Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

LIBERLAND, Η ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!





Η Ελεύθερη Δημοκρατία της Λιμπερλαντ ιδρύθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου 2015 και έχει σημαία, εθνικό ύμνο και μια προσωρινή κυβέρνηση αν και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει απόλυτα στο ερώτημα, αν τελικά αυτό το μικρό κομμάτι γης μπορεί να αναγνωρισθεί σαν κανονικό κράτος. Η Γη Της Ελευθερίας δημιουργήθηκε σε περιοχή η οποία δεν διεκδικείται ούτε από την Κροατία ούτε από τη Σερβία -τις δύο χώρες, δηλαδή, που συνορεύουν με αυτήν- μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του 90. Έχει εμβαδόν 7 τετρ. Χλμ. Έχει ήδη το δικό της εθνόσημο, δικό της σύνταγμα και δικούς της νόμους. Ιδρυτής του κράτους ο 31χρονος Τσέχος πολιτικός Βιτ Γέντλιτσκα, μέλος του συντηρητικού κόμματος Ελεύθεροι Πολίτες. Εκλέχθηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, χάρη στις ψήφους των συνιδρυτών γονιών του καθώς και της κοπέλας του, που τώρα είναι η πρώτη κυρία της χώρας.
Ο Γέντλιτσκα, φιλελεύθερος πολιτικός που συντάσσεται με τους Ευρωσκεπτικιστές, υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο του επιτρέπει να πάρει τον έλεγχο της περιοχής και η ιδέα του ήρθε όταν ένοιωσε βαθειά μέσα του την επιθυμία, να ζήσει σε μία χώρα όπου οι “τίμιοι” άνθρωποι θα ζουν μια “τίμια” ζωή, με ελάχιστη έως καμία παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση. Στη Λιμπερλαντ “όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν εθελοντικά και κάτω από τη συνολική ιδέα ότι οι απόλυτα ικανοί πολίτες θα καταφέρουν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά κάθε τομέα, να ρυθμίσουν σιγά σιγά τη φορολογία και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό κράτος”. Προς το παρόν ο 31χρονος δέχεται κάθε οικονομική χορηγία και υποστήριξη από οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει στο στήσιμο ενός ακόμη Ευρωπαικού φορολογικού παράδεισου. Η χώρα θα έχει κυβέρνηση από 10 ως 20 άτομα και αστυνομική δύναμη, αλλά όχι στρατό, τηρώντας μια πολιτική ελεύθερης διάβασης από τα σύνορα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Λίμπερλαντ έχουν ήδη δεχθεί περισσότερες από 270 χιλιάδες αιτήσεις ιθαγένειας και ο αριθμός αυξάνεται. Οι πρώτοι 4 χιλιάδες νέοι πολίτες της Λιμπερλαντ σε λίγο καιρό από τώρα θα έχουν ταυτότητες και διαβατήρια ενώ θα τους παραχωρηθεί και γη. Ανάμεσα τους ένας Γάλλος αστυνομικός, μια δικηγόρος από το Μαυροβούνιο που προσφέρθηκε να βοηθήσει με το Σύνταγμα της χώρας αλλά και ως δικαστής, ένας Αιγύπτιος υδραυλικός και ένας Βούλγαρος συνταξιούχος. Στο επίσημο σάιτ αναφέρεται ότι αν ενδιαφέρεσαι και εσύ να γίνει πολίτης αυτού του νεοσύστατου γεωπολιτικού πειράματος, να ξέρεις ότι αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας μπορούν να υποβάλουν όσοι: σέβονται τους συνανθρώπους και τις γνώμες τους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή προσανατολισμού, όσοι
σέβονται την ιδιοκτησία του άλλου και δεν έχουν κομμουνιστικό, ναζιστικό ή άλλο εξτρεμιστικό παρελθόν. Χρειάζεται λευκό ποινικό μητρώο και δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Στην λίμπερλαντ είναι δεκτοί πλούσιοι και φτωχοί.


 Πως όμως ο 31χρονος πολιτικός απόκτησε πρόσβαση στην παραδουνάβια περιοχή;. Αναζήτησε τον μοναδικό κάτοικο, πήρε την άδεια και κήρυξε τον σχηματισμό έθνους και αν αναγνωριστεί ποτέ θα είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο μετά το Βατικανό. Η Κροατία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα αναγνωρίσει επίσημα την Λιμπερλαντ αφού είναι μια «εικονική καταπάτηση». Πάντως όταν δημοσιογράφοι από την Τσεχία επιχείρησαν να επισκεφθούν τη Γη Της Ελευθερίας, Κροάτες συνοριοφύλακες τους απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα λέγοντας ότι είναι υπό κροατική κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου