Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΖΟΥΓΚΛΑ, ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ!

Η απίστευτη εικόνα που βλέπετε είναι από το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου που διαθέτει δική του υπόγεια ζούγκλα, ποτάμια και μικροοργανισμούς εκατομμυρίων ετών!!. Το φαντασμαγορικό μυστικό έμεινε κρυμμένο για αμέτρητους αιώνες έως το 1990 που το ανακάλυψε τυχαία ένας βοσκός.
Το εκπληκτικό αυτό σπήλαιο λέγεται Χανγκ Σον Ντονγκ (σημαίνει: ο ποταμός του βουνού) και δανείζεται το όνομά του από τον μεγάλο υπόγειο ποταμό που φιλοξενεί. Παρέμεινε για αιώνες καλά κρυμμένο μακριά από τα μάτια του κόσμου στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου στο Βιετνάμ. Οι εικόνες που μας μεταφέρουν οι εξερευνητές του national geographic είναι εντυπωσιακές αφού η πρώτη εξερεύνηση που αποκάλυψε τις διαστάσεις του έγινε μόλις το 2009. Το μήκος του είναι 5 χλμ και βρίσκεται 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι. Το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ έχει εντυπωσιακή ιστορία και ξεκινάει από τη συνηθισμένη βόλτα ενός ντόπιου αγρότη, του Ho Khanh. Είχε κάνει αμέτρητες φορές την ίδια διαδρομή όταν ξαφνικά την τελευταία φορά που βρέθηκε σε εκείνο σε αυτό το σημείο το έδαφος ξαφνικά υποχώρησε κάτω από τα πόδια του. Μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί παρατήρησε το ανοιχτό χάσμα που είχε εμφανιστεί μέσα από το παχύ φύλλωμα. Εκεί υπήρχε μια υψομετρική διαφορά με απότομη κλίση. 
Ο Ho Khanh, από καθαρή τύχη, είχε ανακαλύψει μια κρυφή είσοδο για το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, ένα μεγαθήριο που είχε μείνει κρυφό από το ανθρώπινο μάτι για εκατομμύρια χρόνια. Σε έναν κόσμο με τόσα λίγα απάτητα μονοπάτια, είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί ότι υπήρχε κάπου ένας λαβύρινθος αδιαπέραστος από τον άνθρωπο μέχρι το 1990. Κι ενώ τα περισσότερο γνωστά σπήλαια του κόσμου συνδέονται συνήθως με λατρευτικά στοιχεία, στο Χανγκ Σον Ντονγκ δεν βρέθηκαν ούτε ναοί, ούτε αγάλματα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί μειονέκτημα καθώς η φυσική του ομορφιά ξεπερνά και τα πιο σπουδαία έργα τέχνης.... 
Το δυνατό σφύριγμα του ανέμου που προκαλούσε έναν τρομακτικό ήχο σαν βρυχηθμό, αλλά και η απότομη κάθοδος είχε εμποδίσει τους ντόπιους να μπουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Ο θόρυβος ήταν από τους μεγάλους και ορμητικούς ποταμούς που κρύβει μέσα του ένας εκ των οποίων ξεπερνάει τα 4,5 χιλιόμετρα. Παντού υπάρχουν σταλαγμίτες που φτάνουν σε ύψος τα 70 μέτρα, οι ψηλότεροι στον κόσμο. Το σπήλαιο έχει τη δική του ζούγκλα που οι εξερευνητές ονόμασαν «Κήπο της Eδέμ. Χρειάστηκε ένας χρόνος για τους εξερευνητές Howard και Deb Limbert να φτάσουν στο τέλος του περάσματος. Το πιο μεγάλο φυσικό εμπόδιο στην πορεία της έρευνας τους ήταν ένας τοίχος από ασβεστίτη 200 πόδια ύψος γνωστός ως «ο τεράστιος τοίχος του Βιετνάμ». Στην άλλη πλευρά του σπηλαίου βρέθηκε ένα «πεδίο» σπάνιων και αφύσικα μεγάλων μαργαριταριών που είναι μεγάλα σαν μπάλες. Σχηματίζονται από μια σύμπτυξη αλάτων ασβεστίου γυαλισμένα με κινούμενο νερό.
Το σπήλαιο πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί τουλάχιστον πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτός ο «κρυφός κόσμος» κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα και το δικό του κλίμα. Υπάρχουν φωτοευαίσθητοι μικροοργανισμοί που αλλάζουν το σχήμα των βράχων και δημιουργούν καινούριους όγκους, κάτι σαν τα κοράλλια. Και ανάμεσα σε αυτούς τους πέτρινους όγκους, ξεπροβάλλουν και φυτά..
Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι το σπήλαιο παράγει δικά του σύννεφα βροχής και ότι μέσα στην πάροδο του χρόνου υπήρξαν υγρές και ξηρές περίοδοι. 
Το 2013 η πρώτη ομάδα τουριστών έζησε από κοντά τη συγκίνηση μιας οργανωμένης εξερευνητικής αποστολής. Έζησαν την απόλυτη περιπέτεια μέσα στην σπηλιά έναντι 3.000 δολαρίων που ήταν το κόστος της ξενάγησης. 

1 σχόλιο: