Ζάππειο μέγαρο, έτος κατασκευής 1874. Eίναι σε άριστη κατάσταση, από τα πιο σημαντικά κτίρια της Αθήνας και σίγουρα το πιο επιβλητικό, η κατασκευή του οποίου, χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία και μεγάλο ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα. Όταν επέστρεψε από την Ρουμανία με την τεράστια περιουσία του αγόρασε 80 στρέμματα γης, από τον λόφο Αρδηττού και το παναθηναϊκό στάδιο μέχρι και τον εθνικό κήπο. Σκοπός του να κτίσει αυτό το μεγαθήριο των 25 δωματίων ώστε να δει το μεγάλο του όραμα να υλοποιείται. Η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων.
Το κτήριο με την φοβερή αρχιτεκτονική κατασκευάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με μάρμαρα ενώ οι κίονες του είναι τεράστιοι. Οι τοιχογραφίες, μοναδικές στην Αθήνα. Δυστυχώς ο Ευάγγελος Ζάππας, δεν έζησε αρκετά για να δει το κτίριο στην τελική του μορφή, πέθανε στη Ρουμανία και στην διαθήκη του άφησε τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Ζάππα υπεύθυνο για την συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου. Τα δύο ξαδέρφια δεν έκαναν οικογένεια για να αφοσιωθούν όπως έλεγαν στην μητέρα πατρίδα.
Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 φιλοξενούνται στην κυκλική αίθουσά του τα αγωνίσματα της ξιφασκίας, ενώ στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες (1906) η έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων οδήγησε στη χρήση του ως «Ολυμπιακού Χωριού». Από το 1936 και για 40 χρόνια το Ζάππειο φιλοξένησε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Το 1940 μετασκευάζεται σε νοσοκομείο, τον επόμενο χρόνο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά. Μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του αλλά ευτυχώς το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή. Στις αίθουσες του Ζαππείου έχουν γραφεί χρυσές σελίδες της ιστορίας μας. Αποκορύφωμα η ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Μαΐου του 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων.
μετά τη μεταπολίτευση το 1976 το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο Ευάγγελος Ζάππας ήταν Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο στην Βόρεια Ήπειρο πολέμησε ως αξιωματικός το 1821 ενώ στο τέλος της επανάστασης μετανάστευσε στο Βουκουρέστι. Νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα και έχτισε και εκεί φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως επίσης και 3 παρθεναγωγεία.
Ο Ζάππας πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865, αφήνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που χρηματοδότησαν τους Ζάππειους αγώνες του 1859, 1870 και 1875 με διεθνείς αθλητές από την Ελλάδα και από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιείται σήμερα για διάφορες εκθέσεις και τελετές και διοικείται από τον πρόεδρο ολυμπίων και κληροδοτημάτων. Οικονομικά ανεξάρτητο το Ζάππειο λειτουργεί σαν εταιρία και φορολογείται για τα εισοδήματα από τις εκθέσεις και τα ενοίκια των γύρω καταστημάτων ενώ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου