Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Πλάκα, οδός Περιάνδρου 5. Ένα ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή-φιλέτο, με εσωτερικές αυλές και σκάλες που οδηγούν στο κάθε διαμέρισμα, ακριβώς σαν τα σπίτια στις ρετρό ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.  Στο σπίτι αυτό, εμβαδού περίπου 700 τ.μ έζησε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του από το 1935 έως το 1943, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Σήμερα είναι ετοιμόρροπο με ξεφτισμένους σοβάδες που "κοσμείται" από υβριστικά συνθήματα και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Το μόνο που θυμίζει την εποχή Παλαμά είναι μια μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού που αναγράφει: "Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943". Με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός η Οικία Κωστή Παλαμά είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου.
Το 1935, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη πια ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει εδώ, μετά την έξωσή του από την προηγούμενη κατοικία του στην οδό Ασκληπιού.. Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του. Κι όμως το σπίτι σώθηκε την τελευταία στιγμή από πλειστηριασμό καθώς η ιδιοκτήτρια κατάφερε να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών της με την τράπεζα και έτσι ματαιώθηκε η δημοπρασία. Ο Κωστής Παλαμάς Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, ήταν επίσης, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων, με αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα. Όταν ο ποιητής ήταν 6 χρονών έχασε και τους δύο γονείς του σε διάστημα σαράντα ημερών και στενοί συγγενείς ανέλαβαν τότε τα τρία παιδιά της οικογένειας.
Ο Παλαμάς μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1875, όπου γράφτηκε στην Νομική Σχολή. Σύντομα όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Το πρώτο του ποίημα το είχε γράψει σε ηλικία 9 ετών. Η κηδεία του έμεινε ιστορική καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Στην κηδεία παραβρέθηκε όλος ο πνευματικός κόσμος της χώρας ενώ ο Άγγελος Σικελιανός αποχαιρέτησε τον Παλαμά με τη φράση: «Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
Το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια να σωθεί το κτίριο και να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών..

και μην ξεχνάτε αν σήμερα έχουμε ελληνική γλώσσα, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Κωστή Παλαμά και στη σπουδαία γενιά του 1880..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου