Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ mr «Cirque du Soleil»

Το 1959 γεννιέται στο Κεμπέκ του Καναδά ένα πιτσιρίκι με το όνομα Guy Laliberte. Ο μικρός είχε έφεση στο βαριετέ και ήδη από τα σχολικά του χρόνια ήταν σε θέση να εκτελεί στην εντέλεια μια σειρά από ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα. Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο, ήταν ώρα να φοιτήσει στο άλλο μεγάλο σχολείο, αυτό του δρόμου. Καταπιάστηκε λοιπόν με το ακορντεόν και τη φυσαρμόνικα και όργωνε τους δρόμους του Κεμπέκ για να επιδείξει την υπαίθρια τέχνη του. Κάποια στιγμή συνάντησε έναν περιπλανώμενο θίασο ταχυδακτυλουργών και ακροβατών και τους ακολούθησε ευχαρίστως στο μεγάλο τους ταξίδι στα πέρατα του Καναδά. O μικρός ταλαντούχος καλλιτέχνης έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου αφού ίδρυσε το γνωστό σε όλους Cirque du Soleil..
Λεφτά δεν έβγαζε και έτσι ο Guy επέστρεψε στο σπίτι του και έπιασε δουλειά ως ανειδίκευτος εργάτης στην κατασκευή ενός φράγματος. Με το που ξεκίνησε ωστόσο τη νέα του δραστηριότητα, έγινε γενική απεργία και ο Laliberte επέστρεψε τελικά στην αγαπημένη του ενασχόληση: τις παραστάσεις του δρόμου. Εμπλούτισε το έργο του με ξυλοπόδαρα και σόου με φωτιές. Σύντομα άρχισε να αποκτά ένα καλό όνομα στην πιάτσα. Και ήταν ακριβώς τότε που συνέλαβε την ιδέα που σήμερα κοστίζει 2,5 δις ευρώ. Να συνενώσει σε έναν θίασο όλους τους ταλαντούχους performers των δρόμων και να γεννηθεί σε ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 84 το περίφημο τσίρκο «Cirque du Soleil». Ο Guy Laliberte ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενορχήστρωσε τον «γάμο» διαφορετικών καλλιτεχνικών και ακροβατικών επιδείξεων σε κοινή παράσταση. Εδώ και 28 χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ να ηγείται του θιάσου και να βρίσκεται πίσω από κάθε νούμερο, πίσω από κάθε ακροβατικό σόου.

Σήμερα το «Cirque du Soleil» είναι ήδη ένας παγκόσμιος μύθος και ο Laliberte διευθύνει έναν οργανισμό που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους και δίνει δουλειά σε 4.000 εργαζόμενους εκ των οποίων 1.300 καλλιτέχνες από 40 και χώρες.. Για τις ανάγκες της παράστασης χρησιμοποιούνται περισσότερα από 400 πανέμορφα, πολύχρωμα κουστούμια κεντημένα στο χέρι, και άλλα χειροποίητα αξεσουάρ καπέλα, περούκες, παπούτσια, μάσκες. Οι θεατές έχουν φτάσει τα 100.000.000 και ο θίασος έχει πάει σε 300 πόλεις, σε 40 χώρες. 
To «φαινόμενο» βέβαια Guy Laliberte δεν εξαντλείται στο επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό του δαιμόνιο, περιλαμβάνει τρεις ακόμα δραστηριότητες: τη μανία με το πόκερ, την εμμονή με τη φιλανθρωπία και τα διαστημικά ταξίδια!. Το 2007 ανακοίνωσε την ίδρυση του «One Drop Foundation», του σωματείου που προσπαθεί να καταπολεμήσει την έλλειψη πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. Και βέβαια υπάρχει και το πόκερ, το μεγάλο πάθος του Guy, ο οποίος προσπαθεί πλέον να ξεκλέβει χρόνο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το «σπορ». Τελευταίος σταθμός στο περιπετειώδες ταξίδι της ζωής του Laliberte είναι οι διαστημικές αποστολές!.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο  Καναδός γινόταν ο πρώτος διαγαλαξιακός τουρίστας της χώρας του και έβδομος διαστημικός τουρίστας στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή σε θέματα που αφορούν στην έλλειψη πόσιμου νερού σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. 
Ο 50χρονος  Λαλιμπέρτε έχει 5 παιδιά με την πρώην και την νυν σύζυγο του και είναι δισεκατομμυριούχος που συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου