Άρχισε τη συγγραφική του καριέρα στα 28 του χρόνια, στα 36 έγινε ο υπ' αριθμόν ένα δραματικός συγγραφέας της γενιάς του με το «Λεωφορείο ο πόθος», στα 44 έγραψε την τελευταία εμπορική του επιτυχία και στα 72 πέθανε ολομόναχος σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Αυτός είναι ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο «καταραμένος ποιητής» του αμερικανικού θεάτρου, ο καλλιτέχνης που έκανε τη ζωή του θέατρο, τα μέλη της οικογένειας του πρωταγωνιστές στα έργα του, και τα πάθη του έργα. Είναι ο δημοφιλέστερος αμερικανός δραματικός συγγραφέας στην Ευρώπη, ο μοναδικός ίσως τόσο επικεντρωμένος στο σεξ. Στα έργα του λειτουργεί συνήθως ένα τρίγωνο, όπου στην κορυφή βρίσκεται ένας άντρας και, στη βάση, δύο γυναίκες έτοιμες για όλα.
Το θεατρικό σύμπαν του Ουίλιαμς είναι ένας κόσμος δυνατών και επιθετικών γυναικών και σεξουαλικά αβέβαιων ανδρών, ανίκανων να δημιουργήσουν ζωή. Δεν υπάρχει χώρος για τον γάμο σ' αυτή την κοινωνία με τις Αμαζόνες. Ο Ουίλιαμς κατορθώνει να παντρέψει το σεξ με τον θάνατο. Ίσως γιατί θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να σπάσει τον κώδικα σιωπής και να μιλήσει πλέον ανοιχτά για τη διαφορετικότητά του. Βέβαια, όταν το έκανε ήξερε πως το Μπρόντγουεϊ του είχε ήδη κλείσει για πάντα την πόρτα και έτσι δεν είχε να χάσει τίποτε. Γεννήθηκε ως Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς τον μάρτιο του 1911 και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Ορλεάνη. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το "Λεωφορείον ο Πόθος" και το 1955 για τη "Λυσσασμένη Γάτα". Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.
η μητέρα του καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ ο πατέρας του δούλευε ως πλασιέ σε εταιρεία παπουτσιών. Σε ηλικία 5 ετών οι γιατροί διέγνωσαν παράλυση των κάτω άκρων, ασθένεια που τον καθήλωσε για τα επόμενα δυο χρόνια. Ανήμπορος να κάνει ο,τιδήποτε, η μητέρα του τον ενθάρρυνε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες. Ο πατέρας του όμως ήταν ένας βίαιος άνθρωπος με βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του. Τελικά κατάφερε να σπουδάσει δημοσιογραφία το 1929 στο πανεπιστήμιο του Μισούρι, όπου οι συμφοιτητές τού κόλλησαν το παρατσούκλι Tennessee λόγω της συρτής νότιας προφοράς του. Ξεκίνησε το 1947 να γράφει το έργο "Λεωφορείον ο Πόθος" το οποίο έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην Βίβιαν Λι που κέρδισε με την ερμηνεία της βραβείο Όσκαρ.
Το 47 γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Ιταλό Φρανκ Μέρλο με τον οποίο έζησε έως το 63. Όσο ήταν μαζί έγραψε το "Τριαντάφυλλο στο Στήθος" που μεταφέρθηκε και σε ταινία με την Άννα Μανιάνι και τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Μετά τον χαμό του Μέρλο, ο ουίλιαμς κατέρρευσε και ταξίδεψε στον απατηλό κόσμο των ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '50 και του '60, ήρθε αντιμέτωπος με πολύ σκληρή κριτική εξαιτίας του τρόπου που ζούσε και τόνιζε τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1983, ο Τένεσι Ουίλιαμς βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει στο ξενοδοχείο Elysee στη Νέα Υόρκη, έχοντας σφηνωμένο στο λαιμό του ένα πώμα. Τα μμε της εποχής έγραψαν ότι στην προσπάθεια του να ρίξει κολλύριο στα μάτια το καπάκι πήγε στον λαιμό του, χρόνια μετά οι αρχές αποκάλυψαν ότι τον σκότωσε ένα κοκτέιλ υπνωτικών χαπιών και αλκοόλ στα 71 του..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου