Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΜΑΡΟΚΟ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Το Μαρακές ονομάζεται αλλιώς και «Κόκκινη Πόλη». Το χώμα, τα σπίτια, τα χαλιά, τα υφάσματα αλλά και τα κάθε λογής χειροτεχνήματα των κατοίκων συνθέτουν το πιο φανταχτερό μωσαϊκό που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια χώρα όπως το μαγευτικό Μαρόκο..
ανέκαθεν υπήρξε δημοφιλής αφρικανικός προορισμός και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν την πόλη που είναι κτισμένη στη σκιά της σχεδόν πάντα χιονισμένης οροσειράς του Άτλαντα, κοντά σε ένα δάσος από χουρμαδιές. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Τα κόκκινα τείχη που περιβάλλουν την πόλη, οι πύλες ισπανομαυριτανικής τεχνοτροπίας, τα υπέροχα κτίρια και τα τζαμιά, οι αγορές, οι πλατείες και το ιστορικό της κέντρο, αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που την κάνουν μοναδική. Διαμάντι του Νότου συνηθίζουν να τη λένε στο Μαρόκο, με τους κήπους και τα μεγάλα παλάτια. Η πόλη ξεκίνησε ως εμπορικός σταθμός κατά μήκος των αρχαίων καραβανιών από το Τιμπουκτού..
το Μαρακές είναι πολυφωτογραφημένο, η πόλη Φες είναι αυτοκρατορική και η Καζαμπλάνκα κοσμοπολίτικη. Όμως η παλιά πόλη Ραμπάτ, που σημαίνει «καταφύγιο», είναι η όμορφη και άθικτη όαση ηρεμίας της χώρας. Ακολουθούν η υπέροχη Μεντίνα και η εντυπωσιακή Κάσμπα, που το 2012 η UNESCO ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ολοι οι δρόμοι στην Μεντίνα οδηγούν στους πάγκους με τα μπαχαρικά, στις δερμάτινες τσάντες και παπούτσια, τα κοσμήματα, τα ξύλινα χειροποίητα έπιπλα και τα περίτεχνα μεταλλικά φωτιστικά. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, αν τεντώσεις καλά τα αυτιά σου, θα ακούσεις να αντηχούν ακόμα στα σοκάκια της φωνές από τα νυχτομάγαζα όταν το πειρατικό χρήμα έρρεε άφθονο. 
Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία δεκαπενταετία πολλοί Ευρωπαίοι έχουν αγοράσει σπίτια μέσα στην παλιά πόλη που τα έχουν μετατρέψει είτε σε μόνιμες κατοικίες, είτε σε εκπληκτικά ξενοδοχεία, γκαλερί και εστιατόρια. Κεντρικό στοιχείο της πόλης, γύρω από το οποίο κινούνται τα πάντα, είναι η καταπληκτική πλατεία Τζαμά Ελ Φνα ( Djemaa El Fna ), που κυριολεκτικά θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή. Το σκηνικό αλλάζει δραματικά το βράδυ, όταν φεύγουν οι μικροπωλητές με τους πάγκους τους και αντικαθίστανται από καλλιτέχνες του δρόμου, καντίνες, χορεύτριες της κοιλιάς, φώτα και χρώματα.
η πόλη Ιφράν ή, όπως αλλιώς είναι γνωστή «η Ελβετία του Μαρόκου» είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων. Θεωρείται η αγαπημένη πόλη του σημερινού βασιλιά Χασάν Β', ενώ εκεί έχουν εντυπωσιακά σαλέ αρκετοί σαουδάραβες μεγιστάνες του πλούτου. Το χαμάμ είναι μια Μαροκινή εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψετε. Αυτή η χώρα στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα τους μύθους και ειδικά τους ελληνικούς. Σύμφωνα με τη μαροκινή παράδοση ο ημίθεος Ηρακλής κρατώντας με το ένα χέρι του την Ευρώπη και με το άλλο την Αφρική άφησε να περάσει με ορμή ανάμεσά τους το αλμυρό νερό του Ατλαντικού και έτσι γεννήθηκε η Μεσόγειος. 
Το σημείο όπου απέμεινε η «ουλή» το ονόμασε Γιβραλτάρ και την καινούργια γη που απλώθηκε νοτιότερα την αποκάλεσε Μαρόκο. Από τη μία πλευρά της, η νέα χώρα αγνάντευε τον παγωμένο Ατλαντικό και από την άλλη τη νέα θάλασσα. Για να μη νιώθουν μοναξιά οι ντόπιοι, ο Ηρακλής τούς έφερε νέους κατοίκους από το Μάλι και το Σουδάν και έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι Βερβερίνοι, ενώ λίγο αργότερα κατέφθασαν εκεί τα πρώτα καραβάνια από το Ισραήλ σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου