Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΜΟΔΙΣΤΡΟΥ ΤΟΜΜΥ ΧΙΛΦΙΓΚΕΡ


Τον έχουν χαρακτηρίσει προκλητικό σχεδιαστή μόδας, κακομαθημένο σταρ, υπερόπτη που υποστήριξε κάποτε ότι είναι καλύτερος σχεδιαστής μόδας από τον ράλφ λόρεν και τον κάλβιν κλάιν. Κατηγορήθηκε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του και για το ψεύτικο φιλανθρωπικό προφίλ που είχε. Κι όμως ο ιρλανδοαμερικανός Τόμι Χίλφιγκερ κατάφερε δύο φορές να ξαναστήσει την επιχείρηση του μετά από πτώχευση, και τελικά να την πουλήσει έναντι 2,2 δις ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι θα ήθελε να γίνει σκηνοθέτης στο Χόλυγουντ εάν δεν κατάφερνε να κάνει διάσημο το σήμα κατατεθέν με το κόκκινο, άσπρο και μπλε χρώμα που συνοδεύουν τον όνομα του στην ετικέτα.  

Γεννήθηκε 24 Μαρτίου 1951 στη Νέα Υόρκη και ήταν το δεύτερο από τα εννέα παιδιά μια αστικής οικογένειας.His mother, Virginia, worked as a nurse, while dad Richard made watches at a local jewelry store. Η μητέρα του νοσοκόμα και ο μπαμπάς του ωρολογοποιός. Μέτριος μαθητής με δυσλεξία ξεχώρισε από νωρίς για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Ως έφηβος άρχισε να αγοράζει τζιν, να τα μεταποιεί και να τα πουλάει.When he was 18, he opened a store called The People's Place in Elmira that sold hippie supplies like bell-bottoms, incense and records. Όταν ήταν 18, άνοιξε ένα κατάστημα όπου εκτός από το εμπόριο τζιν έκανε πάρτι με ντι τζέι και έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς για τους νέους. 7 χρόνια μετά ήρθε η κατάρρευση και η αλυσίδα των καταστημάτων που είχε ανοίξει, έκλεισε. Ο χίλφιγκερ όμως δεν πτοήθηκε. Άρχισε να σχεδιάζει ρούχα και το 1984 άνοιξε την δική του μπουτίκ, με την υποστήριξη ινδού επιχειρηματία,  παρουσιάζοντας την πρώτη ανδρική κολεξιόν. Πελατεία αντλούσε από την μεσαία τάξη των μεσήλικων λευκών αμερικάνων μέχρι που ο ράπερ σνουπ ντογκ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σόου με ένα τεράστιο πουκάμισο τόμι χίλφιγκερ. Οι πωλήσεις του οίκου εκτοξεύτηκαν σε μία νύχτα.

στα τέλη των 90ς ήρθε η δεύτερη μεγάλη πτώση των πωλήσεων της εταιρίας που τελικά συρρικνώθηκε. Το 2006 μπήκαν κεφάλαια με την εξαγορά ενός ποσοστού από αμερικανό επιχειρηματία. 4 χρόνια μετά η εταιρία γύρισε σε κερδοφορία και τελικά ο όμιλος εξαγοράστηκε από εκείνον που έχει και την σειρά κάλβιν κλάιν με τον χίλφιγκερ να αποκομίζει κέρδος 2,2 δις ευρώ. Ωστόσο παραμένει επικεφαλής σχεδιαστής μόδας και βασικός οραματιστής του ενιαίου ομίλου. Ανδρικά, γυναικεία παιδικά ρούχα και πάσης φύσεως αξεσουάρ περνούν από την έγκριση του πριν μπουν στην παραγωγική διαδικασία.
Ο τόμι είχε μία ζωή πολυτάραχη με 2 γάμους, ένα διαζύγιο και πολλά επεισόδια. Το 2006 είχε χτυπήσει τον τραγουδιστή των γκανς εν ρόουζες άξελ ρόουζ ενώ κατηγορήθηκε ότι σε εκπομπή της όπρα που δεν προβλήθηκε έκανε πολλά ρατσιστικά σχόλια. Το 1976 ερωτεύτηκε την Susie Carona, υπάλληλο σε ένα από τα καταστήματά του. Το 2000 χώρισαν έχοντας αποκτήσει τέσσερα παιδιά. 8 χρόνια μετά ο 60χρονος πια σχεδιαστής παντρεύτηκε την πολύ νεώτερη του, Dee Ocleppo με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Sebastian που είναι 3 ετών.
 
Σήμερα τα ναυτικά μπλέιζερ, τα πόλο μπλουζάκια και τα πουκάμισα χίλφιγκερ, θεωρούνται κλασσικά κομμάτια που κοσμούν τις ντουλάπες των αμερικάνων και όχι μόνο. Τα σημεία πώλησης ρούχων έφτασαν τα 1000 σε όλη την γη με τα εγκαίνια του εντυπωσιακού καταστήματος στην διάσημη 5η λεωφόρο του μανχάταν.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου