Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΜΟΡΦΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΦΑΡΑΩ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ!

Ο χλωμός νεαρός που βλέπετε υποβασταζόμενο σε μπαστουνάκι, έχει γυναικόμορφα στοιχεία και σοβαρές ορμονικές αναπηρίες. Έχει περίεργα δόντια και ένα στραβό πόδι. Διακρίνονται πολλές γενετικές ανωμαλίες και είναι προφανώς παιδί, προϊόν αιμομιξίας. Κι όμως αυτή η εικονική αυτοψία δείχνει το νεαρό Βασιλιά Τουταγχαμών που ήταν ο πιο δυνατός άνθρωπος στον πλανήτη τον 14ο αιώνα π.Χ. ο Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας βασίλευσε από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. όταν και πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 18 ετών. Η μούμια του βρέθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια μέσα σε ολόχρυση λάρνακα και τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να τον αναστήσουν ηλεκτρονικά.
Οι έρευνες στην ανατομία και τη μορφολογία του σώματός του,  ξαφνιάζουν ακόμη και τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Μέσω υπολογιστών έγινε “σκανάρισμα” του Μέγα Φαραώ και με τη βοήθεια ανθρωπολόγων οι επιστήμονες δημιούργησαν την εικόνα του. Και όπως αποκαλύπτεται η χρυσή του μάσκα μάλλον τον κολάκευε καθώς το πρόσωπό του δεν έχει τόσο τέλεια μορφή. Όλα τα στοιχεία οδηγούν του επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ήταν παιδί αδελφών του Φαραώ Ακενατέν και της βασίλισσας Νεφερτίτης με αποτέλεσμα να υποφέρει από γενετικές ανωμαλίες. 
Ακόμη και το στραβό του πόδι ίσως ήταν εκ γενετής αφού στο τάφο του έχουν βρεθεί 130 αντικείμενα που μοιάζουν με μπαστούνια υποστήριξης για περπάτημα. Όλα αυτά τα χρόνια τα αίτια του θανάτου του νεαρού φαραώ αποτελούν αντικείμενο διαμάχης. Ήταν δολοφονία, τσίμπημα φιδιού, τροχαίο με άρμα ή έπασχε από ανίατη ασθένεια;. Τελικά ο συνδυασμός ελονοσίας και μίας ασθένειας των οστών φαίνεται ότι απετέλεσαν την αιτία θανάτου του θρυλικού φαραώ. Ομάδα ειδικών μελέτησε δύο χιλιάδες τομογραφίες που έχουν γίνει στα λείψανα του Τουταγχαμών αλλά και τις γενετικές αναλύσεις σε 11 άλλες μούμιες που ανήκουν σε κοντινούς συγγενείς του.
Πριν από δύο χρόνια αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα θεωρία ότι ο ίδιος ο Τουταγχαμών όσο και οι υπόλοιποι άνδρες συγγενείς του είχαν θηλυπρεπή εμφάνιση γεγονός που δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ζωγραφικές αναπαραστάσεις αλλά και γλυπτά δείχνουν ότι ο Σμενκάρε, ένας αινιγματικός φαραώ που ήταν θείος του νεαρού βασιλιά καθώς και ο πατέρας του Ακενατέν, είχαν επίσης «θηλυκή» φιγούρα, με αφύσικα μεγάλα στήθη και μεγάλους γλουτούς. Πάντως ο τουταγχαμών δεν είναι η πιο κοινή μούμια που έχει βρεθεί από την σκαπάνη των αρχαιολόγων στην Αίγυπτο. Από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τον Howard Carter το 1922 επισημάνθηκε ο πολύ παράξενος τρόπος που είχε ταφεί: Η καρδιά του είχε αντικατασταθεί από ένα σκαραβαίο, τον είχαν καλύψει με έλαια μαύρου χρώματος και το μόριο του είχε μουμιοποιηθεί σε στύση. Το συγκεκριμένο σημείο του σώματος του μάλιστα βρέθηκε σε άλλο σημείο από το νεκρικό δωμάτιο. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτές οι παράδοξες μέθοδοι ταφής δεν αποτελούν ατυχήματα κατά την διάρκεια της ταρίχευσης, αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια ώστε ο νεαρός φαραώ να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το θεό Όσιρι, τον θεό του κάτω κόσμου, υπεύθυνο και για την αναπαραγωγή των ανθρώπων.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και ήταν ο πρώτος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. Ως θεωρία τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία επικεντρώθηκαν στους θανάτους ανθρώπων που μπλέχτηκαν στις ανασκαφές, όπως ο Λόρδος Κάρναρβον που χρηματοδότησε την αποστολή. Από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην υποτιθέμενη κατάρα πέθαναν οι έξι κάτω από παράξενες συνθήκες. Σήμερα πάντως πιστεύεται ότι οι θάνατοι ήταν φυσιολογικοί και δεν υπάρχει καμία κατάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου