Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ


Ο λόφος του Λυκαβηττού, γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία, θεωρείται ένα από τα ρομαντικότερα μέρη της Αθήνας και διαθέτει – αναμφισβήτητα - την ωραιότερη θέα της πόλης. Προσφέρεται για έναν μαγευτικό περίπατο. Έχει ύψος 277 μέτρα και είναι ο υψηλότερος λόφος της πρωτεύουσας. Οι ομορφότερες εικόνες που γεμίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη είναι προς τη μεριά της Ακρόπολης και προς τον Πειραιά. Με το τηλεσκόπιο από την κορυφή, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, μπορεί να δει κανείς μέχρι και την Αίγινα. Η Αθήνα την ημέρα φωτισμένη από το ήλιο απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, ενώ το βράδυ με το φεγγάρι να λάμπει στον Αττικό ουρανό, ξυπνούν τα πιο ωραία συναισθήματα. Για να φτάσετε στον λόφο του Λυκαβηττού έχετε τρεις επιλογές. Από τον δρόμο, από το μονοπάτι στο τέρμα της οδού Λουκιανού και από το τελεφερίκ στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου..
Το τελεφερίκ εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, λειτουργώντας μέχρι τα μεσάνυχτα. Η διαδρομή είναι μικρή κι ευχάριστη. Βέβαια αν θέλετε να περπατήσετε ως την κορυφή του λόφου, σας προειδοποιούμε ότι η διαδρομή είναι μεν πανέμορφη ανάμεσα στα πεύκα και τη πυκνή βλάστηση, αλλά και κουραστική. Το μονοπάτι διασχίζει τα δασάκι ενώ τα παγκάκια είναι διασκορπισμένα κατά μήκος της διαδρομής.Με το αυτοκίνητο από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού ανεβαίνετε στο τέρμα του δρόμου όπου θα βρείτε ένα τεράστιο παρκινγκ και κάποιος Αθηναίους να ρεμβάζουν περιμένοντας το ραντεβού τους ή απλά να περάσει η ώρα. Δίπλα από τον χώρο στάθμευσης  βρίσκεται το ανοιχτό θέατρο του Λυκαβηττού, στο οποίο την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Κατασκευάστηκε το 1964 – 1965 στη θέση του παλιού λατομείου με χωρητικότητα 3000 θέσεων.
Στην κορυφή του Λυκαβηττού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Ένα ολόλευκο καταπληκτικό εκκλησάκι, το οποίο χρονολογείται στο 1870. Ο ναός έχει χτιστεί στο ίδιο σημείο στο οποίο κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός του Ακραίου Δία. Όταν ο πρώτος ναός ερειπώθηκε, κτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια ο νέος, βασιλικού ρυθμού. Κοντά στο εκκλησάκι λειτουργεί εστιατόριο και καφετέρια. Αξίζει να γευματίσετε ή να πιείτε ένα ποτό, ώστε να απολαύσετε την μαγευτική θέα την νύχτα. Περπατώντας μέσα στο δασάκι θα συναντήσετε και το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων φτιαγμένο επίσης πριν από 150 χρόνια.
Η ιστορία του Λυκαβηττού χάνεται στην αρχαιότητα και την μυθολογία. όπως λέγεται έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς, όταν τον κρατούσε ώστε να τον τοποθετήσει στην Ακρόπολη. Ο λόγος που έπεσε ο βράχος από τα χέρια της θέας, ήταν η πληροφορία που της έδωσε ένα κοράκι ,ότι οι κόρες του Ερεχθέως άνοιξαν το καλάθι που φυλάσσονταν το ιερό φίδι Εριχθόνιος.. Το όνομα του λόφου έχει και εκείνο τις δικές του εξηγήσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ταυτίζουν με το λυκόφως .Ωστόσο διάφοροι ιστορικοί αποδίδουν την λέξη στο σχήμα μαστού που έχει ο λόφος και την πελασγική λέξει Λουκαμπετου. Άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα του λόφου προέρχεται από τη λέξη λύκος, γιατί αγέλες λύκων κατοικούσαν στο λόφο για πολλά χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου