Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


Tο 1959, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα σε έναν καταπράσινο κόλπο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, γίνεται πλαζ με το όνομα «Αστέρας». Ίσως να ήταν σημαδιακό το όνομα του και να ήταν γραφτό να γίνει  τόπος συνάντησης των μεγάλων ονομάτων του διεθνούς jet set, της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας!. Στον Αστέρα κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν οι πλουσιότεροι και διασημότεροι άνθρωποι του κόσμου, επιλέγοντάς τον όχι μόνο για την φυσική του ομορφιά αλλά και για την διακριτικότητα και την ύψιστη ασφάλεια που τους παρέχει διατηρώντας τη φήμη και τον μύθο του. Ερωτες, ίντριγκες, σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες και πολιτικές αποφάσεις κρύβονται στις πολυτελείς καμπάνες, στους όμορφους κήπους, στις πισίνες και στα σαλόνια του θρυλικού ξενοδοχείου. Περιζήτητοι εργένηδες, μεγιστάνες του πλούτου, καλλιτέχνες, πολιτικοί,  όλοι πάνε στον Αστέρα.
Βουγιουκλάκη, Βοσκόπουλος, Κωνσταντάρας, Ηλιόπουλος,  Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους. Φρανκ Σινάτρα, Μπριζίτ Μπαρντό, Τέλης Σαβάλας, Πολ Νιούμαν, Τζόαν Κόλινς, Μπριζίτ Μπαρντό, Beatles, Τσάρλτον Ίστον, και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους. Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Από τη σημερινή παραλία έφευγαν γεμάτα πιστούς τα πλοία της αρχαιότητας προκειμένου να φθάσουν στο νησί. 

 Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των bungalows του Αστέρα, το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι, και τα πρόσωπα που περνούν από την παραλία γεμίζουν τα περιοδικά και της εφημερίδες της εποχής. Η ιστορία αρχίζει. Η πλαζ του Αστέρα καθιερώνεται ως σημείο συνάντησης των διασήμων. Το 67 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το 79 το Nafsika και το 84 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί. Το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης επισκεπτόταν συχνά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα και αργότερα με την Τζάκι. Αίσθηση προκαλούσαν πάντα τα τρανταχτά γέλια του και τα επίσης... τρανταχτά πουρμπουάρ που άφηνε στο προσωπικό. 
Τόπος χαλάρωσης υπήρξε και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Ρόμπερτ και τζον Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Χέλμουτ Κολ. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του.
Τώρα οι εγκαταστάσεις των 300ων στρεμμάτων είναι προς ιδιωτικοποίηση καθώς η Εθνική Τράπεζα από κοινού με το δημόσιο ψάχνουν επενδυτή. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την πώληση του αστέρα με τα εμβληματικά ακίνητα, με τίμημα τα 250 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου