Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΝΤΖ. ΤΖΟΛΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΗΡΩΑ Λ.ΖΑΜΠΕΡΙΝΙ

Ο Λουίς Ζαμπερίνι ήταν ένας θρύλος, πραγματικός ήρωας των ΗΠΑ. Είναι ο άνθρωπος που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 μπροστά στον Χίτλερ, επέζησε από πτώση αεροπλάνου μένοντας 47 ημέρες σε μία σχεδία και αιχμαλωτίστηκε από Ιάπωνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. λίγο πριν πεθάνει ο 96χρονος είδε την ζωή του να γίνεται ταινία από την Αντζελίνα Τζολί που φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον βετεράνο Αμερικανό ήρωα πολέμου. Με τον άνθρωπο που όπως είπε η διάσημη ηθοποιός «έχει την τιμή να διηγηθεί την συναρπαστική του ιστορία» στην ταινία με τίτλο «Unbroken». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ενέπνευσε χρόνια πριν την συγγραφέα Λόρα Χίλενμπραντ η οποία κατέγραψε στο ομότιτλο βιβλίο την αληθινή ιστορία του Ολυμπιονίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζαμπερίνι όλα τα χρόνια που ακολούθησαν έκανε τον κασκαντέρ σε επικίνδυνες σκηνές με αεροσκάφη για πολλές ταινίες του χόλιγουντ.
Ο Ζαμπερίνι στα νιάτα του είχε φτερά στα πόδια αλλά ως παιδί Ιταλών μεταναστών ήταν συχνά στο στόχαστρο της αστυνομίας. Πολύ καλός δρομέας, κέρδισε υποτροφία στο πανεπιστήμιο που τον οδήγησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 36 ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτρεξε μπροστά από τον Χίτλερ, τερμάτισε όγδοος αλλά εντυπωσίασε τον δικτάτορα γιατί έκανε τον πιο γρήγορο τελευταίο γύρο, κάλυψε τα 400 μέτρα σε 56''. Αφού δεν κατάφερε να φύγει από το Βερολίνο με ολυμπιακό μετάλλιο, μεθυσμένος αποπειράθηκε να κλέψει μια σημαία με την σβάστικα. έγινε αντιληπτός, οι φρουροί πυροβόλησαν, τον συνέλαβαν και εκείνος τους έπεισε ότι δεν το έκανε από δόλο, αλλά επειδή απλώς ήθελε ένα ενθύμιο. Έτσι γλίτωσε την πρώτη επικίνδυνη στιγμή της ζωής του.


Αμέσως μετά τους αγώνες ο Ζαμπερίνι πήγε στον στρατό και συμμετείχε ως πιλότος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στον Πόλεμο. Την άνοιξη του 1943 το Β52 που πετούσε σε αποστολή διάσωσης έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση από βλάβη κινητήρα. Παρότι το αεροσκάφος είχε βυθιστεί, ο Ζαμπερίνι απεγκλωβίστηκε, βγήκε στην επιφάνεια και είδε άλλους 11 αεροπόρους περικυκλωμένους από καρχαρίες. Κατάφερε να ενώσει δύο σωσίβιες λέμβους και τους έσωσε όλους. Ο ίδιος επέζησε πάνω σε μια σχεδία για 47 ημέρες και παρασύρθηκε 2.000 μίλια μακριά στα Ιαπωνικά υδάτων. Εκεί, στην μέση του Ειρηνικού συντηρήθηκε τρώγοντας θαλασσοπούλια και κρέας καρχαρία, τον οποίο σκότωσε με ένα κατσαβίδι. 
Τελικά τον περισυνέλεξε ένα πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας και κατέληξε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κοντά στο Τόκιο. Οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες, αλλά ο Ζαμπερίνι που ήταν σκληρό καρύδι επιβίωσε. Μετά από μήνες επέστρεψε με τιμές ήρωα στο σπίτι του και είδε ότι το τοπικό αεροδρόμιο έφερε το όνομά του επειδή είχε θεωρηθεί νεκρός.


Τα γυρίσματα της ταινίας "Unbroken" πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της Αντζελίνα Τζολί, στην δεύτερη σκηνοθετικής της απόπειρα. «Είχα το προνόμιο να περάσω αρκετό καιρό με τον Λουίς, πλέον προσωπικό μου ήρωα. Είναι τιμή μου να διηγηθώ τη συναρπαστική ιστορία του. Είναι δύσκολο να κάνεις ταινία για έναν τόσο σπουδαίο άντρα, είπε η 38χρονη ηθοποιός και σκηνοθέτις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου