Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΡΙΝΑ ΠΙΚΑΣΟ, Η ΕΓΓΟΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η προσωπική ζωή του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο μοιάζει με σαπουνόπερα, πολυτάραχη με δεσμούς, γάμους, παιδιά που τον αγάπησαν και κληρονόμους που τον μίσησαν. Αυτός ο ιδιοφυής καλλιτέχνης, ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ού αιώνα, ο άνθρωπος που επηρέασε την ιστορία της σύγχρονης ζωγραφικής, έζησε πολύπλοκα και ταραγμένα χρόνια. Οι γυναίκες του σχεδόν όλες είχαν τραγική κατάληξη, τα παιδιά του προβληματικά και τα εγγόνια του επιζητούν ακόμη και σήμερα, να τον εκδικηθούν.
Η Μαρίνα Πικάσο, εγγονή από τον γάμο με την Ουκρανή χορεύτρια Ολγα Χοχλόβα, θα μπορούσε να έχει μια ζωή ονειρεμένη, κι όμως είναι σημαδεμένη από τις τραγωδίες της οικογένειάς της. Κατηγορεί τον παππού της ότι της έκλεψε την παιδική της ηλικία, ότι μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια αφού δεν βοηθούσε οικονομικά την οικογένεια της. Ως έναν πατριάρχη τυραννικό και αδίστακτο παρουσιάζει στο βιβλίο της με τίτλο «Ο παππούς μου», τον Πάμπλο Πικάσο. Γνώρισε την Ολγα Χοχλόβα την άνοιξη του 17 στη Ρώμη όπου χόρευε σε διάσημο Ρωσικό μπαλέτο. Έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα, υπήρξε η μούσα του αλλά όταν γέννησε τον γιό τους Πάολο, την εγκατέλειψε. Στο μεταξύ πρόλαβε να ζωγραφίσει εκατοντάδες πορτρέτα της. Ο Πικάσο αρνήθηκε να της δώσει διαζύγιο ώστε να μην αναγκαστεί να της παραχωρήσει τη μισή του περιουσία, επειδή πριν το γάμο είχε κάνει συμβόλαιο μαζί της να τα μοιραστούν όλα. Η Χοχλόβα πέθανε ακρωτηριασμένη και σε πλήρη κατάρρευση από καρκίνο το 1954.
Ο Πάολο Πικάσο, ο πατέρας της Μαρίνας, ήταν αλκοολικός και για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του ζητούσε συνεχώς χρήματα από τον διάσημο πατέρα του. Εκείνος δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να θυμίζει στον γιό του πόσο αποτυχημένος ήταν και πόσο άθλια ήταν η ζωή του. Στο βιβλίο της η Μαρίνα εξηγεί ότι ο διάσημος καλλιτέχνης έκανε τα πάντα ώστε ο γιός του Πάολο να μην μπορέσει ποτέ να ζήσει ανεξάρτητος. Τον είχε ορίσει προσωπικό του σοφέρ με μισθό για να μπορεί να τον ταπεινώνει και να τον ελέγχει οικονομικά. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο που έδωσε ζωή σε δυο παιδιά, την Μαρίνα και τον Παμπλίτο, ο Πάολο Πικάσο πέθανε αλκοολικός ενώ η γυναίκα του Εμιλιέν, μητέρα της Μαρίνας, έκανε ερωτική σχέση με τον πεθερό της, έζησε στο πλευρό του Πάμπλο Πικάσο και εγκατέλειψε τα παιδιά της.
Ο Παμπλίτο, ο αδελφός της Μαρίνας, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη το 1973, κατάπιε χλωρίνη και πέθανε δηλητηριασμένος. Δύο χρόνια αργότερα η ερωμένη του Πικάσο Μαρί Τερέζ γουόλτερ κρεμάστηκε, η Ντόρα Μάαρ έγινε τρόφιμος ψυχιατρείου ενώ η τελευταία γυναίκα του Ζακλίν Ροκ αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η Μαρίνα Πικάσο ήταν ίσως η μόνη ανάμεσα στους κληρονόμους που άντεξε και δεν παρουσίασε σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα αν και έκανε για 14 χρόνια ψυχανάλυση. 
Στο βιβλίο της αναφέρει ότι κανείς από την οικογένεια δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το δίχτυ που άπλωνε ο ζωγράφος ακόμη και μετά το θάνατο του. Η Μαρίνα Πικάσο κληρονόμησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του Πικάσο, μεταξύ αυτών 400 πανάκριβους πίνακες, σχέδια, αγάλματα καθώς και τη πολυτελή βίλα του ζωγράφου στις Κάννες. Όλα είναι υπό πώληση εδώ και χρόνια με την αξία τους να αγγίζουν τα 300 εκ. δολ. 
Η ίδια έχει από το 1990 το Ιδρυμα Μαρίνα Πικάσο που ασχολείται με τα εγκαταλειμμένα παιδιά του Βιετνάμ και κατασκευάζει νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου