Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ!





Αυτή είναι η δική μας Άνδρος, στις Κυκλάδες.. και αυτή, η Άνδρος στις Μπαχάμες. Καλά ακούσατε, Άνδρος υπάρχει και στον Ατλαντικό ωκεανό με θάλασσα χρώματος τιρκουάζ, παραλίες με λευκή άμμο και φοινικόδεντρα, κοραλλιογενείς υφάλους, μικρούς καταρράκτες, και πυκνή βλάστηση όπου φωλιάζουν σπάνια εξωτικά πουλιά. Μια απέραντη ησυχία που διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης.
η ελληνική Άνδρος, αρχοντική, όμορφη και άγρια. Η άλλη δεν πρόκειται ακριβώς για ένα ενιαίο νησί, αλλά για σύμπλεγμα νησίδων που αποτελούν τους δορυφόρους τριών μεγαλύτερων, της Βόρειας Ανδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου. Ένα σύμπλεγμα νησιών που χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο οπότε αποτελεί έναν παραθεριστικό προορισμό κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Πώς προέκυψε όμως  το ελληνικότατο όνομα. Το αρχικό όνομα του νησιού ήταν «Εσπιρτού Σαντού» και η μετονομασία του σε... Ανδρος εκτιμάται ότι έγινε κατά την περίοδο της βρετανικής διοίκησης των νησιών. Σε κάποια παλαιά έγγραφα ονομάζεται «Andrews Island» και «San Andreas». Το όνομα εκτιμάται ότι προέκυψε από τον άγγλο στρατιωτικό διοικητή Σερ Έντμουντ Αντρος. Άλλοι αποδίδουν το όνομά του νησιού στους κατοίκους του St. Andro Island που μετανάστευσαν εκεί το 1787 ή ακόμη και σε Ελληνες σφουγγαράδες που έφθασαν εκεί λόγω του πλούτου της περιοχής σε σφουγγάρια.
H Ανδρος στις Μπαχάμες περιγράφεται ως ο ιδανικός προορισμός για όσους τουρίστες αναζητούν ερημικές παραλίες, αγαπούν τη φύση και τα θαλάσσια σπορ. Αν και είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, είναι και το λιγότερο αναπτυγμένο, με πολλές περιοχές του να παραμένουν ανεπηρέαστες από τον πολιτισμό. Η άγρια φύση κυριαρχεί παντού. Ορχιδέες, πεύκα, ιγκουάνα και σπάνια πουλιά. 225 είδη υπάρχουν στην Άνδρο με κάποια από αυτά να είναι ασυνήθιστα και απειλούμενα. Επίσης  πολλά είδη ψαριών αφθονούν στα νερά της ενώ φάλαινες και δελφίνια υπάρχουν παντού. Φημισμένες είναι στην Άνδρο και οι Μπλέ Τρύπες, 178 σπήλαια στην ξηρά και τουλάχιστον 50 στη θάλασσα, που προσελκύουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. 


Τεράστιος είναι και ο φυσικός υποθαλάσσιος πλούτος με κοραλλιογενείς υφάλους που περιμένουν τους λάτρεις των καταδύσεων να τα εξερευνήσουν. Μάλιστα ο τρίτος μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Άνδρο. Στις αυτοδιοίκητες Μπαχάμες υπάρχουν πάνω από 1400 όμορφες παραλίες, ξενοδοχεία που συγκαταλέγονται στα καλύτερα της υφηλίου και μια τεράστια επιλογή εκδρομών και δραστηριοτήτων.Οι  Μπαχάμες που δικαίως ανήκουν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με περίπου 700 μεγάλα νησιά από τα οποία κατοικούνται τα 35. Βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική, ανάμεσα στη Φλόριντα, στην Αϊτή και στην Κούβα και έχουν πληθυσμό 313 χιλ. Εκτός από την Άνδρο υπάρχει ένα ακόμα νησί με ελληνικό όνομα, το Ελευθέρα όπου και εκεί οι 11 χιλ. κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία.  


Στο νησί όπου υπάρχουν και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, είναι και η γέφυρα γκλας γουίντοου, ίσως το μοναδικό σημείο της γης όπου από την μια πλευρά μπορεί να δει κανείς τα πλούσια νερά του ατλαντικού και από την άλλη τα γαλαζοπράσινα νερά της καραϊβικής. Ωραία λοιπόν η Άνδρος στις Μπαχάμες αλλά, ότι και να λέμε  τα δικά μας νησιά είναι ομορφότερα, απίστευτα μέρη απείρου κάλλους που οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουμε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου