Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΩΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Το αυτοκίνητο που βλέπεται είναι η Mercedes-Benz Von Krieger, μοντέλο του 1936 και κοστίζει σήμερα περισσότερα από 10 εκ. δολάρια και η ιστορία αυτού του οχήματος μοιάζει με σενάριο ταινίας. Έχει πάρει το όνομα της γερμανίδας βαρόνης γκιζέλα Φον κρίγκερ, γιατί ήταν παραγγελία της πλούσιας βασιλικής οικογένειας της Πρωσίας. Η Mercedes-Benz 540K Special Roadster αντιπροσωπεύει επάξια την προπολεμική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με απίστευτες λεπτομέρειες, τεχνολογική ποιότητα, πανάκριβο στόλισμα με πολύτιμους λίθους και τον όμορφο θυρεό με το σήμα της οικογένειας φτιαγμένο στο χέρι.
Η φον κρίγκερ έζησε ένα αριστοκρατικό τρόπο ζωής με τον αδελφό της Henning, και την μητέρα της Josephine. Το 1936 ο αδερφός της βαρόνης έδωσε στην μερσέντες $ 7.000, ποσό μαμούθ για τα δεδομένα της εποχής και παρέλαβε το πολυτελές όχημα. Οι ναζί προσπάθησαν να το κατασχέσουν αλλά ο γερμανός αριστοκράτης, τους αψήφησε και φύλαξε το γυαλιστερό μαύρο πολυτελές όχημα που σήμερα είναι ίσως το πιο σπάνιο όχημα όλου του κόσμου. Την ώρα που το τρίτο ράιχ προσπαθούσε να το κατασχέσει η νεαρή βαρόνη μαζί με την μητέρα της αναχωρούσαν για την Γαλλία και στην συνέχεια για την Ελβετία. Ο έρωτας της βαρόνης για έναν εβραίο από την Αγγλία ήταν αποτρεπτικός για να συνεχίσει να ζει στην γενέτειρα της. Το ακριβό αυτοκίνητο όμως έμεινε σε συνεργείο της Γερμανίας για επισκευή. Το 1942 κατάφερε η οικογένεια να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό και τελικά το όχημα να ταξιδέψει με τρένο στα κρυφά, κάτω από την μύτη των γερμανών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
 η βαρόνη μαζί με το αυτοκίνητο ταξίδεψε για την Αμερική αλλά ο απρόσμενος θάνατος του αδελφού της ένα χρόνο αργότερα την έκανε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και τελικά να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελβετία, καταδικάζοντας έτσι την πολυτελή Mercedes να μείνει για 4 δεκαετίες στην αφάνεια, παρατημένη σε μια σκοτεινή αποθήκη. Τις δεκαετίες 50 και 60 η von Krieger θα λάβει επιστολές από συλλέκτες αυτοκινήτων που ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν το μοναδικό αυτοκίνητο. Η βαρόνη όμως δεν το έδινε γιατί ήταν δώρο του αγαπημένου της αδερφού και είχε υποσχεθεί ότι θα το κρατήσει για πάντα. Ο πλούσιος συλλέκτης George
 Maley έκανε επτά ταξίδια στην Ελβετία, επιδιώκοντας να πείσει την von Krieger, μάταια όμως. Κράτησε την υπόσχεσή της μέχρι το τέλος της.


 Όταν η Gisela von Krieger πέθανε το 1989, συμβολαιογράφοι νομικοί και κληρονόμοι της, μακρινοί συγγενείς αφού ή ίδια δεν παντρεύτηκε, βρήκαν το αυτοκίνητο κρυμμένο σε παλιά αποθήκη του Κονέκτικατ. Ένας προπολεμικός χάρτης της νέας Υόρκης, το γυναικείο της γάντι, ένα ροζ κραγιόν στο ντουλαπάκι και τα χρωματισμένα αποτσίγαρα στο τασάκι, ήταν τα απομεινάρια μιας ολόκληρης εποχής. Το σκονισμένο αυτοκίνητο πουλήθηκε, ο τότε ιδιοκτήτης του το αναπαλαίωσε πλήρως και στις 19 Αυγούστου δημοπρατήθηκε, 76 χρόνια μετά την κατασκευή του. 
Το αυτοκίνητο, που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο συναρπαστική προπολεμική Mercedes-Benz, το αγόρασε άγνωστος συλλέκτης καταβάλλοντας σχεδόν 12 εκ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου