Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ..

Η ανθρωπότητα είναι προετοιμασμένη για ένα μελλοντικό και ενδεχόμενο τέλος του κόσμου;. Υπάρχει άραγε μια σύγχρονη κιβωτός του Νώε όπου φυλάσσονται σπόροι ή ακόμη και dna ζώων;. εδώ και μία 5ετία οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος αρκεί να επιζήσουν οι άνθρωποι. Το  Svalbard είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως που έχει σχεδιαστεί ώστε να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος. Βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους, 1.120 χλμ από τον Βόρειο Πόλο. Στόχος της τράπεζας είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού της γης. Η κατασκευή κόστισε 8 εκ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση.


Για πρώτη φορά κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου μπήκε στο θησαυροφυλάκιο σπόρων που χτίστηκε στα έγκατα της γης σε ένα παλιό ορυχείο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα από όλη τη διατροφική αλυσίδα και φυσικά φυλάσσονται μέρα νύχτα από ενόπλους φρουρούς. Το υπόγειο κτίσμα βρίσκεται ψηλά στο μονίμως χιονισμένο βουνό για να αποφύγει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθιά στη γη για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή πτώση μεγάλου μετεωρίτη. Άν και η κατασκευή του αναζωπύρωσε τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του κόσμου και τις επερχόμενες καταστροφές, ο βασικός του σκοπός είναι η προστασία της χλωρίδας, μια ΄Κιβωτός του Νώε΄ που περιέχει δείγματα φυτών, που χρειάζονται για να επανεκκινηθεί η ανθρώπινη ζωή στη Γη.
Η τοποθεσία της Αρκτικής επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα της και οι εργάτες έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση των σπόρων σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου. Στο σύνολο της αποθήκης που περιέχει 3 τμήματα έχουν αποθηκευθεί πάνω από 100 εκατομμύρια σπόροι από όλο τον κόσμο που είναι συσκευασμένοι σε κουτιά από αλουμίνιο. Οι αποθήκες βρίσκονται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων που οδηγεί στο καταφύγιο των τριών αποθηκών. 
Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού. Στο τέλος της εισόδου είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο. Πρέπει να ταξινομούν προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία. Μόλις καταγραφούν ένα προς ένα τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε μαύρα σφραγισμένα πλαστικά κιβώτια και τοποθετούνται στις τρεις αποθήκες, σε μόνιμη πια θέση..
Εκτός όμως από τους σπόρους, στις ΗΠΑ αποθηκεύεται σπέρμα και dna ζώων στο Κολοράντο. Στο Fort Collins υπάρχουν σήμερα περίπου 700.000 «φιάλες» σπέρματος από διαφορετικά είδη ζώων, που επιπλέουν σε υγρό άζωτο σε περίπτωση ενός δυνητικά καταστροφικού συμβάντος. Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος γενετικού υλικού ζώων και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος ζώων στον κόσμο μαζί με της Κίνας. Δείγματα από πρόβατα, γαλοπούλες, βουβάλια, χοίρους, κοτόπουλα, ψάρια και άλλα ζώα ακόμη και έμβρυα σε κρυοσυντήρηση βρίσκονται σε ψυγεία έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή των ζώων εάν κάποιο είδος εξαφανισθεί από ασθένεια ή άλλο γεγονός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου