Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ!

Ας υποθέσουμε ότι προέρχεστε από πλούσια επιχειρηματική οικογένεια και είστε σε ηλικία διαδοχής του επικεφαλής. Πως θα διαχειριστείτε την δουλειά, τους πελάτες μα πάνω απ όλα την περιουσία σας; . Ο κύριος Πίτερ Λιτς είναι ο άνθρωπός σας. Και αφού η ζωή σάς τα έφερε, με πολλά λεφτά, ένα σπίτι σε κάθε μεγάλη πρωτεύουσα, ένα σούπερ γιοτ, τη δική σας ποδοσφαιρική ομάδα και έναν στρατό για την προσωπική σας ασφάλεια, η «σχολή για κληρονόμους» φροντίζει για σας.
Εδώ και 30 χρόνια ο κύριος Λιτς με τους συνεργάτες του περιφρουρεί τις περιουσίες μεγάλων επιχειρηματιών από τη στιγμή που αυτές θα περάσουν στους απογόνους τους. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το ένα τρίτο των πλουσίων εμπιστεύεται τα παιδιά του και μόνο 12% των οικογενειακών επιχειρήσεων καταφέρνει να επιβιώσει περνώντας στη δεύτερη γενιά. ο Peter Leach κάνει  χρυσές δουλειές με έδρα το Λονδίνο και πελάτες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό της εταιρίας απαιτεί απόλυτη εχεμύθεια, ο Λιτς δέχτηκε να αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματός του. όταν εκείνος και οι συνεργάτες του ξεκινούν τη συνεργασία τους με μια οικογένεια, παίρνουν συνεντεύξεις προκειμένου να εξακριβώσουν ποιες είναι οι φιλοδοξίες του καθενός, αφού ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη μεταβίβαση μιας μεγάλης οικογενειακής επιχείρησης στην επόμενη γενιά είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες ιδέες για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. ο Λιτς εκτός από τις λογιστικές του ικανότητες είναι εν μέρει και ψυχοθεραπευτής. Στη συνάντηση αυτή καταγράφονται οι απόψεις όλων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την επιχείρηση ή με τη διαχείριση της περιουσίας.
Οι πλούσιοι φοβούνται πως οι απόγονοί τους θα σπαταλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν ή θα ξεπουλήσουν τα πάντα απερίσκεπτα, γι' αυτό και μια από τις βασικές στρατηγικές του είναι να εμφυσήσει σεβασμό στις νεότερες γενιές για την ιστορία της οικογένειας και τη δυσκολία με την οποία αποκτήθηκε ο πλούτος της. Οπου κρίνεται απαραίτητο, επιστρατεύεται η βοήθεια ψυχολόγων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενώ η «σχολή κληρονόμων» έχει προβλέψει και για την πρακτική τους εκπαίδευση με σεμινάρια. Γιατί η διατήρηση του πλούτου απαιτεί μεν σκληρή δουλειά, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό και από τη σωστή διαπαιδαγώγηση.
Υπάρχουν κληρονόμοι που στην πλειονότητά τους είναι πρόθυμοι να εργαστούν και δεν περιορίζονται στην εξαργύρωση της μηνιαίας επιταγής αλλά και άλλοι όπως η Πάρις Χίλτον που απλά τα σπαταλά. Στην περίπτωση των κληρονόμων του οίκου Gucci, ο όρος «πισώπλατα μαχαιρώματα» πήρε άκρως ρεαλιστική διάσταση. Οι δύο γιοι του ιδρυτή, Ροντόλφο και Αλντο, δεν κατάφεραν ποτέ να συνεργαστούν, μεταφέροντας την κόντρα τους και στις επόμενες γενιές. Ο γιος του Αλντο, Πάολο, κάρφωσε τον πατέρα του στις Αρχές για φοροδιαφυγή, ενώ ο γιος του Ροντόλφο, Μαουρίτσο, δολοφονήθηκε ύστερα από εντολή της εν διαστάσει συζύγου του, που ήθελε να του αποσπάσει την περιουσία. Παρόμοια είναι και η περίπτωση της κληρονόμου του οίκου L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, η κόρη της οποίας, Φρανσουά Μπετανκούρ Μάγιερς, κατάφερε να της πάρει τον έλεγχο της περιουσίας με δικαστική εντολή, κατηγορώντας την για ανικανότητα!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου