Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ, Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ


Η Αζαρία Chamberlain γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1980 και 9 εβδομάδες μετά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, το βράδυ της 17ης Αυγούστου στην περιοχή του Εγερς Ροκ της κεντρικής Αυστραλίας όπου έκανε διακοπές η οικογένεια της. Το σώμα του μωρού δεν βρέθηκε ποτέ. Οι γονείς Lindy και Μάικλ ανέφεραν ότι το παιδί το άρπαξε ένα άγριο σκυλί Dingο από την σκηνή τους. Θεωρήθηκαν ύποπτοι εξ αρχής για τον φόνο του μωρού τους, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από τις αρχές αλλά και τον τύπο της Εποχής. Θα ήταν κακό για τον τουρισμό εάν αποδεικνυόταν ότι κινδυνεύουν οι κατασκηνωτές από τα άγριας σκυλιά της περιοχής. 
Η πολύκροτη υπόθεση έγινε ταινία το 1988 με τίτλο "A Cry in the Dark" και πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ. τώρα 32 χρόνια μετά οι Αυστραλοί βρήκαν το δολοφόνο του μωρού και το έγκλημα εξιχνιάστηκε. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά πως «δράστης» είναι το άγριο Αυστραλιανό σκυλί, που άρπαξε το παιδί και το σκότωσε, κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο που συγκλόνισε επί δεκαετίες την αυστραλιανή κοινωνία. γράφτηκαν βιβλία αλλά μόνο οι γονείς γνώριζαν την αλήθεια και όμως, δεν τους πίστευαν. 
Στην πολύκροτη δίκη του 82, η μητέρα υποστήριξε ότι είδε το άγριο σκυλί να αρπάζει το μωρό, αλλά δεν έγινε πιστευτή από τους ενόρκους. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ποινή της, και ο σύζυγός της Μάικλ τιμωρήθηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, για συνέργεια στην κάλυψη του φόνου της κόρης τους. Κι ενώ χιλιάδες διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο για την αθωότητα της, οι δικαστές ισχυρίστηκαν ότι η μάνα έγινε παιδοκτόνος και έκοψε το λαιμό του βρέφους,  μέσα στο αυτοκίνητο τους. Στη συνέχεια γύρισε στην κατασκήνωση, ξύπνησε τα δύο αγοράκια της και άρχισε να φωνάζει ότι ένα Dingo είχε πάρει το μωρό. 
Πέρασαν 3 δεκαετίες για να ζητήσει η πολιτεία συγγνώμη από την οικογένεια Τσάμπερλεν για τον διασυρμό της και την ταλαιπωρία που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια. Πως όμως άλλαξε η απόφαση;.Ένας ιθαγενής από τους Αβορίγινες ανακάλυψε σε φωλιά των άγριων ζώων κομμάτια ύφασμα από το παιδικό ρούχο της Αζαρία και όπως αποδείχτηκε ήταν σκισμένο από τα δόντια του ντίνγκο. Κι όμως αυτό το στοιχείο από το 1986 δεν ελήφθη υπόψιν στις πρώτες δίκες. 

1,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την 3ετή φυλάκιση της μάνας, ένα ποσό που καλύπτει μόνο το ένα τέταρτο των δικαστικών εξόδων της οικογένειας, ήταν η αποζημίωση για τα 32 χρόνια καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης. Η οικογένεια πέρασε δύσκολα και ποτέ δεν ξεπέρασε τον χαμό του μωρού, πίστευε όμως πάντα ότι θα δικαιωθεί η μνήμη της Αζαρία. Το ζευγάρι χώρισε λίγα χρόνια μετά αν και είχαν αποκτήσει και άλλο παιδί την περίοδο που ήταν φυλακισμένη η λίντυ.
Αυτή η τραγωδία έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η τεράστια έλλειψη γνώσεων σχετικά με τα dingoes και τη συμπεριφορά τους. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι οικόσιτα και φιλικά σκυλιά αλλά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Στον απόηχο της υπόθεσης Τσάμπερλειν προέκυψε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 400 τεκμηριωμένες επιθέσεις Dingo κατά ανθρώπων και οι περισσότερες ήταν εις βάρος παιδιών. 
Σήμερα η Λίντυ Τσαμπερλέιν ετοιμάζεται να εκδώσει 2 βιβλία. Το ένα για τα παιδιά και το άλλο για την θλίψη, την απώλεια και την συγχώρεση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου