Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ 34,5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Είναι ίσως η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της επιχειρηματικότητας και μάλιστα ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο Βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος Eik Batista, έχασε 34,5 δις δολάρια σε ένα χρόνο και ο όμιλος των δεκάδων επιχειρήσεων του κατέρρευσε μαζί με το όνειρο του να ξεπεράσει τον μεξικανό κροίσο Κάρλος Σλιμ και τον Μπιλ Γκέιτς της Μάικροσοφτ μέχρι το 2015. Διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών, αγόρασε το πρώτο ορυχείο χρυσού σε ηλικία 24 ετών και τώρα στα 56 είχε 11 δις προσωπική περιουσία. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Bloomberg Newsweek αφιερώθηκαν 6 σελίδες στον επιχειρηματία που πίστευε ότι θα γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Ο 56χρονος επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε από την ενέργεια και τη χαλυβουργία έως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη ναυτιλία, τα ορυχεία και τα ακίνητα.
Η ιλιγγιώδης άνοδός του ταυτίστηκε με την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισε η Βραζιλία του σοσιαλιστή προέδρου Λούλα στα μέσα της δεκαετία του 2000. Ωστόσο δημιούργησε έναν βιομηχανικό κολοσσό που στηρίχτηκε σε έναν αχαλίνωτο δανεισμό, με αποτέλεσμα όταν η ανάπτυξη στη Βραζιλία επιβραδύνθηκε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία και 7ος στον κόσμο έπαιξε το 2012 το τελευταίο του χαρτί ανακοινώνοντας ότι ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στον Αμαζόνιο, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ο μαύρος χρυσός δεν υπήρχε και αυτή η εξέλιξη ήταν η αρχή του τέλους. Οι τράπεζες άρχισαν να του τραβούν το χαλί με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία του να καταρρεύσει σε μια νύχτα. Ο πετρελαικός κολοσσός που είχε στήσει έχασε το 90 τοις εκατό της αξίας του μέσα σε 10 μήνες αφήνοντας τον Batista σήμερα με μετοχές αξίας 200 εκατ. Δολαρίων. Η ρευστοποίηση άρον άρον των μετοχών, η πώληση μερικών επιχειρήσεων και ο υπερβολικός δανεισμός των 10 δις δολαρίων από τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα 34,5 δις δολάρια να κάνουν φτερά και ο ίδιος από βασιλιάς να βρεθεί πληβείος.
Το επιχειρηματικό του ένστικτο και το ταλέντο του τον οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου μηχανοκίνητου εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στον Αμαζόνιο, που σηματοδότησε την αναρρίχηση του στην κορυφή. Έτσι απέκτησε σταδιακά άλλα 9 ορυχεία χρυσού στη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Χιλή. Γνωστός για τις γενναιόδωρες φιλανθρωπίες του είχε ένα όνειρο που έμεινε απατηλό. Να μετατρέψει το Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια από τις πιο δυναμικές πόλεις του κόσμου, άλλωστε εκεί είχε τα περισσότερα ακίνητα και εμπορικά κέντρα. Παραδέχεται τώρα ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξος με τις επενδύσεις του σε μια εποχή που η οικονομία της Βραζιλίας ήταν παραπαίουσα.
Ο πολυτελής τρόπος που ζούσε πάντα προκαλούσε σε μία χώρα που το βιοτικό της επίπεδο είναι πολύ χαμηλό σε αντίθεση με το κράτος που είναι πια ανερχόμενη οικονομική δύναμη. Μετακινήσεις με πολυτελή αυτοκίνητα, χλιδάτα σκάφη, 3 αεροπλάνα και διαμονή σε πανάκριβες βίλες. Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε αγώνες ταχύπλοων, είχε την δύναμη να καθορίζει τα πράγματα στην γενέτειρα του όπως όταν ο 20χρονος γιος του σκότωσε έναν ποδηλάτη με την κόκκινη φεράρι του αξίας 1ος εκ. δολαρίων αλλά δεν προφυλακίστηκε αφού πλήρωσε εγγύηση 500.000 δολ.  

Στόχος ζωής για τον βραζιλιάνο μεγιστάνα ήταν να νικήσει τον χρόνο, να καθυστερήσει τη γήρανση και να ξεπεράσει τα 140 χρόνια ζωής. Ήταν έμμονη ιδέα, σπαταλούσε τεράστια ποσά γι αυτό και μοιραζόταν τις εμπειρίες του με τους 1,3 εκατομμύρια ακόλουθους του στο Twitter. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου