Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Το Ηράκλειο της Αιγύπτου. Η εντυπωσιακή ελληνική «βυθισμένη πόλη» που ένωνε την αρχαία Ελλάδα με την Αφρική και είχε το θρυλικό λιμάνι που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια, έρχεται στην επιφάνεια μετά από την φοβερή ανακάλυψη των αρχαιολόγων.

είναι εκπληκτικά τα αρχαία ευρήματα του σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού από μία πόλη μύθο, την οποία κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα και θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και λάσπης. Στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας εδώ και 13 χρόνια που ανακαλύφθηκε η βυθισμένη πόλη περίμεναν όλοι την στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια τα αγάλματα και τα υπόλοιπα ευρήματα για να ανοίξει μία νέα ιστορική περίοδος για την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το λιμάνι που ονομαζόταν Θώνις φέρεται να λειτουργούσε σαν μια «Αλεξάνδρεια πριν την κανονική Αλεξάνδρεια», δηλαδή μια υποχρεωτική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο που ευημερούσε για πολλές δεκαετίες αλλά χάθηκε ξαφνικά. 

Η χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε το 2000 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό και σήμερα οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς απίστευτα διατηρημένα ναυάγια, άγκυρες, 16 τεράστια αγάλματα, χρυσά νομίσματα και δεκάδες μικρές σαρκοφάγους από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 64 ναυάγια, άγκυρες και πολλές τεράστιες επιγραφές γραμμένες στα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά, αναδεικνύοντας τη σπουδαία εμπορική σημασία της πόλης. Μέσω αυτών των σημαντικών ευρημάτων θα μάθουμε πολλά για το πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι του Ηρακλείου όπως ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 
Η παράκτια πόλη για αιώνες θεωρούνταν μάλλον αποκύημα φαντασίας αν και ο Όμηρος την ανέφερε συχνά κάνοντας λόγο για ένα λιμάνι αμύθητου πλούτου το οποίο είχαν επισκεφτεί ο Πάρης και η Ωραία Ελένη για να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τελικά η πόλη αποδείχτηκε αληθινή και οι αρχαιολόγοι δημιουργούν τώρα σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εκεί. Δημιούργησαν την τρισδιάστατη ανακατασκευή της πόλης, στο επίκεντρο της οποίας πιθανότατα υπήρχε ένας τεράστιος ναός του  Άμμωνα- Γκέρεμπ που ήταν ο υπέρτατος θεός των Αιγυπτίων εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως η πόλη ήταν μεγάλη και η περιοχή έχει συντηρηθεί πολύ καλά αφού όλα τα αρχαιολογική ευρήματα ήταν θαμμένα για εκατοντάδες χρόνια στον βυθό της μεσογείου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αρχίζουν να δημιουργούν μια πλούσια εικόνα για το εμπόριο και τη φύση της θαλάσσιας οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου, δηλαδή μεταξύ 8ου και 2ου αιώνα π.Χ. Όπως εικάζεται πολλά από πλοία φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας ένα μεγάλο «νεκροταφείο». Τα περισσότερα παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού ενώ οι 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συλλογή που έχει βρεθεί ποτέ από τον αρχαίο κόσμο. Όπως όλα δείχνουν στο Ηράκλειο ξεφόρτωναν υποχρεωτικά τα ξένα πλοία με προορισμό την Αίγυπτο, εκεί γινόταν ο σχετικός τελωνειακός έλεγχος και πληρώνονταν οι επιβαλλόμενοι δασμοί, προτού τα εμπορεύματα μεταφορτωθούν σε μικρότερα πλοία που έπλεαν κατά μήκος του Νείλου ποταμού προς την ενδοχώρα.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να διευκρινιστούν τα αίτια της καταστροφής του ηρακλείου. Η άνοδος της θάλασσας, ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός ή ένα αρχαίο τσουνάμι είναι τα επικρατέστερα σενάρια.    

1 σχόλιο: