Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΛΕ,Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΕΒΓΑΛΕ 100 ΕΚ. ΔΟΛ. ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ!

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ασχολούνται με το δίλημμα "Ρονάλντο ή Μέσι". Μέχρι τότε οι παλαιότεροι θα συνεχίσουν να επιλέγουν ανάμεσα στον Μαραντόνα και τον Πελέ. Τον άνθρωπο που σκόραρε 1281 γκολ σε 1363 ματς. Το δέκα το καλό έκανε κάποτε την ανθρωπότητα να σταματά τις δραστηριότητές της για να απολαύσει τις σχεδόν υπερφυσικές ικανότητές του. Ο βραζιλιάνος μάγος της μπάλας έχοντας αισίως φτάσει τα 73, βετεράνος σχεδόν 40 χρόνια, είδε το Παγκόσμιο Κύπελλο της πατρίδας του σαν την τελευταία ευκαιρία για μεγάλα έσοδα.
Ο, για πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, είναι ιδιοκτήτης της Sport 10, της εταιρείας που ιδρύθηκε για να διαχειρίζεται τα δικαιώματα της εικόνας του. Σήμερα ο Βραζιλιάνος βετεράνος αστέρας έχει υπογράψει συμβόλαια με παγκόσμιους κολοσσούς, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, αυτοκίνητα, σούπερ μάρκετ, αεροπορικές εταιρίες, ρολόγια. Το brandname Πελέ του απέφερε έσοδα ύψους 100 εκατ. μέσω των διαφημιστικών εμφανίσεων, της εξουσιοδότησης για προϊόντα με το όνομα του και τις χορηγίες του μουντιάλ του περασμένου Ιουνίου. 
Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως είναι το πλήρες όνομα του Πελέ, δεν κέρδισε όσο αγωνιζόταν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία του. Για το ποδοσφαιρικό φαινόμενο Πελέ μιλούν πιο εύγλωττα από τις λέξεις οι ασύλληπτες επιδόσεις του, τα ρεκόρ και οι αναρίθμητες βραβεύσεις του. είναι ο ποδοσφαιριστής του Αιώνα αφού κατέκτησε 40 επίσημα τρόπαια, δηλαδή τους περισσότερους τίτλους καριέρας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έγινε πασίγνωστος στο παγκόσμιο στερέωμα με τις εμφανίσεις του με την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας και σκόραρε εκατοντάδες γκολ στο εγχώριο πρωτάθλημα με την Σάντος, αλλά δεν εξαργύρωσε την επιτυχία του μέχρι τα 34, όταν και πήγε να αγωνιστεί στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης. Εκεί αμείφθηκε με 17 εκατ. ευρώ σημερινά λεφτά για τα τρία χρόνια που παρέμεινε στις ΗΠΑ από το 75 έως το 78.
Τον Ιούνιο του 56 ο Πελέ υπέγραψε στη Σάντος και πριν κλείσει  τα 16 του χρόνια είχε ήδη σκοράρει το πρώτο του γκολ στη μεγάλη κατηγορία. Στο Μουντιάλ του 1958 η Βραζιλία κατακτά το πρώτο παγκόσμιο τρόπαιο της ιστορίας της και ο ίδιος γράφει τη δική του ιστορία, ως ο νεότερος σκόρερ σε Μουντιάλ. Ο νεαρός σούπερσταρ δέχεται καταιγισμό προσφορών για να μετακινηθεί σε διάσημες ευρωπαϊκές ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ θέλουν να τον αποκτήσουν αλλά με διάταγμα του προέδρου της Βραζιλίας, ο Πελέ κηρύσσεται «εθνικός θησαυρός» και παρεμποδίζεται νομικά η μετακίνησή του σε ομάδα του εξωτερικού!. Στην προσωπική του ζωή ο Πελέ σκόραρε όπως και στα γήπεδα, συνεχώς δηλαδή. Δύο γάμοι, έξι παιδιά και πολλοί δεσμοί.
Παντρεύτηκε το 1966 τη Rosemeri Cholbi, με την οποία απέκτησε δύο κόρες και έναν γιο. Το ζευγάρι χώρισε το 1982 για τα μάτια του 17χρονου μοντέλου Σούσα που ξελόγιασε τον Πελέ. Είχε προηγηθεί η σχέση με οικιακή βοηθό και η γέννηση μιας κόρης το 1963, της Σάντρα Ρετζίνα ενώ μία ακόμη κόρη, η Φλάβια Κουρτς γεννήθηκε λίγα χρόνια μετά από άλλο δεσμό. Το 94 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την Assiria η οποία του χάρισε δίδυμα. Η κόρη του Σάντρα πέθανε το 2006 αφήνοντας πίσω της δύο εγγόνια του Πελε και ένα βιβλίο με τίτλο η κόρη που ο βασιλιάς δεν ήθελε. 
Τώρα τα εγγόνια του Πελέ 15 και 13ων ετών αποφάσισαν να μηνύσουν τον διάσημο παππού τους, προκειμένου να τους χορηγήσει μηνιαία διατροφή 5.000 ευρώ στον καθένα και τον κατηγορούν ότι ουδέποτε παρείχε οικονομική και ηθική υποστήριξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου