Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Πριν από είκοσι χρόνια δύο νεογέννητα κοριτσάκια που τοποθετήθηκαν σε διπλανές θερμοκοιτίδες σε μαιευτήριο στις κάννες  δόθηκαν σε λάθος γονείς. Αυτό το «λάθος» που στιγμάτισε δύο οικογένειες  έγινε αντιληπτό δέκα χρόνια αργότερα όταν τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν έμοιαζαν καθόλου στους γονείς τους. Η απίστευτη ανθρώπινη ιστορία πήρε τώρα 20 χρόνια μετά δημοσιότητα, αφού τα κορίτσια απαιτούν τώρα τεράστια αποζημίωση από το γαλλικό νοσοκομείο.
«Αν αυτό συνέβη σε εμάς, μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε» δηλώνει η Σοφί Σερανό, η μητέρα ενός από τα δύο κορίτσια που ανταλλάχθηκαν από λάθος των υπαλλήλων του μαιευτηρίου. Οι δύο οικογένειες δεν μπορούν  να πιστέψουν ότι δεν μεγάλωσαν τα βιολογικά τους παιδιά.  Ήταν 4 Ιουλίου του 1994 όταν η Σοφί Σερανό γέννησε τη μικρή Μανόν. Επειδή είχε ίκτερο το νεογέννητο τοποθετήθηκε σε θερμοκοιτίδα μαζί με άλλα παιδάκια που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Τη νύχτα της 8ης Ιουλίου μια νοσοκόμα άλλαξε θέση στα μωρά μέσα στη θερμοκοιτίδα, εν αγνοία των μητέρων,  και τελικά δόθηκαν στους λάθος γονείς. Οι δύο γυναίκες ήταν επιφυλακτικές όταν παρέλαβαν τα νεογέννητα κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο αλλά δεν επέμειναν. Οι  γονείς της Μανόν κατάλαβαν το λάθος όταν το παιδί έγινε 10 ετών. Ο πατέρας ζήτησε τεστ DNA επειδή έβλεπε ότι το παιδί δεν του έμοιαζε καθόλου και είχε σκούρο δέρμα. Μάλιστα είχε αμφισβητήσει και την ίδια του τη γυναίκα η οποία υποστήριξε ότι δεν είχε σχέσεις με άλλον άνδρα και απαίτησε να γίνει έλεγχος. Μετά το τεστ ανακάλυψε ότι το παιδί δεν ήταν δικό του. Και η γυναίκα του υποβλήθηκε σε εξέταση μητρότητας για να 
Αμέσως η οικογένεια Σερανό άρχισε έρευνα για να βρει την άλλη οικογένεια και το κανονικό της παιδί. Έμαθαν από το μαιευτήριο ότι τρία νεογέννητα έπασχαν από ίκτερο, ένα αγόρι και δύο κοριτσάκια. Τελικά κατέληξαν στην άλλη οικογένεια με το δεύτερο κοριτσάκι, η οποία κατάγεται από το εξωτικό νησί Rεινιό πρώην γαλλική αποικία και διαμένει στην ίδια περιοχή με εκείνους, στις Κάννες. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι το κοριτσάκι έχει εξωτικά χαρακτηριστικά, σκούρο δέρμα και μαλλιά. Οι γονείς συνάντησαν για πρώτη φορά το βιολογικό τους παιδί όταν εκείνο είναι 10 ετών αλλά δεν ζήτησαν να γίνει ανταλλαγή. Απλά ενημερώθηκαν τα δύο κορίτσια και συμφώνησαν ότι όταν ενηλικιωθούν θα αποφασίσουν εκείνες για την τύχη τους. «Ηταν μια περίεργη και ταραγμένη στιγμή» θυμάται σήμερα η Μανόν. «Βρέθηκα μπροστά σε μια γυναίκα που είναι η βιολογική μου μητέρα αλλά παντελώς άγνωστη. Ηταν πολύ δύσκολο, ο καθένας πήρε το δρόμο του γιατί ήταν πολύ εξουθενωτικό συναισθηματικά, έπρεπε να βρούμε κάποιες σταθερές» δηλώνει η 38χρονη μητέρα Σοφί Σερανό.
Τώρα 20 χρόνια μετά οι δύο οικογένειες από κοινού αποφάσισαν να ζητήσουν αποζημίωση στα δικαστήρια 12 εκατομμύρια ευρώ. 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε κορίτσι που άλλαξε το μαιευτήριο, 1,5 εκατομμύριο για τρεις από τους γονείς, 750.000 ευρώ για κάθε αδελφό και αδελφή. Η μεγάλη απόφαση όμως που έγινε πρωτοσέλιδο ήταν το γεγονός ότι κράτησαν τα μη βιολογικά τους παιδιά μετά από απόφαση των ίδιων. Η οικογένεια Σερανό μίλησε στα ΜΜΕ όμως η άλλη οικογένεια από το νησί θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. 
Η Μανόν που κατέθεσε στο δικαστήριο, δήλωσε σοκαρισμένη όταν άκουσε από τον διευθυντή της κλινικής ότι φταίνε οι δύο μητέρες που δεν αναγνώρισαν τα παιδιά τους και έγινε το λάθος. Επίσης από την πλευρά του το νοσοκομείο κατηγόρησε την νοσοκόμα λέγοντας ότι ήταν αλκοολική και δεν ήξερε τι έκανε και επιμένει ότι δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις για το συμβάν. Πρόσφατα το δικαστήριο επιδίκασε από ένα εκ. ευρώ ως αποζημίωση σε κάθε κοπέλα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου