Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΝΥΟΝ, ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..

Το Grand Canyon είναι μεταξύ των μεγαλύτερων σε εξέλιξη γεωλογικών φαινομένων στη γη εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια. Η απεραντοσύνη και η επιβλητικότητά του είναι εκπληκτική, ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτει στην επιστήμη για την ιστορία της γης, ανεκτίμητα. Σμιλεμένο πάνω από τον ποταμό Κολοράντο, το Grand Canyon είναι ένα αξιοθέατο που αν δεν το δεις από κοντά, δεν μπορείς να το φανταστείς. Κοντά του το πανέμορφο Φαράγγι της Αντιλόπης που αποτελείται από μια σειρά ρωγμών οι οποίες μοιάζουν σαν φωτογραφικό τέχνασμα. O τρόπος με τον οποίο το νερό σκάλισε τις ρωγμές σε συνδυασμό με το φως που πέφτει στα τείχη του, δημιουργούν διάφορους χρωματισμούς στα πετρώματα, προκαλώντας ένα εκθαμβωτικό θέαμα.
Το Grand Canyon ή Μεγάλο Φαράγγι όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, στα νοτιοδυτικά των Η.Π.Α και για μερίδα επιστημόνων, έχει ηλικία 2 δισεκατομμυρίων ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί Εθνικό Πάρκο και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει μήκος 446 χιλιόμετρα, πλάτος από 6,5 μέχρι 29 χιλιόμετρα και βάθος που πλησιάζει σε μερικά σημεία τα 2 χιλιόμετρα. Διασχίζεται από τον ποταμό Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού. Για χιλιάδες χρόνια, η περιοχή κατοικούνταν από Ιθαγενείς οι οποίοι έχτισαν οικισμούς μέσα στις δεκάδες σπηλιές που έχει το φαράγγι.
Το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο και προσελκύει περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Στο φαράγγι προσφέρονται δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, πεζοπορία, τρέξιμο, ακόμη και περιηγήσεις με ελικόπτερο. Το έδαφος στο φαράγγι είναι προσβάσιμο ενώ το 2007 εγκαινιάστηκε το γυάλινο… μπαλκόνι Skywalk. Πρόκειται για μια πεταλωτή, γυάλινη γέφυρα που κόβει τη ανάσα, στην άκρη ενός σημείου του φαραγγιού 1219 μέτρα πάνω από τον ποταμό. Αυτό είναι το πιο ψηλό παρατηρητήριο στον κόσμο, πολύ εντυπωσιακό και μια κατασκευή μοναδική. Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα πρωτοποριακής μηχανικής.
Το γκράντ κάνυον έχει πολλά σημαντικά οικοσυστήματα και μια βιοποικιλότητα που η σύνθεση της επηρεάζεται σαφώς από το ζεστό κλίμα της περιοχής. Γκρίζες αλεπούδες και ραβδωτοί σκίουροι ζουν στα ψηλότερα τοιχώματα της χαράδρας, ενώ σαύρες και σκορπιοί προτιμούν τον πυθμένα όπου δεσπόζουν οι τεράστιοι κάκτοι. Τα τοιχώματα του Γκραντ Κάνυον μας ταξιδεύουν στο παρελθόν όταν αποτελούσαν τον πυθμένα ενός πανάρχαιου ωκεανού. Πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια- αμέσως μετά την εποχή των δεινοσαύρων- δυο ποταμοί που διέσχιζαν τον πυθμένα, παρέσυραν τους βράχους και άνοιξαν την χαράδρα. Στη συνέχεια οι ποταμοί ενώθηκαν και σχημάτισαν τον Κολοράντο. Το άνοιγμα διευρύνθηκε κι άλλο από τον καύσωνα του καλοκαιριού, τους ανέμους του χειμώνα, τον παγετό και τη βροχή. Οι χρωματισμοί στα στρώματα των βράχων ποικίλλουν από το ανοιχτό κίτρινο έως το σκούρο κόκκινο παρουσιάζοντας  μια εξαίσια όψη που μεταβάλλεται στο φως.
Το φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στη γη των Ναβάχο, στο Πέιτζ της Αριζόνα και ονομάστηκε έτσι από τις αντιλόπες που έβοσκαν ελεύθερα εκεί. Το φαράγγι είναι αποτέλεσμα διάβρωσης λόγω των πλημμυρών και με την πάροδο του χρόνου οι άκρες των βράχων λειάνθηκαν κι δημιουργήθηκε ένα από το πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου