Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΜΟΥΘ!

Υπάρχει περίπτωση να ξαναπερπατήσουν κάποια στιγμή τα μαμούθ στη Γη;. Η εξαφάνιση του τελευταίου ήταν πριν από περίπου 3.300 χρόνια αλλά τώρα ένα εξαιρετικά διατηρημένο μωρό μαμούθ που βρέθηκε θαμμένο στα παγωμένα χώματα της Σιβηρίας, αναπτερώνει τις προσπάθειες των επιστημόνων. Αυτό  που κάποτε θεωρείτο επιστημονική φαντασία έγινε, και αμερικανοί επιστήμονες για πρώτη φορά κατάφεραν να εισάγουν γονίδια μαμούθ στο DNA ενός σημερινού ελέφαντα και όπως διαπίστωσαν, το αρχαίο γενετικό υλικό φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.
Ο «Γιούκα», όπως βαφτίστηκε το μαμούθ ηλικίας 3 ετών, βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση που το σώμα του διατηρεί το ροζ χρώμα και το δέρμα του παραμένει καλυμμένο από την ξανθοκόκκινη γούνα του που το προστάτευε την εποχή των παγετώνων. Το κάτω μέρος των ποδιών και η προβοσκίδα είναι άθικτα αλλά οι ερευνητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρωματιστή γούνα καθώς επιβεβαιώνει τις ενδείξεις που είχαν προκύψει από γενετικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μαμούθ είχαν μια ποικιλία χρωματισμών. Η προκαταρκτική χρονολόγηση έδειξε ότι ο Γιούκα έζησε πριν από 10.000 χρόνια στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων λίγο πριν τα μαμούθ εξαφανιστούν οριστικά από τον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρουσίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πήραν δείγμα DNA από το μαμούθ που είχε βρεθεί διατηρημένο στην «κατάψυξη» του Αρκτικού κύκλου και απομόνωσαν 14 γονίδια που είναι διακριτά από εκείνα του σημερινού συγγενούς, του ελέφαντα. Στη συνέχεια, δημιούργησαν στο εργαστήριο αντίγραφα από τα γονίδια του μαμούθ και μετά τα εισήγαγαν στο γενετικό υλικό του ελέφαντα αντικαθιστώντας τα δικά του. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γονίδια ενός μαμούθ «ζωντανεύουν» και γίνονται ξανά λειτουργικά σε ένα ζώο χάρη στη νέα γενετική τεχνική που έχει επικριθεί ιδιαίτερα γιατί αν εφαρμοστεί σε ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Πολλά ίχνη μαμούθ έχουν βρεθεί στο απομονωμένο νησί Βράγκελ του Αρκτικού Ωκεανού όπου πιστεύετε ότι ζούσαν οι τελευταίοι εκπρόσωποι του είδους. Εκεί όπως υπολογίζεται, ένας τεράστιος αριθμός μαμούθ είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τους αρκτικούς πάγους.
Στις αρχές του 1980 ένας 13χρονος από τα Γρεβενά είχε ακούσει από τον παππού του μια απίστευτη ιστορία. Πως κοντά στο αμπέλι του βρήκε κάτι τεράστια και παράξενα κόκαλα. Ο μικρός με την παρέα του ξεκίνησε μια ερασιτεχνική ανασκαφή και βρήκε ένα οστό μήκους 1 μέτρου και 8 εκατοστών. Τα νέα της ιστορίας έφτασαν παντού. Η μηλιά Γρεβενών έκρυβε ένα παλαιοντολογικό πλούτο. Σήμερα οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου είναι στο μουσείο των Γρεβενών με μήκους 5,02 μ. και ανήκουν σε ζώο που έζησε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια στους πρόποδες της Πίνδου. Από τα ευρήματα, το ύψος του ζώου υπολογίζεται στα 3,5 μέτρα και το βάρος του σε 6 τόνους. Οι χαυλιόδοντες των Γρεβενών έχουν μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ γκίνες. 
σήμερα εκτιμάται ότι διεθνώς υπάρχουν τουλάχιστον 3 επιστημονικές ομάδες, σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ν. Κορέα, που κάνουν αγώνα δρόμου για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του μαμούθ και τελικά να το επαναφέρουν στη ζωή μέσω κλωνοποίησης. Άλλοι όμως επιστήμονες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ανήθικο ή περιττό αφού η φύση αποφασίζει τελικά  για την εξαφάνιση ή όχι μέρους της χλωρίδας και της πανίδας. 


1 σχόλιο: