Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΑΜΕΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΟΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ 62 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη συντριβή του στρατιωτικού αεροπλάνου σε ορεινή περιοχή στην Αλάσκα κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 52 επιβαίνοντες, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εντόπισε και αναγνώρισε 17 από τις σορούς των θυμάτων. Η είδηση που συγκίνησε τους Αμερικανούς κάνει τον γύρο του κόσμου αφού ο εντοπισμός του εξαφανισμένου Μπόινγκ 6 δεκαετίες μετά, δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν, η ελπίδα άλλωστε, πεθαίνει τελευταία και οι συγγενείς περίμεναν ένα χαρμόσυνο νέο για να μπορέσουν να συνοδεύσουν με τιμές στην τελευταία τους κατοικία τους ήρωες. Σε αυτό συνέβαλε η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα που έφερε στην επιφάνεια τα συντρίμμια και τις σορούς των αδικοχαμένων ηρώων.

Ο πόλεμος της Κορέας και η εμπλοκή των Αμερικάνων ήταν σε πλήρη εξέλιξη όταν το αεροσκάφος τύπου Boeing C-124 στις 22 Νοεμβρίου του 1952 πετούσε ανατολικά του Άνκορατζ και χάθηκε από τα ραντάρ λίγα μόλις λεπτά μακριά από την προσγείωση στην  βάση Richardson. Το δυστύχημα συνέβη λόγω του σκότους, αφού το φως της ημέρας ήταν μόλις λίγες ώρες σε αυτήν την περιοχή. Τελευταία επαφή με το αεροπλάνο ήταν πάνω από το ομιχλώδες νησί Middleton. Δυστυχώς το βαρύ μεταγωγικό αεροσκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με εξοπλισμό αποπάγωσης με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μηχανές, λόγω ψύχους, και να πέσει στα χιόνια. Αμέσως τα συντρίμμια καλύφθηκαν από την χιονοθύελλα. 41 στρατιώτες και 11 μέλη του πληρώματος βρήκαν φρικτό θάνατο ενώ αν κάποιος  επέζησε από την πτώση θα πέθανε από το κρύο. Η μεγάλη κακοκαιρία εμπόδισε τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης με αποτέλεσμα το ακριβές σημείο της πτώσης να παραμένει άγνωστο όλα αυτά τα χρόνια. Μια στρατιωτική ομάδα 12 μελών προσπάθησε τρεις φορές να ψάξει στην περιοχή χωρίς αποτέλεσμα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που χρησίμευε για τη μετακίνηση βαρέων φορτίων και την εκκένωση περιοχών από πρόσφυγες, εγκλωβίστηκαν σε παγετώνα και έμειναν εκεί από το 1952 μέχρι σήμερα.
Η εγγονή του πιλότου αναζητούσε επί 12 χρόνια ίχνη του αεροπλάνου μέχρι που ο στρατός την ενημέρωσε ότι μία τέτοια επιχείρηση θα κόστιζε πολύ.  Επέμενε και από τo profil της στο Facebook c124 crash, έψαχνε και για άλλους συγγενείς των θυμάτων για να μην ξεχαστεί το ζήτημα. Τελικά τα συντρίμμια ανακαλύφθηκε στις 10 Ιουνίου από το πλήρωμα του ελικοπτέρου του Στρατού της Εθνικής Φρουράς στην Αλάσκα, που πετούσε χαμηλά πάνω από μια οροσειρά, περίπου 20 χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής του. Το ελικόπτερο ήταν σε εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας όταν ανακάλυψε τα συντρίμμια και τα μέλη της αποστολής συνέλεξαν αρχικά ρούχα, εξοπλισμό και προσωπικά είδη.
Εμπειρογνώμονες του Αμερικανού στρατού έφτασαν στο βουνό, βρήκαν αντικείμενα και οστά και χρησιμοποίησαν ειδικά μέσα για την αναγνώριση των 17 σορών, οι οποίες θα επιστραφούν στις οικογένειές τους και θα ταφούν με στρατιωτικές τιμές όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 
Η αναζήτηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων σορών συνεχίζεται στο όρος Gannett ενώ η επεξεργασία των δειγμάτων DNA από τα ρούχα που βρέθηκαν και από τους συγγενείς των αγνοουμένων θα διαρκέσει έως και έξι χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου