Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Κάπως έτσι θα είναι το 2017 το παλαιό αεροδρόμιο στο ελληνικό. Οι μπουλντόζες θα μπουν σε 1,5 χρόνο και το συνολικό ποσό για τα 99 έτη εκμετάλλευσης είναι 915 εκ. ευρώ που θα πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο η κοινοπραξία της ελληνικής εταιρίας Lamda Development, της αραβικής Al Mabaar και της κινεζικής Fosun.


Ουρανοξύστες μπροστά στη θάλασσα, πρότυπα κέντρα άθλησης, καταστήματα, υπογειοποίηση της παραλιακής, μαρίνες για σκάφη, εστιατόρια, επιχειρήσεις και βέβαια το Μητροπολιτικό Πάρκο 2000 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, υπόσχεται να προσφέρει χώρους αναψυχής για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όλους τους Αθηναίους. Όλα αυτά προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ για να τελειώσει πια αυτό το θλιβερό θέαμα. Πόσοι από εμάς ταξιδέψαμε από το παλιό αεροδρόμιο, πόσοι υποδεχτήκαμε αγαπημένους ανθρώπους ή τους αποχαιρετήσαμε, κι όμως αυτό το κομμάτι γης, το φιλέτο όπως το αποκαλούν έμεινε έτσι παρατημένο και λεηλατημένο από τόσες και τόσες κυβερνήσεις.
Το αεροδρόμιο άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 μετά από απαλλοτρίωση τμημάτων στις τότε κοινότητες Κομνηνών και Ελληνικού. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όμως δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του και μόλις το 1950 το αεροδρόμιο απέκτησε τον δεύτερο αεροδιάδρομο. Το 1969 εγκαινιάστηκε ο Ανατολικός Αεροσταθμός και την δεκαετία του 1990 το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε από 10 έως 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ο τερματισμός της λειτουργίας του ήρθε το 2001 όταν ολοκληρώθηκε το Ελευθέριος Βενιζέλος. Λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 κατασκευάστηκαν εκεί δύο γήπεδα μπέηζμπολ, ένα κέντρο Κάνοε-Καγιάκ, ένα κλειστό γήπεδο, μία αίθουσα Ξιφασκίας και αμαξοστάσιo του τραμ.
Με τη σύμβαση η κοινοπραξία θα πρέπει να καταβάλει 300 εκατ. ευρώ μπροστά, 200 εκατ. ευρώ έπειτα από δέκα χρόνια και τα 415 εκατ. ευρώ στο μεσοδιάστημα. Επιπλέον η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος. Το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών. Όρος είναι η σωρευτική απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 15%. Φολορογικά το κράτος θα κερδίσει 2 δις. Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη, η νέα ριβιέρα ή το ελληνικό μονακό όπως λένε πολλοί, θα ωφελήσει την τοπική και εθνική οικονομία προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια πάνω από 7 δις, δημιουργώντας 40.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας ανάσα στην τοπική οικονομία.. 

Το Ελληνικό είναι 6.205 στρέμματα, δηλαδή δύο φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου. Σε πρώτη φάση θα ξηλωθούν τα πάντα με στόχο τη κατασκευή των πρώτων υποδομών και την μερική αναμόρφωση της Παραλιακής Ζώνης. Στη δεύτερη κυρίως φάση θα αρχίσει η κατασκευή κατοικιών, γραφείων και των υπόλοιπων χρήσεων. Στόχος είναι η κατασκευή 5.000 κατοικιών, υψηλού επιπέδου, με εκτιμώμενη τελική τιμή από 3.000 έως 15.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 
Φήμες αναφέρουν ότι ο 79χρονος παγκοσμίου φήμης Άγγλος αρχιτέκτονας, Νόρμαν Ρόμπερτ Φόστερ, ή αλλιώς Βαρόνος Φόστερ της Όχθης του Τάμεση, θα αναλάβει την αναμόρφωση του παλαιού αεροδρομίου. 
Σήμερα, το γραφείο Foster and Partners αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, έχει κερδίσει πάνω από 100 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, γι αυτό και τα έργα του προκαλούν το θαυμασμό από όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου