Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΄΄ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ;΄΄. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρ.ΠΑΟΥΕΛ

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Έvα oγκώδες, μοναδικό έργο, σκηvoθετημέvo από τoν Φράvκo Τζεφιρέλι. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης πραγματοποίησε τα γυρίσματα στoυς αυθεvτικoύς χώρoυς και χρησιμoπoίησε έvα λαμπερό καστ με τους Σερ Λόρενς Ολίβιε, Κλαούντια Καρντινάλε, Άντονι Κουίν, Πίτερ Ουστίνοφ, τον δικό μας Γιώργο Βογιατζή και φυσικά τoν ανεπανάληπτο Ρόμπερτ Πάoυελ με τo μοναδικό, διαπεραστικό γαλαvό βλέμμα. Για κάποιο λόγο ο περισσότερος κόσμος, εμφανώς επηρεασμένος από μεταφυσικές ανησυχίες, πιστεύει ότι ο ιδανικός «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» δε ζει πια. Τι πραγματικά απέγινε ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ιησού καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο; Ο  Ρόμπερτ Πάουελ ξαναέπαιξε σε ταινίες; Ζει ή πέθανε ακολουθώντας την κατάρα των ηθοποιών που υποδύονται τον θεάνθρωπο;. 
Ο Βρετανός ηθοποιός σήμερα είναι 70 ετών, ζει και εργάζεται στη χώρα του, είναι παντρεμένος  και έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη 37 και 35 ετών. Ο Πάουελ παντρεύτηκε τη χορεύτρια Μπαμπς Λορντ το 1975, λίγο πριν αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας και από τότε είναι αχώριστοι. Με κοινή πορεία και μεγάλη τους αγάπη τα ταξίδια με το σκάφος τους ανά τον κόσμο. Αν και θα περίμενε κάποιος ότι μετά την υπερπαραγωγή του Τζεφιρέλι, ο Πάουελ θα είχε μια λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ, αυτό δεν συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός ηθοποιός μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» συνέχισε να δουλεύει σε εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες. Αν και έκανε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στην μέκκα του κινηματογράφου οι περισσότεροι σκηνοθέτες δίσταζαν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού», ρόλους «γήινους», ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας». Αυτή η εξαφάνιση του Πάουελ από τα εγκόσμια έδωσε τροφή για ένα σωρό φήμες βασισμένες στην «κατάρα του Ιησού»: ότι τρελάθηκε ή αυτοκτόνησε, ότι είναι άστεγος.


Ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός. Σπούδασε νομικά και η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν η θεατρική ομάδα της σχολής. το 1974 ήταν η χρονιά που του άλλαξε την ζωή. Ο τότε 32χρονος ηθοποιός με τα διάφανα γαλανά μάτια και τη μοναδική αύρα στην κίνηση του, υπήρξε η απόλυτη υπερβατική μορφή του Ιησού Χριστού στον κινηματογράφο, κάνοντας εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο να τον ταυτίσουν με τον ίδιο το Θεάνθρωπο. Ο Πάουελ παρουσιάστηκε στην επιτροπή διανομής ρόλων χωρίς πολλές ελπίδες, αφού ο σκηνοθέτης είχε στο μυαλό του σαν πιθανούς «μεσσίες» επώνυμους ηθοποιούς της εποχής, όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν. Τον Πάουελ, τον προόριζε για τον ρόλο του Ιούδα!. Όμως στις πρόβες εξέπληξε τους πάντες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μέχρι τότε δεν είχε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία. Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήταν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθε, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχε επιβάλλει στον εαυτό του πριν από το γύρισμα.


 Ο Πάουελ έχει παίξει τα πάντα, κυρίως στο βρετανικό θέατρο και έχει βραβευθεί πολλές φορές. Έχει υποδυθεί Από τον υιό του Θεού μέχρι τον μέθυσο γυναικά, αλλά εμείς πάντα θα τον θυμόμαστε ως Ιησού από τη Ναζαρέτ, ως τον μονάκριβο γιο του Παντοκράτορα που μας κρατά συντροφιά τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου