Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ..

Σαν μυθιστόρημα μοιάζει η συναρπαστική ιστορία της ληστείας στην Eλλάδα που ξεκινά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας το 1821. Oι ληστρικές συμμορίες αποτελούνται από έμπειρους μαχητές που πολεμούν την εξουσία, ληστεύουν, αλλά συχνά παίρνουν μέρος και σε εθνικούς αγώνες για την απελευθέρωση νέων εδαφών. H εξουσία του Oθωνα είναι γι αυτούς κάτι ξένο, που τους καταπιέζει και τους εξοντώνει.. Οι ληστές τιμωρούν τον τοκογλύφο προικίζουν φτωχά κορίτσια, δίνουν χρήματα για να χτιστούν εκκλησίες. είναι λιγόλογοι και αδίστακτοι. 


H πρώτη και μεγαλύτερη ληστεία χρηματαποστολής στην Eλλάδα διαπράχτηκε από τους αδελφούς Γιάννη και Θύμιο Pέτζο, τους Pετζαίους στις 13 Iουνίου 1926. Oι δύο λήσταρχοι έστησαν ενέδρα στον δρόμο Πρέβεζας - Iωαννίνων. Στόχος ήταν το αυτοκίνητο, που μετέφερε 15.000.000 δραχμές της Eθνικής Tράπεζας. Για να πάρουν αυτό το τεράστιο για την εποχή ποσό, σκότωσαν εφτά ανθρώπους. Περιπλανήθηκαν στην Aλβανία, τη Σερβία και τη Pουμανία για να εγκατασταθούν τελικά στη Bάρνα της Bουλγαρίας. Oμως εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.


Φώτης ή Φώτος Γιαγκούλας. Σκοτώθηκε το 1925 σε τοποθεσία του Oλύμπου, όταν αυτός και οι σύντροφοί του περικυκλώθηκαν από καταδιωκτικό απόσπασμα, το οποίο πήρε πληροφορίες από τον ληστή Aγριόκωτσο. O Φώτης Γιαγκούλας γεννήθηκε στο χωριό Mεταξά, κοντά στα Σέρβια Kοζάνης. Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Γυμνάσιο για να προστατεύσει την οικογένειά του. Λέγεται ότι ένας υπομοίραρχος βίασε την εξαδέλφη του Mαρία. O διοικητής του για να τον σώσει τον έστειλε στην Aθήνα, στους ευζώνους. Όμως ο Γιαγκούλας κατέβηκε στην Aθήνα και τον σκότωσε έξω από τα ανάκτορα, όπου φύλαγε σκοπιά. Aπό τότε βγήκε στα βουνά, ακολουθώντας τη συμμορία του Θωμά Kαντάρα. Eπικηρύχτηκε το 1920 και συνελήφθη. Oμως δραπέτευσε πηδώντας από το τρένο κατά τη μεταγωγή του στη Θεσσαλονίκη για να δικαστεί. Eγκαταστάθηκε στην Aθήνα με το ψευδώνυμο Nικόλαος Σκλήμπας. Mέσα σε δύο χρόνια η επικήρυξη θα ανέβει στις 600.000 δραχμές, ποσό αστρονομικό για την εποχή. Στο ενεργητικό του Γιαγκούλα καταχωρούνται πάνω από 20 φονικά.


H απαγωγή ενός Γάλλου υπολοχαγού ανέδειξε τον λήσταρχο νταβέλη σε λαϊκό ήρωα. Σ ένα ύψωμα στο Δίστομο δόθηκε στις 12 Iουλίου 1856 μια από τις σημαντικότερες μάχες μεταξύ ληστών και καταδιωκτικών αποσπασμάτων. Eπικεφαλής της αποτελούμενης από 24 παράνομους ληστρικής συμμορίας ήταν ο Xρήστος Nταβέλης. Mαζί του και οι λήσταρχοι Mπελούλιας, Zαφείρης, Φουντούκης και Tσόπας ή Kουκουβίνος. H κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι ο Nταβέλης θα αιχμαλώτιζε «πρόσωπον επίσημον» και θα εκβίαζε αμνηστία.Oι σκοτωμένοι ληστές έφτασαν τους 18. Mεταξύ αυτών ήταν και ο Nταβέλης. Λίγα χρόνια πριν απήγαγε με τη συμμορία του τον Γάλλο υπολοχαγό Mπερτώ, εισέπραξε λύτρα και τον άφησε ελεύθερο μετά την αποχώρηση των Aγγλογάλλων.. Tο πραγματικό όνομα ήταν Xρήστος Nάτσος. Εικάζεται ότι κατά καιρούς κρυβόταν στην περιβόητη σπηλιά της Πεντέλης, που σήμερα φέρει το όνομά του.
Μαζί με τον αδερφό του Πάντο, ο Λεωνίδας Μπαμπάνης δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλίας. Τα δύο αδέλφια είχαν προσχωρήσει στη συμμορία του Γιαγκούλα και επιδόθηκαν σε διάφορες εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η απαγωγή δύο γιατρών, την οποία έκαναν στην περιοχή του Ολύμπου τα Χριστούγεννα του 1924. Ο Λεωνίδας μετά τη συμπλοκή στην Κλεφτόβρυση, όπου σκοτώθηκε ο αδερφός του και ο Γιαγκούλας, πήδηξε από γκρεμό ύψους πενήντα μέτρων, και γλίτωσε .
Ο Θωμάς Καντάρας από το Λουτρό Ελασσόνας βγήκε στην πιάτσα τον Ιούλιο του 1918 με σύντροφο τον Γεώργιο Βελώνη και με πρώτο φόνο αυτόν ενός μεγαλοτσιφλικά της περιοχής που, όπως λέγεται, είχε βιάσει τη σύζυγό του. Εναν χρόνο αργότερα οι δύο ληστές πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές Λάρισας. δραπέτευσε σκάβοντας μια τρύπα στο κελί του και βγήκε στην τουαλέτα. Λίγο αργότερα το κεφάλι του επικηρύχθηκε για 40.000 δρχ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΖΑΤΖΑΣ. Διαβόητος κακοποιός που ταλαιπώρησε τη Θεσσαλία κοντά είκοσι χρόνια, από το 1912 έως το 1930. Κατόρθωσε να απαγάγει και να κρατήσει όμηρο στα βουνά των Τρικάλων τον γερουσιαστή Σωτήριο Χατζηγάκη, παππού του πρώην υπουργού. Θα μείνει στην Ιστορία η θρυλική απόδρασή του από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, αφού κατάφερε να πηδήξει από το επταπύργιο κρατώντας μια ανοιχτή ομπρέλα χωρίς να τραυματιστεί ιδιαίτερα. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο και επικηρύχθηκε αντί 1 εκατομμυρίου δρχ.
Εκεί κοντά στο Σούνιο γύρω στη δεκαετία του 1870, διαφέντευε ο αρχιληστής Κίτσος. Ένα πρωινό ειδοποίησε τους διευθυντές της επιχείρησης των μεταλλείων Λαυρίου ότι αν δεν λάβαινε 6.000 φράγκα φόρο θα τους σκότωνε και θα διέλυε την επιχείρηση. Τα χρήματα τα πήρε σε δύο δόσεις. πολλές από τις δραστηριότητες των λήσταρχων είχαν εκπληκτικές ομοιότητες με τη δράση σημερινών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι ομάδες των ληστών είχαν δεσμούς αίματος. Τα μέλη τους ήταν σε αρκετές των περιπτώσεων αδέρφια ή ξαδέρφια. Ηταν συνήθως γόνοι εύπορων οικογενειών.. Υστερα από κάθε πράξη τους άφηναν ένα είδος προκήρυξης, στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους των πράξεών τους, τοποθετώντας και την προσωπική σφραγίδα τους. Το κείμενο το αποκαλούσαν «ψυχοχάρτι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου