Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣΠΑΝΙΑ ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙΑ… ΜΟΝΑΔΙΚΑ, ΟΜΟΡΦΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ..

Είναι ιδιαίτερα σπάνια αλλά πολύ εντυπωσιακά. Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι τα μεγαλύτερα τους είδους τους παγκοσμίως και το μήκος τους μπορεί να αγγίξει τα 3 μέτρα. Η όραση τους είναι τόσο κακή που θεωρούνται τυφλά. Έχουν όμως μια εξαιρετική ικανότητα να κυνηγούν θηράματα αλλά και να ελίσσονται χάριν σε ένα εξελιγμένο σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν. Είναι λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου όμορφα και έξυπνα με τα γκρι δελφίνια που ξέρουμε. Τα πολύ λίγα ροζ δελφίνια είναι ιδιαίτερα φιλικά και ζουν εκτός από τον Αμαζόνιο, και σε ποταμούς στη Νότια Αμερική.
Ως δελφίνια του γλυκού νερού, για να διαβιώσουν απαιτούν φρέσκο, καθαρό νερό αλλά δυστυχώς βρίσκονται στη λίστα με τα ζώα που απειλούνται από την μόλυνση. Η παράνομη αλιεία και οι άκατοι που πλέουν στους ποταμούς απειλούν τους βιοτόπους τους. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη εξήγηση για το ροζ χρώμα τους εικάζουν όμως ότι οφείλεται στη διατροφή τους που συνίσταται κυρίως σε καβούρια και οστρακόδερμα αλλά και στην αυξημένη παρουσία τριχοειδών αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματός τους.  Θεωρείται είδος που απειλείται με εξαφάνιση αφού κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 10%.
Ο Άγγελος είναι ένα σπάνιο ροζ δελφίνι που ζει φυλακισμένο σε ενυδρείο στην Ιαπωνία. Το  εντυπωσιακό θηλαστικό, ένα από τα 14 ρινοδέλφινα που έχουν παρατηρηθεί από το 1962, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας σπάνιας κατηγορίας θηλαστικών που γεννιούνται με αλμπινισμό.  Έχoυν συγγένεια πρώτου βαθμού με τα δελφίνια και τις φάλαινες, τρέφονται με όστρακα, γατόψαρα, πιράνχας και ψάρια που ψαρεύουν στα θολά νερά. Μπορούν να κυνηγήσουν το ίδιο καλά, και την μέρα και την νύχτα. Διαφέρουν αρκετά με τα κοινά δελφίνια των ωκεανών. Αντί για ραχιαίο πτερύγιο έχουν μια καμπύλη. Επίσης η ουρά τους είναι μεγαλύτερη από των άλλων δελφινιών ενώ ο εγκέφαλός τους είναι 40% μεγαλύτερος από τους ανθρώπου!!!.  Το ρύγχος τους είναι επίσης μεγαλύτερο για να πιάνουν ποιο εύκολα τα ψάρια και μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του έως 180 μοίρες!. Το θηλυκό γεννά ένα μωρό κάθε χρόνο, και η διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη, αλλά εκτιμάται ότι ζουν 15 με 17 χρόνια.
Αυτό το πανέμορφο ζώο κινδυνεύει αφού οι άνθρωποι ρίχνουν στον Αμαζόνιο χημικές ουσίες που καταστρέφουν όλο το οικοσύστημα. Παρότι το κυνήγι του απαγορεύεται, αν πάει κανείς στις τοπικές αγορές θα βρει λίπος ροζ δελφινιού με 25$ το μικρό μπουκαλάκι γιατί πιστεύεται ότι θεραπεύει τους ρευματισμούς! Και το χειρότερο είναι ότι τους παίρνουν τα γενετικά τους όργανα και τα πουλάνε, γιατί πιστεύουν ότι φέρνουν καλή τύχη στο sex και στην αγάπη!. Επίσης οι ψαράδες τα σκοτώνουν και τα χρησιμοποιούν για δόλωμα στα γατόψαρα! Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι τα δίχτυα που είναι απλωμένα στον Αμαζόνιο. Τα ροζ δελφίνια πιάνονται και πνίγονται, γιατί δεν μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν.
Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για τα ροζ δελφίνια. Η λαογραφία λέει ότι τη νύχτα το ροζ δελφίνι μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο νεαρό άνδρα που ξελογιάζει τα νεαρά κορίτσια της περιοχής. Άλλοι πάλι στην Λατινική Αμερική πιστεύουν ότι το να σκοτώσει κανείς ένα ροζ δελφίνι θεωρείται γρουσουζιά και κακοτυχία για όλη του τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου