Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΦΕΥΡΕΤΗ Sir JAMES DYSON, ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ

Η περίπτωση του Βρετανού πολυμήχανου Sir James Dyson είναι μοναδική. Για χρόνια πάλευε με το μυαλό του σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας δεκάδες εφευρέσεις που θα έκαναν την ζωή μας πιο εύκολη. Η σχετικά πολύ απλή ιδέα του να δημιουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα, του απέφερε τελικά δισεκατομμύρια στερλίνες, εξασφαλίζοντας το μέλλον της οικογένειας του με παλάτια, αεροσκάφη και θαλαμηγούς. Σήμερα η Dyson, με τις τουλάχιστον 5.127 πατέντες, είναι η Apple των οικιακών συσκευών και το καλύτερο εξαγώγιμο βρετανικό προϊόν μετά τους Beatles.
Πριν από λίγα χρόνια ο 68χρονος προίκισε τα 3 του παιδιά με 15 εκατ. στερλίνες το καθένα και έχτισαν τις δικές τους ανεξάρτητες καριέρες. Μα κι ο ίδιος ο Sir James δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Αντιθέτως τώρα βάζει πλώρη για νέα εγχειρήματα που συμπεριλαμβάνουν διάφορα project σε σχέση με τη ρομποτική και το software. Μάλιστα φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google αφού έχει ήδη δημιουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα – ρομπότ με ψηφιακό κινητήρα. Προσωπικά ήμουν πάντα μανιακός και εξαιρετικά συγκεντρωμένος σε αυτό που έκανα. Τα παιδιά μου έμοιασαν στη γυναίκα μου και είναι πιο ήρεμοι χαρακτήρες. Μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τους άλλους απ' ό,τι εγώ δηλώνει ο διάσημος εφευρέτης.
Με τη γυναίκα του έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο εδώ και 45 χρόνια, τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα ρόδινα: ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Jake, θυμάται ότι η μητέρα του δίδασκε καλλιτεχνικά και ζούσαν φτωχικά με τον μισθό της, όσο ο πατέρας του ήταν κλεισμένος σε μια αποθήκη παλεύοντας με τις εφευρέσεις του. Η πιο ζωντανή μου ανάμνηση, λέει ο Τζέικ, ήταν να χάνει την ψυχραιμία του κάθε φορά που έκανε λάθος, αλλά τον θυμάμαι να έρχεται τρέχοντας ενθουσιασμένος όταν τα κατάφερνε τελικά". Ο Ντάισον έφτιαξε το 93 την εταιρία στο σπιτάκι που χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη κι από εκεί λάνσαρε τη πρώτη του κυκλωνική  σκούπα. Λαμπρός μηχανικός και εξαίρετος σχεδιαστής ήθελε πάντα τα καινοτόμα προϊόντα του να είναι άψογα και σε ντιζάιν. Κάποια από τα προϊόντα του έχουν αποτύχει ενώ άλλα χρειάστηκαν χρόνο για να γίνουν ευρέως αποδεκτά από την αγορά
Ο Στιβ Τζόμπς των οικιακών συσκευών, όπως τον λένε, παρουσιάζει τώρα την καλύτερη ηλεκτρική σκούπα που έγινε ποτέ με σύστημα αυτοπροσανατολιζόμενης κάμερας. Η πρώτη ευφυής πολυκυκλωνική ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ που κάνει όλη τη δουλειά μόνη της και, όταν τελειώσει, επιστρέφει στη βάση για επαναφόρτιση. Η πρόοδος της εταιρείας του είναι εκπληκτική: από start – up με τέσσερις μηχανικούς και λίγες τηλεφωνήτριες εξελίχθηκε, 22 χρόνια μετά σε εταιρεία με 6.000 υπαλλήλους σε Μ. Βρετανία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία και συνολικό τζίρο 1,3 δις. Στερλινες. Ο Dyson είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας με την αξία της να ανέρχεται σε 3,5 δισ. Στερλίνες
Πρόσφατα η εταιρεία έδωσε 250 εκατ. για να φτιάξει πανεπιστημιούπολη Τεχνολογίας στο Malmesbury. Επίσης επενδύει 50 εκατ. στερλίνες σε βρετανικά πανεπιστήμια και 250 εκατ. στην επέκταση των επιχειρήσεών στην Ασία. Ο Sir James δεν φοβάται να πάει στα δικαστήρια αφού έχει πάρει μέρος σε 1.200 δικαστικές διαμάχες για υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Απ τα τελευταία δημιουργήματα του ο ανεμιστήρας χωρίς έλικες που άλλαξε μορφή μετά από 200 χρόνια. Ρουφάει αέρα από την βάση του και τον εκτοξεύει από την τρύπα. Δεν μαζεύει σκόνη, δεν κάνει θόρυβο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα δάχτυλα και ξοδεύει πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι τα κλιματιστικά ή οι κλασσικοί ανεμιστήρες. 
Σήμερα η προσωπική περιουσία του Ντάισον εκτιμάται σε 5 δις. Δολ ενώ το ίδρυμα του βοηθά νέους εφευρέτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου