Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΡΟΙΣΟΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ MICROSOFT ΠΟΛ ΑΛΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ 44!

Σε βάθος ενός χιλιομέτρου, ανοικτά των Φιλιππίνων, ξεπροβάλλουν στοιχεία του ναυαγίου του μεγαλύτερου θωρηκτού που ναυπηγήθηκε ποτέ, του ιαπωνικού «Μουσάσι», που βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1944. Το σκάφος εντοπίστηκε από τον συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Αλεν.
Το σκάφος που έχασαν την ζωή τους 1.376 από τους 2.399 άνδρες του πληρώματος, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τις πρώτες εικόνες, υπέστη δύο εκρήξεις στα υποφράγματα πυρομαχικών που το έκοψαν σε τρία κομμάτια.Η διάρκειας 90 λεπτών επιχείρηση στη θάλασσα Σιμπουγιάν στις κεντρικές Φιλιππίνες προσέφερε πολλές νέες πληροφορίες για το Μουσάσι, μήκους 266 μέτρων, το θωρηκτό του  αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού που δέχθηκε τις επιθέσεις των Αμερικανών προτού καταφέρει να επέμβει στην αμερικανική εισβολή στη νήσο Λέιτε των Φιλιππίνων το 1944. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το σκάφος εβλήθη από 19 τορπίλες και 17 βόμβες προτού καταβυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό του τάφο το πλήρωμα.
Η πρύμνη και η πλώρη του Μουσάσι έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και βρίσκονται διαχωρισμένες σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Αντιθέτως, το κεντρικό κομμάτι τους σκάφους φαίνεται να έχει υποστεί λιγότερες ζημιές, αν και εκεί εντοπίστηκαν κάποιες καταστροφές από βόμβες. Ενδεικτικό της ισχύος των εκρήξεων που προκάλεσαν την καταβύθιση του πλοίου είναι ότι τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μία έκταση με μήκος 966 μέτρων και πλάτος 533 μέτρων. Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Αλεν και η ερευνητική ομάδα του προκειμένου να εντοπίσουν το σκάφος συνδύασαν τα ιστορικά στοιχεία που διέθεταν και τη σύγχρονη τεχνολογία. «Το Μουσάσι είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό επίτευγμα της μηχανικής κι εγώ παραμένω στην καρδιά μου μηχανικός. Εκτιμώ αφάνταστα την τεχνολογία αλλά και την προσπάθεια που απαίτησε η ναυπήγηση αυτού του σκαριού. Αισθάνομαι τιμή που διαδραμάτισα κάποιο ρόλο στον εντοπισμό του τόνισε ο Αλεν.
Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα ναυάγια στον κόσμο που εντοπίστηκε έπειτα από οκτώ χρόνια ερευνών με ρομποτικό υποβρύχιο. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό σχέδιο του 42, οι δυνάμεις αεροπλανοφόρων θα λειτουργούσαν ως δόλωμα για τα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα βορείως του Λέιτε, έτσι ώστε η Κεντρική Δύναμη να μπορέσει να εισέλθει στον Κόλπο και να καταστρέψει τις Αμερικανικές δυνάμεις που αποβιβάζονταν στο νησί. Πέντε θωρηκτά, συμπεριλαμβανομένου του Μουσάσι, και δέκα βαρέα καταδρομικά αναχώρησαν από το Μπρούνεϊ με προορισμό τις Φιλιππίνες στις 20 Οκτωβρίου. Όμως δύο Αμερικανικά υποβρύχια το τορπίλισαν και το βύθισαν. Σε αυτή την επίθεση χάθηκαν δεκαοκτώ Αμερικανικά αεροσκάφη.
Ο Πολ Αλεν που ανακοίνωσε την ανακάλυψη μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, είναι μία ακόμη ιστορική μορφή της βιομηχανίας πληροφορικής. Ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν όμως όπως έγινε γνωστό πάσχει από μια μορφή καρκίνου και στα 56 του ήδη κάνει χημειοθεραπεία. Ο Άλεν ίδρυσε το 1975 την Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο ήταν συμμαθητές από το γυμνάσιο και εξίσου… τρελαμένοι με τους υπολογιστές.  Παράλληλα, επένδυσε μεγάλα ποσά σε διάφορους τομείς (τεχνολογία, ακίνητα, σπορ, τέχνες) και πέτυχε να αυξήσει θεαματικά την προσωπική περιουσία του. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του αγγίζει τα 12 δις. δολ. και είναι ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου