Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝ ΡΕΠΟ, ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Αχίλλειο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι της Κέρκυρας, στην θέση της βίλλας βραίλα, και χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ.
η Αυτοκράτειρα είχε στα χέρια της την τελευταία επιστολή του γιού της Ροδόλφου που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του αλλά και της θανάτωσης της αγαπημένης του Μαρίας απο τον ίδιο. Μετά το τραγικό γεγονός η Ελισάβετ αποφάσισε να φύγει από τα ανάκτορα της Βιέννης και να κτίσει το "δικό της" ησυχαστήριο στην Κέρκυρα. Αιτία της διπλής αυτοκτονίας ήταν η αποκάλυψη ότι η αγαπημένη του ροδόλφου ήταν στην πραγματικότητα ετεροθαλής αδελφή του. Γι'αυτό το λόγο και η Ελισάβετ εγκατέλειψε τον αυτοκράτορα άνδρα της που ήταν η αιτία να χάσει το μονάκριβο γιό της το 1861 και φιλοξενήθηκε από τον Άγγλο Ύπατο Αρμοστή Henry Stoks στο άλλο σπουδαίο αρχιτεκτονικό κόσμημα, το Μον Ρεπό μέχρι να χτιστεί το παλάτι της. Από τότε η ζωή της και μέχρι τη δολοφονία της το 1898 στη Γενεύη πέρασε με τη μελαγχολία, τον πόνο και τις πικρές αναμνήσεις της.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Raffaele Caritto σχεδίασε το νέο οίκημα, το οποίο η Σίσσυ ονομάζει Αχίλλειο, προς τιμή του ήρωα Αχιλλέα τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα. Το πιο γνωστό άγαλμα είναι ο Θνήσκων Αχιλλέας που τον παρουσιάζει να σφαδάζει και να προσπαθεί να αφαιρέσει το βέλος μετά το χτύπημα που δέχτηκε στη φτέρνα. Το 1884  κατασκευάστηκε και το ορειχάλκινο άγαλμα που στέκεται στον κήπο και φέρει τον τίτλο, ο «Νικών Αχχιλεύς» με ύψος περίπου 8 μέτρα. 
Οι εξωτερικοί χώροι του είναι πραγματικά μοναδικά σχεδιασμένοι και καλοδιατηρημένοι, με φοινικόδεντρα, εξωτικά λουλούδια και αιωνόβια δέντρα που ταξίδεψαν εκεί από όλα τα μέρη του κόσμου. Στο εσωτερικό του μεγάρου υπάρχει ένα παρεκκλήσι που έφτιαξε η Σίσσυ για να προσεύχεται και το οποίο επίσης κοσμείται από έργα εκκλησιαστικής τέχνης. Το Αχίλλειο μετά την δολοφονία της το 1898 έμεινε κλειστό για χρόνια. Το 1907 εξαγοράστηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο ΄Β της Πρωσσίας, ο οποίος έκανε ανεπιτυχείς προσθήκες και διακοσμητικές παρεμβάσεις στο ανάκτορο. Στον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο και υπέστη αρκετές φθορές. Το αχίλλειο έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσα από την τριλογία της πριγκίπισσας σίσσυ με πρωταγωνίστρια την ρόμι σνάιντερ.
Το 1962 το κράτος το μίσθωσε σε γερμανική εταιρεία η οποία το ανακαίνισε, έφερε πολλά από τα κειμήλια της Σίσσυ πίσω και δημιούργησε καζίνο στο χώρο. Το 94 το Αχίλλειο πέρασε και πάλι στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Στην Κέρκυρα όμως είναι και το διάσημο καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό με τα 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης. 
Εκεί έχτισε τη θερινή του έπαυλη ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού. Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos, δηλ. η Ανάπαυση Μου. Στο παλάτι γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της σημερινής βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. 
Με τη μεταπολίτευση το μον ρεπό επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.. Στο Μον Ρεπό φιλοξενήθηκαν πρωθυπουργοί, πρίγκιπες και βασιλείς, από την Ισπανία, την Αγγλία, όπως ο Φίλιππος και ο Χουάν Κάρλος, ο Τίτο ηγέτης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για την μετακίνησή το βασιλικό ζεύγος είχε μικρά διθέσια αμαξάκια, τα οποία λειτουργούσαν με μπαταρίες. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου