Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

220 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ. ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ 1546 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Το Λούβρο ήταν βασιλικό παλάτι που ξεκίνησε να κατασκευάζει το 1546 ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α' στη θέση ενός φρουρίου του 12ου αιώνα. Από εκεί βγήκε και η ονομασία του αφού Λούβρο σημαίνει οχυρωμένο φρούριο. Μετά τη Γαλλική επανάσταση του 1789, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το Λούβρο για τους πολίτες και να το μετατρέψει σε δημόσιο μουσείο. Σήμερα, 220 χρόνια μετά διαθέτει μία από τις πλουσιότερες μουσειακές συλλογές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων τη διάσημη Μόνα Λίζα, αλλά και τα δικά μας αγάλματα τη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου.
Το μουσείο διαθέτει μία τεράστια συλλογή έργων που καλύπτουν 11.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Η συλλογή του Λούβρου μεγάλωσε επί Ναπολέοντα, με το γαλλικό στρατό να λεηλατεί τους αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς των περιοχών και των λαών που κατακτούσε. Ο Ναπολέων ονειρευόταν να δημιουργήσει στο Παρίσι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, καθιέρωσε μάλιστα στους όρους ειρήνης να προβλέπεται η πολεμική αποζημίωση σε είδος και, συγκεκριμένα, σε έργα τέχνης που εκτιμούνται από Γάλλους ειδικούς. 
Είναι σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο πολιτισμό, βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σηκουάνα της «Πόλης του Φωτός» και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιδρύματα τέχνης στον κόσμο. ελληνικά, ρωμαϊκά, αιγυπτιακά και πολλά άλλα μνημεία που φτάνουν συνολικά στον αριθμό τα 445.000 κομμάτια.
Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα γνωστότερα γλυπτά της ελληνιστικής εποχής, έχει τοποθετηθεί με θεατρικό τρόπο στο τέλος ενός μεγάλου διαδρόμου. Χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε σε έξι κομμάτια, θαμμένο  στη Μήλο το 1820. Μετά από συμπλοκή Γάλλων αρχαιολόγων και κατοίκων της μήλου το όμορφο άγαλμα κατέληξε στην Γαλλία. Το άλλο αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής η Νίκη ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863 από Γάλλους, και η νίκη ήταν σπασμένη σε πολλά κομμάτια. Το μουσείο έκανε  διαδικτυακό έρανο για την αποκατάσταση του αγάλματος και έτσι η φτερωτή Νίκη δεν θα εκτίθεται πλέον στο κοινό. Για πρώτη φορά από το 1945 κατέβηκε από τη σκάλα Νταρού για να δεχθεί τη φροντίδα των ειδικών στην κλειστή για το κοινό Αίθουσα των Επτά Καμινάδων. Η αποκατάστασή του αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος. Η Νίκη της Σαμοθράκης θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014 και ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα η συλλογή του μουσείου εμπλουτίζεται συνεχώς, και πλέον τα 60.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης αδυνατούν να αναδείξουν όλους τους φυλασσόμενους θησαυρούς. Το πρόβλημα του χώρου ήταν φανερό εδώ και χρόνια και στις εισόδους, που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους εκατομμύρια επισκέπτες. Έτσι, αν και πολλοί Παριζιάνοι δεν συμφωνούν ιδιαίτερα με την αισθητική της, το 1989 εγκαινιάστηκε η γυάλινη πυραμίδα που δεσπόζει στο προαύλιο και αποτελεί το νέο «πέρασμα» στο Λούβρο.Τα ¾ των εκθεμάτων προέρχονταν από τις βασιλικές συλλογές του παρελθόντος και το υπόλοιπο 1/4 προερχόταν από την κατασχεθείσα εκκλησιαστική περιουσία και τη δήμευση της περιουσίας των ευγενών της χώρας. 
Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το Λούβρο άδειασε και έμειναν εκεί μόνον έργα που ήταν δευτερεύουσας αξίας ή ήταν αδύνατον να μετακινηθούν. το 2006 είχε προϋπολογισμό 186 εκ ευρώ, 2.000 υπαλλήλους ενώ πήρε 2,5 εκ δολάρια για να επιτρέψει να γίνουν στους χώρους του τα γυρίσματα της ταινίας «Κώδικας ντα Βίντσι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου