Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΕΜ ΓΟΥΑΤΣΑ. Ο ΦΤΩΧΟΣ ΙΝΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 200 ΕΚ!

Χαρακτηρίζεται ίσως ο πιο σημαντικός ξένος επενδυτής για τη χώρα μας καθώς έχε ήδη επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας τον έλεγχο ή σημαντικές θέσεις σε αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο 64χρονος, Ινδικής καταγωγής, Πρεμ Γουάτσα αποκαλείται ως ο... «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» λόγω των επιτυχημένων επενδυτικών του κινήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «στοιχήματα» του Γουάτσα, με τοποθετήσεις τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ σε αρκετές ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Eurobank, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο Σαράντης και τελευταία η Praktiker Hellas. Ο ισχυρός άντρας της εταιρίας Fairfax κατά την τελευταία 3ετία παραμένει πιστός στην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γι αυτό και ποντάρει.
Ποιος είναι όμως ο Prem Watsa που μπήκε στη ζωή μας την τελευταία διετία; Ινδός στην καταγωγή, ένα από τα 4 παιδιά ενός δασκάλου. γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Χινταραμπάντ, αργότερα σπούδασε στην Ινδία. Έχοντας μόνο 8 δολάρια στην τσέπη, μετανάστευσε στα 20 του στον Καναδά για να βρει μία καλύτερη τύχη, εκεί είχε ήδη πάει ο μεγαλύτερος αδερφός του. άρχισε να πουλάει κλιματιστικά από σπίτι σε σπίτι και με τα λεφτά που συγκέντρωσε πήρε το μεταπτυχιακό στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Οντάριο. Αμέσως δούλεψε ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια το κοφτερό του μυαλό τον οδήγησε στην διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Η άνθηση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών η οποία έγινε η βάση για τη δημιουργία του κολοσσού Fairfax που μόνο πέρυσι είχε έσοδα 6 δις δολαρίων.
Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax αγγίζουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εργαζόμενοι του ομίλου φθάνουν τους 8.200 εκ των οποίων 5.000 στις ΗΠΑ. Ο όμιλος έχει εταιρίες σε κλάδους ασφάλισης σε όλο τον κόσμο, αλλά και  συμμετοχές σε τράπεζες και κολοσσούς όπως τη Johnson & Johnson. Η μόνη μεγάλη επένδυση που δεν του έχει βγει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- είναι αυτή στην εταιρία των κινητών Blackberry. Η τελευταία μεγάλη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012, αφορούσε την Eurobank Properties αντί 43 εκατ. Ευρώ, εταιρία που κατέχει τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλη την χώρα. Πριν από λίγο καιρό στα χέρια του Καναδού δισεκατομμυριούχου πέρασε η Praktiker Hellas, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να διατηρήσει όλα τα καταστήματα, την επωνυμία και το σύνολο των 1.100 εργαζομένων της αλυσίδας.
Ο «γκουρού των αγορών» διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επενδύσεις του με ρίσκο σε εταιρείες τις οποίες τα περισσότερα funds ούτε που σκέφτονται να τις εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Θεωρεί μέντορά του τον Μπεν Γκράχαμ, ο οποίος πιστεύει στην αξία της επένδυσης και, αφού έχει μελετήσει την κάθε περίπτωση για να διαπιστώσει αν αποτελεί ευκαιρία, περιμένει με ψυχραιμία για την απόδοσή της. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Γουάτσα προέβλεψε το κραχ του '87, την κατάρρευση της Ιαπωνίας το 1990 και την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση το 2007, κερδίζοντας πολλά χρήματα. 
Ο Πρεμ Γουάτσα ο οποίος συνελήφθη το 1974 ως ύποπτος ληστείας στο Τορόντο αλλά αφέθηκε ελεύθερος, είναι παντρεμένος με την Ιρανή Ναλλίνι εδώ και 35 χρόνια και έχουν δύο κόρες και έναν γιο που εργάζονται ήδη στον όμιλο επιχειρήσεων του 64χρονου κροίσου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου