Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2014. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

600.000 άνθρωποι έφτασαν στην Βραζιλία προκείμενου να βοηθήσουν την χώρα τους να διακριθεί στο μουντιάλ. Οι δικοί μας φίλαθλοι που θα βρεθούν στο πλευρό της εθνικής μας ομάδας είναι περίπου 300 από την Ελλάδα αλλά κοντά στο συγκρότημα του Σάντος βρίσκονται και πολλοί ομογενείς από τις γύρω χώρες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι συνάντησαν όμως στην χώρα του καφέ με τις πολλές ανισότητες και αντιθέσεις;. πολλοί Βραζιλιάνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της κυβέρνησης να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μνημειωδών σταδίων, αντί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στέγης, δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων υποδομών που πλήττει τις φαβέλες και τους φτωχούς Βραζιλιάνους.
Ο λαός της Βραζιλίας βγήκε στους δρόμους ενάντια στο Μουντιάλ, συγκρούστηκε, δέχτηκε καταστολή ζήτησε να ζήσει και όχι να παίξει μπάλα. οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν στις φαβέλες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους. Η δημοσιότητα που έχει αποκτήσει η χώρα αλλά και η ευρύτατη κάλυψη των διαδηλώσεων είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν την οργή τους απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που παραδοσιακά τούς αντιμετωπίζει ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Τώρα για πρώτη φορά τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία έφτασαν μέχρι την διάσημη παραλία Κόπα Καμπάνα την βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Το 31% του πληθυσμού, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα ενώ το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι. 


Οι τιμές ξαφνικά εκτοξεύτηκαν λόγω της παρουσίας των οπαδών από όλον τον πλανήτη. 10 δολάρια για ένα κοκτέιλ, 100 δολάρια για ένα ριζότο και 1000 δολάρια για ένα καλό δωμάτιο στο Ρίο. Την ίδια στιγμή σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Βραζιλίας ζει με λιγότερα από 30 δολ. Μηνιαίως. Και όλα αυτά σε μια χώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει και οι αρχές συμβουλεύουν τους τουρίστες εάν πέσουν θύματα ληστείας να μην αντιδράσουν γιατί μπορεί να σκοτωθούν. Βεβαίως όλοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για το υπερατλαντικό ταξίδι διότι εκεί παραμονεύει η ιλαρά, ο δάγκειος πυρετός και η θανατηφόρα γρίπη.
 Η Βραζιλία είναι η 5η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και καλύπτει το 47% της αμερικανικής ηπείρου απλώνεται από τις Άνδεις ως τον ατλαντικό ωκεανό. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο καλύπτοντας το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Λόγω και του Αμαζόνιου είναι μία από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες της γης με 4 εκ. είδη φυτών και ζώων. Σήμερα αποτελεί ανερχόμενη οικονομική δύναμη αλλά το βιοτικό επίπεδο παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.


Πέρα από το Μουντιάλ η Βραζιλία ετοιμάζεται πυρετωδώς και για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων σε δύο χρόνια. Και σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα. Τα Ολυμπιακά έργα έχουν μείνει πίσω και όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει το κόστος. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για περίπου 12,5 δισ. δολ. Από χορηγίες αλλά πλέον οι νέοι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος σε πάνω από 16 δισ. Δολ από τον εθνικό προϋπολογισμό. 
Το Μουντιάλ σε αριθμούς.. 12 νέα ποδοσφαιρικά στάδια, 32 εθνικές ομάδες από τις 5 ηπείρους, εξοντωτικά ωράρια εργασίας 18 ώρες την ημέρα με 12 εργάτες να έχουν σκοτωθεί στα εργοτάξια και 5 σε επεισόδια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου