Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ!


Η συγκλονιστική αρχαία ελληνική βραχοπολιτεία της Πέτρας στην Ιορδανία είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα που έμενε κρυμμένο στην άμμο της ερήμου για αιώνες ολόκληρους και ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν 25χρονο τυχοδιώκτη. Η ρόδινη πολιτεία, το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Μέσης Ανατολής, είναι ένα αριστούργημα γλυπτικής που σμιλεύτηκε πριν από 2.300 χρόνια.

Η μυστηριώδης αρχαία βραχοπολιτεία ο μεγαλύτερος εθνικός θησαυρός της Ιορδανίας κρύβει ακόμη πολλά μυστικά. Ποια ήταν στην πραγματικότητα αυτή η πόλη; Ποιοι την έχτισαν και γιατί στα βάθη της ερήμου; Για ποιον λόγο το πιο επιβλητικό κτίσμα της περιοχής αποτελείται στην ουσία μόνο από μία πρόσοψη και πίσω της δεν υπάρχει παρά ένα μικρό, κενό δωματιάκι; Γιατί ξαφνικά η Πέτρα χάθηκε από την ιστορία και εξαφανίστηκε ακόμη και από τους χάρτες για αιώνες ολόκληρους;. η πόλη βρίσκεται στο στενό φαράγγι που λέγεται Σιγκ. Είναι στην πραγματικότητα ένας ενιαίος βράχος που σκίστηκε στα δύο δημιουργώντας εντυπωσιακά χρώματα. Οι πρώτοι κάτοικοι, οι Ναβαταίοι ενώ ήταν νομάδες και έμεναν σε σκηνές και σπηλιές έχτισαν ναούς, παλάτια και θέατρα.. αν τα έφτιαξαν αυτοί!. Γιατί ενώ δεν βρέθηκαν πουθενά χρυσά κοσμήματα και τα ελάχιστα πήλινα αγγεία τους ήταν χοντροκομμένα και άβαφα, είχαν χτίσει έναν ολόκληρο ναό-θησαυροφυλάκιο και σκάλιζαν εξαιρετικά γλυπτά πάνω στον βράχο όπως οι αρχαίοι έλληνες. Σήμερα μόλις το 1/20 της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί και οι σκαπάνες των αρχαιολόγων από την Ιορδανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ συνεχίζονται καθημερινά.
Η Πέτρα ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια ως ένα από τα Νέα Θαύματα του Κόσμου αφού τα πιο πρόσφατα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: ένα συγκρότημα με πισίνα και λουτρά, μια βίλα ευγενούς, νέοι τάφοι δίπλα στο Θησαυροφυλάκιο, χώροι που  δίνουν άλλη ερμηνεία στο μυστήριο της κατασκευής της πόλης.  Το θέατρο που θυμίζει τα δικά μας, είχε χωρητικότητα 4.000 θεατών, γεγονός που δείχνει το μέγεθος αλλά και το πολιτιστικό επίπεδο της Πέτρας. Ένας ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης και κατέστρεψε το υδραυλικό της σύστημα και οι επιδρομείς επιτέθηκαν στην Πέτρα στερώντας της τα πλούτη. Σιγά σιγά η πόλη σιώπησε και χάθηκε στη λήθη της ιστορίας. Ολα αυτά μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ένας τολμηρός Ελβετός εξερευνητής που μόλις είχε κλείσει τα 25 χρόνια του αποφάσισε να εξερευνήσει τα βάθη της ερήμου αναζητώντας χαμένους θησαυρούς. Σήμερα υπάρχουν περίπου 800 διαφορετικά αξιοθέατα στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Πέτρας, προσβάσιμα σε τουρίστες..
Η UNESCO συμπεριέλαβε την Πέτρα στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1985, όμως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ιορδανίας έγινε ευρέως γνωστός τέσσερα χρόνια αργότερα, χάρη στην κινηματογραφική υπερπαραγωγή «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία Σταυροφορία», με πρωταγωνιστές τον Harrison Ford και τον Σόν Κόνερι. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν ίχνη από ένα αρχαίο φράγμα και εκατοντάδες περίτεχνα λαξευτοί τάφοι, ανάμεσα τους και ελληνικοί, με περίπλοκα σκαλίσματα.
 Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα, ο ναός της «Αλ Χάσνα» ή «Θησαυροφυλάκιο», με μια διώροφη πρόσοψη πλούσια διακοσμημένη με κίονες κορινθιακού ρυθμού και ανάγλυφες παραστάσεις. Το κτίσμα κατασκευάστηκε γύρω στο 85 π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Αρέθα του Τρίτου από Ελληνες τεχνίτες. Σαγηνευτικοί αμμόλοφοι, στενά φαράγγια, κόκκινη άμμος και πανύψηλοι γρανιτένιοι βράχοι σε ευφάνταστα σχήματα καλύπτουν σήμερα μια προστατευόμενη περιοχή 720 τ.χλμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου