Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ. ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Το Άστρο της Βηθλεέμ εμφανίζεται στον ουρανό. Μόλις γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός και το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει μαζί με τον Μεσσία. Από τα βάθη της Ανατολής μια τριμελής αποστολή ξεκινά για να μεταφέρει δώρα στο νέο βασιλιά. Οι τρεις Μάγοι, Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ, που απέκτησαν καθυστερημένα τα ονόματά τους τον 6ο αι, ήταν σοφοί και εύποροι, είχαν πιθανότατα αστρονομικές γνώσεις, διέθεταν κύρος και ασκούσαν πολιτική επιρροή στην πατρίδα τους. Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι και ακολουθώντας πάντα το φωτεινό αστέρι φτάνουν στον στάβλο όπου βρίσκουν το θεϊκό βρέφος τον Ιωσήφ και την Μαρία. Προσφέρουν σμύρνα, λίβανο και χρυσάφι. Από όπου και να κατάγονταν, από την Αραβία, την Περσία ή την Αίγυπτο, η προσκύνηση τους αποδείκνυε τη θεϊκή ιδιότητα και τον ξεχωριστό προορισμό του Ιησού: οι μάγοι ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι ξένοι που τον αναγνώρισαν και τον λάτρεψαν. Τα άγια δώρα μετά από μία μεγάλη διαδρομή μεταφέρθηκαν στην χώρα μας το 1454 και φυλάσσονται στον Άγιον όρος. Τι σήμαιναν όμως τα Δώρα που οι Μάγοι προσέφεραν στον ενσαρκωμένο Θεό;.
Eίναι δώρα πολύτιμα, τόσο για τη χρηστική τους αξία όσο και για την υψηλή συμβολική αξία που τα περιβάλλει. Το χρυσάφι του Μελχιόρ συμβολίζει την ιδιότητα ως Βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς. Το λιβάνι του Βαλτάσαρ τη θεϊκή Του καταγωγή αφού ήταν άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός. Η σμύρνα του Γκασπάρ συμβόλιζε τη θνητή καταγωγή αφού ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς. χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στην ιατρική, ενώ, όταν ο Ιησούς ήταν στον σταυρό, Τού χορηγήθηκε σμύρνα ως καταπραϋντικό του πόνου. Αργότερα με σμύρνα και αλόη αλείφθηκε το σώμα του όταν εξέπνευσε πάνω στον μαρτυρικό σταυρό.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, προ της Κοιμήσεως της, η Θεοτόκος παρέδωσε τα Δώρα μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, και την Αγία Ζώνη της, στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και παρέμειναν μέχρι το 400 μ.Χ. Τότε ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί παρέμειναν μέχρι την άλωση της πόλης από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας, μαζί με αλλά ιερά κειμήλια, στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Με την εκδίωξη των Σταυροφόρων επί αυτοκρατορίας Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Πόλη όπου και παρέμειναν μέχρι την άλωση το 1453. 
Μετά την Άλωση η Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β' και μητριά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος. Τα πήγε εκεί επειδή ο πατέρας της, Γεώργιος Βράγκοβιτς δεσπότης της Σερβίας είχε βοηθήσει στο κτίσιμο της. Σύμφωνα με την παράδοση καθώς η Μάρω ανέβαινε από το λιμάνι στην Μονή, η Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησιάσει και να παραβιάσει το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε τα Τίμια Δώρα στους μοναχούς, οι όποιοι και έστησαν στο σημείο ένα Σταυρό πού σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται Σταυρός της Βασιλίσσης
Ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ σκαλισμένων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων και διαστάσεων περίπου 5 επί 7 εκ.. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα με μορφή εξήντα δύο σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς. Επειδή η πνευματική, υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου και για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διαφορετικές λειψανοθήκες. 
Οι κάρες των Τριών Μάγων βρίσκονται σε λειψανοθήκη στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας στην Γερμανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου