Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΚΙ ΚΑΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΗΜΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Η Μαρία Κάλλας έφυγε το 1977 στα 54 της αλλά το έργο της και κυρίως η απίστευτη φωνή της έμειναν στην ιστορία και φυσικά πολύ δύσκολα θα συγκριθεί κάποια άλλη μαζί της. Η ζωή της πολυτάραχη, γάμοι, χωρισμοί και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, ο πιο μεγάλος, με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά βιβλία για την ζωή της και δεν ξέρεις πραγματικά τι να πιστέψεις για την πριμαντόνα σταρ. Το βιβλίο όμως που έγραψε η αδερφή της Μαρίας, η Υακίνθη ή Τζάκι Κάλλας όπως έγινε γνωστή, είναι πραγματικά μοχθηρό με λέξεις που στάζουν φαρμάκι. "Η Μαρία ήταν χοντρή, τσιγκούνα και είχε τη μάνα μας σαν ζητιάνα" είναι μία χαρακτηριστική πρόταση. Είναι ένα βιβλίο που έχει μόνο άσχημες κουβέντες να πει για την μεγάλη Μαρία Κάλλας και περιγράφει το άλλο, σκοτεινό, πρόσωπο της διάσημης σοπράνο, την διαφορετική και καθόλου κολακευτική πλευρά της Ελληνίδας με την τεράστια διεθνή καριέρα.


Οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καλά από τα παιδικά τους χρόνια. Η Μαρία ήταν παχουλή, με προβλήματα ακμής και μέτρια εμφάνιση. Από μικρή ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στη μεγαλύτερη κατά 6 χρόνια αδερφή της, που ήταν όμορφη και επίσης ταλαντούχα στο τραγούδι, αλλά όχι όσο η Μαρία. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου επισημαίνεται η σχέση της Κάλλας με το χρήμα: "Έκανε σκηνή κάθε φορά που ήταν να μας δώσει το οτιδήποτε. Αντιμετώπιζε τη μητέρα μας σαν 'ναι τυχαία, άνευ σημασίας, ζητιάνα. Η Μαρία Κάλλας δεν με κάλεσε ποτέ στο σπίτι της " γράφει η τζάκι. Οι γεμάτες δηλητήριο αποκαλύψεις συνεχίζονται σε κάθε σελίδα: Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σεζόν στο Μεξικό το 60 όπου είχε κανονίσει να δίνει παραστάσεις, η Μαρία πήρε την πιο ακριβή γούνα στην μητέρα μας κι αυτό ήταν απόδειξη ενοχής, γιατί 15 ολόκληρα χρόνια αρνιόταν να την δει αναφέρει η τζάκι.
Το 57 όλος ο κόσμος μιλά για το ειδύλλιο με τον Αριστοτέλη Ωνάση, είναι η εποχή που η Μαρία είχε ήδη αποκοπεί από την μάνα και την αδερφή. Η Ευαγγελία Καλογεροπούλου έγραψε την αυτοβιογραφία της αναφέροντας ότι η πλούσια κόρη της την είχε καταδικάσει στην πενία, αρνούμενη να την βοηθήσει οικονομικά. Εκεί αποκάλυψε και τα δύσκολα χρόνια της κατοχής που οι 3 γυναίκες έδιναν αγώνα επιβίωσης με μοναδικό στήριγμα τον μίλτο Εμπειρίκο, μοναχογιό του εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου που τότε διατηρούσε δεσμό με την γοητευτική Τζάκι. Αυτός πλήρωνε το νοίκι στο σπίτι τους και βοηθούσε την Μαρία να συνεχίσει με αφοσίωση τις σπουδές της. Ιταλοί και Γερμανοί ανακάλυψαν εύκολα το ταλέντο της 17χρονης Μαρίας. Οι στρατιωτικοί πήγαιναν στο σπίτι τους για ιδιωτική παράσταση και κάποιοι λένε, ότι η μητέρα της την ανάγκαζε να ερμηνεύει για τους κατακτητές, ώστε να τις προμηθεύουν με τρόφιμα για την επιβίωσή τους. Μετά την απελευθέρωση, αντιμετωπίστηκε από τους Έλληνες συναδέλφους της ως προδότρια και έτσι το 1945 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Αυτή η περίοδος πλήγωσε βαθιά την Μαρία και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τη σχέση με τη μητέρα της.


Η Μαρία μετά τον πόλεμο όταν είχε πια παγκόσμια αναγνώριση, δήλωσε στο περιοδικό ΤΙΜΕ για την μητέρα της: «Δεν θα την συγχωρήσω ποτέ που μου στέρησε την παιδική μου ηλικία. Όλα αυτά τα χρόνια, που θα έπρεπε να παίζω και να μεγαλώνω, εγώ τραγουδούσα ή έβγαζα χρήματα. Όλα όσα έκανα για αυτούς, ήταν κυρίως καλά και όλα όσα έκαναν για εμένα, ήταν κυρίως άσχημα». Η ρήξη μεταξύ μητέρας και κόρης έγινε οριστική το 1950 και η Κάλλας κράτησε πεισματικά τη στάση αυτή, μέχρι το τέλος της ζωής της. 
Η Τζάκι Κάλλας πέθανε σε βαθιά γεράματα το 2004 αποκαλύπτοντας ότι λίγο πριν πεθάνει η αδερφή της το 77 ήρθαν και πάλι κοντά, μα η μητέρα τους πέθανε το 82 χωρίς να έχει ξανασυναντήσει την μικρή της κόρη.    

1 σχόλιο: