Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΑ. Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΑΝΤ

Το δράμα της Συρίας συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια με 120 χιλιάδες νεκρούς και 2 εκατομμύρια ανθρώπους να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα προσφύγων στις γειτονικές χώρες. 4 εκ. έχουν ξεσπιτωθεί αλλά παραμένουν στην Συρία ενώ το 52% των προσφύγων είναι παιδιά κάτω των 17 ετών. Αυτό που συμβαίνει στην Συρία χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες του αιώνα με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ που δολοφονεί τον λαό του με χημικά και βόμβες. Ανέβηκε στην εξουσία το 2000 όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Χαφέζ και σε ηλικία 34 ετών εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 97%.
Ο θυμός ξεχειλίζει παγκοσμίως για την προκλητική πολυτελή ζωή που ζει η οικογένεια του Σύριου προέδρου την ίδια ώρα που χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και την εξαθλίωση. Τα media παγκοσμίως ρίχνουν τα «φώτα» τους στη σύζυγο του Άλ Άσαντ, την Άσμα που έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα των τριών παιδιών που έχει αποκτήσει με τον Σύριο πρόεδρο. Για χρόνια η Άσμα Αλ-Άσαντ θεωρείτο η «πριγκίπισσα Νταϊάνα» της Συρίας. Όμορφη, καλλιεργημένη, καλοντυμένη, πολυφωτογραφημένη. Μετά την έναρξη της εξέγερσης και της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων όλα αυτά άλλαξαν: η Πρώτη Κυρία της Συρίας εξαφανίστηκε, δίνοντας ελάχιστα σημεία ζωής. Τα διεθνή μέσα αποκαλύπτουν πως τα παιδιά του προέδρου τρέφονται με προϊόντα που έρχονται με παραγγελία από τη Δύση ώστε να μην τρώνε τίποτα από την κουζίνα της Συρίας, καθώς η μητέρα τους θέλει να μεγαλώσουν στα πρότυπα του Δυτικού κόσμου. Οι αγορές της μέσω διαδικτύου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. 
Η «κυρία Προέδρου»  ξόδεψε 270.000 λίρες για να αγοράσει πολυελαίους με ειδική παραγγελία από την Πράγα για την έπαυλη όπου ζει με την οικογένειά της. Πρόκειται για μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα που πνίγει τον πόνο της σε αγορές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. 33.000 δολάρια για σκαμπό, 16.000 δολάρια για μια ροτόντα, 17.000 δολάρια για ένα χαλί, 5.000 δολάρια για κρεμάστρες, για ένα βάζο 3.840 δολάρια, 1500 δολάρια για γόβες στιλέτο του Κριστιάν Λουμπουτέν. Κι όταν δεν ψωνίζει, στέλνει με email  στον άνδρα της ανέκδοτα όπως αυτό για τους κατοίκους της Χομς, της πόλης που πλέον αποτελεί συνώνυμο της αιματοχυσίας και εκείνος απαντάει με τραγούδια και αφιερώσεις. Τώρα τα ταξίδια και τα ψώνια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελούν παρελθόν για την Ασμα, αν και πρόλαβε να παραγγείλει 4 περιδέραια από γνωστό κοσμηματοπωλείο του Παρισιού δύο από τα οποία διαμαντένια.
Η 37χρονη γεννήθηκε στο Λονδίνο, από Σύριους γονείς, ένα επιφανή καρδιολόγο και μια διπλωμάτη, μεγάλωσε σε πλούσιο σπίτι στο Acton. Πήγε στο δημοτικό σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας, πήρε πτυχίο πληροφορικής από το King 's College στο Λονδίνο και δούλεψε στην τράπεζα JP Morgan ως σύμβουλος επενδύσεων. Ήταν παιδική φίλη με τον Άσαντ, 10 χρόνια νεότερή του. Εκείνος είχε έρθει να σπουδάσει στο Λονδίνο ως οφθαλμίατρος. Παντρεύτηκαν το 2000, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον μπασάρ. Οι εποχές που μαζί με τον σύζυγό της δέχονταν στη Δαμασκό το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας ή το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Ζολί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ώρα που ο άσαντ και η οικογένεια του θα λογοδοτήσουν για φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου είναι κοντά. 
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο Μπασάρ σπούδασε Οφθαλμολογία, γιατί κατά δική του ομολογία, αισθάνεται φρίκη μπροστά στο αίμα , μπορεί όμως να βλέπει τον στρατό του να κατακρεουργεί τους συμπολίτες του..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου