Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ MENDENHALL ΣΤΗΝ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΑΛΑΣΚΑ ΠΡΙΝ ΛΙΩΣΟΥΝ..

Οι παγωμένες σπηλιές Mendenhall της Αλάσκας αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα παγκοσμίως, μόνο που δεν θα διαρκέσει για πολύ. Δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα παγόβουνο που λιώνει και όπως είναι φυσικό σε λιγότερο από έναν χρόνο δεν θα υπάρχει. Εικόνες μοναδικής αισθητικής και κάλλους, σε γαλαζοπράσινο φόντο. Τουριστικός προορισμός για τολμηρούς σε πολικές θερμοκρασίες.
Πριν από χρόνια οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο λιώνουν οι πάγοι αποκαλύπτονται ολόκληρα δάση τα οποία είχαν καταψυχθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα εξειδικευμένες ομάδες οδηγούν τουρίστες από όλο τον κόσμο μέσα στις σπηλιές για μια πραγματική εμπειρία ζωής. Ωστόσο, οι επισκέπτες γνωρίζουν ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσγειωθεί πάνω τους κάποιο κομμάτι πάγου. Τα σπήλαια έχουν συρρικνωθεί στο ένα τρίτο του αρχικού μεγέθους τους ενώ αλλάζει διαρκώς και το χρώμα τους, από βαθύ τιρκουάζ σε ανοικτό μπλε.
Είναι ένας από τους πιο μακρινούς και ακριβούς προορισμούς στον κόσμο που αφήνει άναυδους τους ταξιδιώτες με την απαράμιλλη ομορφιά της. η Αλάσκα στέκεται ανάμεσα στον Καναδά, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί συγχρόνως το βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό άκρο των ΗΠΑ. Αν και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία, διαθέτει μόλις 723.000 κατοίκους. Αμέτρητα νησιά δημιουργούν μια ακτογραμμή 55 χιλ. χλμ. Όπου δεσπόζουν απέραντα εξωπραγματικά τοπία με παγετώνες, φιόρδ και άγρια ζώα που καθορίζουν την εμπειρία στην Αλάσκα.
Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον του εθνικού πάρκου καθώς εάν οι θερμοκρασίες στην περιοχή ανέβουν κι άλλο, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των τουριστών προκειμένου να μην κινδυνεύσουν. Ομάδα κινηματογραφιστών χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο εφοδιασμένο με μικρή κάμερα και κατέγραψαν μια πτήση μέσα στις παγωμένες σπηλιές της Αλάσκας. Οι Ρώσοι ήταν αυτοί που έβαλαν πρώτοι πόδι εκεί στα μέσα του 18ου αιώνα αφού η περιοχή συνορεύει με τη Σιβηρία. Μετά την ήττα των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο, το 1856, ο τσάρος Αλέξανδρος Β έψαχνε τρόπους για να την ξεφορτωθεί αφού δεν γνώριζε τον φυσικό υπόγειο πλούτο της περιοχής.
Η αμερικανική κυβέρνηση αμέσως μετά τον αιματηρό Εμφύλιο Πόλεμο, πρόλαβε Ισπανούς και Καναδούς και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους αγόρασε την Αλάσκα αντί 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, στις 30 Μαρτίου 1867. Η είδηση της εξαγοράς προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού τύπου, αλλά και μελών του Κογκρέσου που θεώρησαν παρανοϊκό να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα για ένα έρημο και απόμακρο μέρος, μονίμως χιονισμένο. Η Αλάσκα όμως αποδείχθηκε ευλογημένη γη, με απίστευτο φυσικό πλούτο: χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και αλιεία. 
Από το 2012 Οι Έλληνες της παγωμένης πόλης Άνκορατζ στην Αλάσκα έχουν την πρώτη δική τους εκκλησία, τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί 70 οικογένειες σε μια πόλη 250.000 κατοίκων ενώ στο ελληνικό σχολείο φοιτούν περίπου 30 παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου