Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Α. ΜΟΝΤΙΛΙΑΝΙ

Ένας διάσημος αλλά καταραμένος καλλιτέχνης από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι. Ο Κριστιάν Γκρέγκορι Παριζό που επί τρεις δεκαετίες διαχειριζόταν τα έργα του, ο παράξενος θάνατος της μοναχοκόρης του ζωγράφου και ένας χορός εκατομμυρίων με πλαστά και γνήσια έργα. Μια πολύπλοκη υπόθεση που εδώ και δεκαετίες παραμένει σκοτεινή.
Ο Ιταλός Μοντιλιάνι έφτασε στο Παρίσι το 1906 σε ηλικία 21 ετών και γοήτευσε πρώτα με την προσωπικότητά του και μετά με την τέχνη του. Με τον πρόωρο θάνατό του, 14 χρόνια μετά, η τέχνη του θα γινόταν ανάρπαστη εξαιτίας του έντονου βίου του. Τελευταία και πιο τραγική σύντροφός του, η νεαρή φοιτήτρια Ζαν Εμπιτέρν. Η κοπέλα δύο μέρες μετά τον χαμό του Μοντιλιάνι στα 35 του χρόνια και ενώ ήταν 8 μηνών έγκυος, πήδηξε από παράθυρο του πέμπτου ορόφου. Σκοτώθηκαν και αυτή, και το έμβρυο. Ενα χρόνο πριν από το θάνατό τους είχε γεννηθεί η κόρη τους Ζαν, την οποία μεγάλωσε η μητέρα του Μοντιλιάνι. Το 1983 η μοναχοκόρη ίδρυσε το ομώνυμο ινστιτούτο και διόρισε τον Γάλλο Παριζό διευθυντή αφού ήταν για εκείνη ένα έμπιστο πρόσωπο. Εκείνος όμως είχε ένα σατανικό σχέδιο στο μυαλό του. Με άλλους 8 συνεργούς κατασκεύαζαν επί χρόνια πλαστά έργα του Μοντιλιάνι και τα πωλούσαν ως αυθεντικά αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το 1984 οι φήμες έφτασαν στα αυτιά της 66χρονης Ζαν η οποία πήγε για να ερευνήσει από κοντά τις καταγγελίες.
Η Ζαν Μοντιλιάνι δεν πρόλαβε να ψάξει το θέμα αφού βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της μετά από χρήση αλκοόλ και πτώση από τις σκάλες του δευτέρου ορόφου. Ο θάνατος της κρίθηκε ως ύποπτος από πολλούς, μα ο φάκελος έκλεισε με την ένδειξη δυστύχημα. Ο Παριζό συνέχισε απτόητος την πώληση πλαστών έργων με πίνακες που άρχιζαν από 60 χιλ. ευρώ και γλυπτά από 70 χιλ. Η ιταλική αστυνομία όταν τον συνέλαβε, βρήκε δεκάδες πλαστά έργα στο κτίριο του ινστιτούτου στο Λιβόρνο. Ειδικοί εκτιμούν ότι κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα τουλάχιστον 1.000 πλαστοί Μοντιλιάνι στην αγορά.
Ο Ιταλός καλλιτέχνης ξεκίνησε το ποτό και τα ναρκωτικά από νεαρή ηλικία και στις βιογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει οι ιστορικοί τέχνης συμφωνούν ότι αιτία θανάτου στα 35 του χρόνια, ήταν η φυματιώδης μηνιγγίτιδα. Δεκάδες ήταν οι γυναίκες που τον σημάδεψαν ερωτικά και είχαν σχεδόν όλες άσχημο τέλος. Ανάμεσά τους η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπεατρίς Χάστινγκς σε μία βίαιη και θυελλώδη σχέση. Μετά τον χωρισμό η Χάστινγκς έμεινε μόνη, έπαθε καρκίνο και σε ηλικία 64 ετών αυτοκτόνησε βάζοντας το κεφάλι της στον φούρνο. Η διάσημη Ρωσίδα ποιήτρια Ανα Αχμάτοβα, μια ασκητική φιγούρα με αυστηρό προφίλ κατάφερε μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει τον πόνο όσων δεν μπορούσαν να αντέξουν το πηχτό σκοτάδι του σταλινισμού στη Ρωσία. Αυτή η παντρεμένη γυναίκα, ενέπνευσε στο Παρίσι τον ζωγράφο για να φτιάξει μερικά από τα ωραιότερα έργα του. Όταν συνάντησε την Αχμάτοβα το 1911, εκείνος ήταν 26 ετών κι εκείνη 21. 
H Ρωσίδα ποιήτρια με ύψος 1,80 και γκριζοπράσινα μάτια τον μάγεψε. Οι συνεχείς εκρήξεις του όμως θα την απομακρύνουν και μετά από ένα χρόνο θυελλώδους σχέσης, εκείνη θα επιστρέψει στο σύζυγό της. Η φυγή της τσακίζει τον συναισθηματικό του κόσμο. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, για ακόμη μία φορά, θα αποτελέσουν τα φάρμακα στις πληγές του.

Μουσική στην Κυανή Ακτή θα γραφτεί ο επίλογος της ζωής του. Προσβάλλεται από μηνιγγίτιδα και στις 24 Ιανουαρίου 1920, μετά από ένα άγριο μεθύσι και πολύωρο πάρτι με γυναίκες ο Μοντιλιάνι αφήνει την τελευταία του πνοή. 
Μετά θάνατο αναγνωρίζεται επισήμως ως  ένας από τους ιδρυτές της μοντέρνας τέχνης μαζί με τους  Πικάσο και  Ματίς. Ο Μοντιλιάνι ήταν ο πρώτος που εισήγαγε  στα πορτρέτα του την καθιστή πόζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου