Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

59ΧΡΟΝΗ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΘΩΩΘΗΚΕ

Η Σούζαν Μέλλεν το 1997 ήταν μια 44χρονη όμορφη και  ευτυχισμένη μητέρα τριών παιδιών, 8, 9 και 22 ετών. O κόσμος της κατέρρευσε ξαφνικά όταν αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες για την άγρια δολοφονία ενός άστεγου τοξικομανούς που ήταν πρώην φίλος της. Η δικαστική πλάνη την έστειλε αδίκως πίσω από τα σίδερα της φυλακής, την στιγμάτισε, την διέσυρε, της στέρησε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Αλλά δεν την κατέστρεψε αφού πάντα πίστευε στην δικαιοσύνη. Είναι μια γυναίκα που πέρασε 17 χρόνια από τη ζωή της στη φυλακή, καταδικασμένη για την δολοφονία που δε διέπραξε και τελικά αθωώθηκε από δικαστήριο του Λος Άντζελες.
Στα 59 της έξω από την φυλακή την περίμεναν τα τρία της παιδιά και το δύο ετών εγγόνι της που είδε για πρώτη φορά. Το αγκάλιασε και με δάκρυα ευτυχίας στα μάτια, άρχισε να χορεύει. Είναι οικογενειακές στιγμές που έχασε όλα αυτά τα χρόνια. Η μεγάλη της κόρη τζούλι έφτασε 39 ετών, η 26χρονη τζέσικα με τον αρραβωνιαστικό της, την περίμεναν αρραβωνιασμένοι 8 χρόνια για να παντρευτούν μπροστά της. Και ο μικρός της γιος ο ντόνι 25 ετών σήμερα, έχει κάνει εδώ και χρόνια τατουάζ μια ραγισμένη καρδιά στο στήθος, αφιερωμένη στην μάνα που τόσο του έλειψε στα παιδικά του χρόνια.
Η Σούζαν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αναστολής της ποινής, για τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Ντέιλι. Το απανθρακωμένο πτώμα του βρέθηκε το 1997 σε ένα σοκάκι της συνοικίας Σαν Πέντρο, στο Λος Άντζελες. Εκείνη την εποχή, η διαζευγμένη Susan ζούσε με τον φίλο της και τα δύο μικρά παιδιά της. Ήταν αφοσιωμένη μητέρα αλλά ήρθε το διαζύγιο και ο αποχωρισμός της μεγάλης της κόρης. Η ολέθρια σχέση της την οδήγησε στη χρήση μεθαμφεταμίνης στις αρχές του 90. Χώρισε όταν ο φίλος της Riτσαρντ ντέιλι πήγε στη φυλακή. 
μουσική

Το βράδυ του φόνου, την 21η ​​Ιουλίου η Σούζαν ήταν με τα παιδιά της όλη την ημέρα. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, τρεις κακοποιοί μέλη συμμορίας σκότωσαν τον 45χρονο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Σήμερα ο δικαστής Μαρκ Άρνολντ χαρακτήρισε την περίπτωση της Μέλεν "σπάνια αποτυχία του δικαστικού συστήματος", προσθέτοντας ότι η καταδίκη της βασίστηκε στην μια και μοναδική ψευδομαρτυρία της Τζουν Πάτι, φίλης της μέλεν. Η αξιοπιστία της Πάτι, η οποία πέθανε το 2006, αμφισβητήθηκε όταν πρόσφατα ξανάνοιξε η υπόθεση, κυρίως επειδή η ίδια της η αδελφή, που είναι αξιωματικός της αστυνομίας την χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ψεύτρα που έχει γνωρίσει.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την γυναίκα που υπέμενε τα πάνδεινα πίσω από ένα κελί για 17 χρόνια οι συγγενείς της έφτιαξαν ένα βίντεο με όλες τις οικογενειακές στιγμές που έχασε από το 1997 μέχρι σήμερα. Το υλικό ανέβηκε στο διαδίκτυο και περιέχει φωτογραφίες από το μεγάλωμα των παιδιών, την γέννηση του εγγονού και γιορτές. Οι περιπτώσεις αθώων ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί αδίκως στις ηπα αποδεικνύουν περίτρανα ότι πολλές φορές οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν την αποδίδουν σωστά. 
Υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερο έγκλημα από την καταδίκη ενός αθώου ανθρώπου και ποια αποζημίωση μπορεί να απαλύνει τα σκοτεινά χρόνια που πέρασε η 59χρονη μέσα στη φυλακή;. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου