Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΙΛΑΤΕΣ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ..


Ήταν Ελληνογερμανικής καταγωγής και γεννήθηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας το 1880. Ο πατέρας του, Ελληνικής καταγωγής, ήταν βραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του, Γερμανίδα, εργάζονταν ως νοσηλεύτρια. Ο τζόζεφ ήταν ένα ασθενικό παιδί. Υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικούς πυρετούς. Από μικρή ηλικία άρχισε την άθληση, θέλοντας να υπερπηδήσει τα προβλήματα υγείας του. Σταδιακά ανέκτησε τη φυσική του κατάσταση κάνοντας σκι, ενώ παράλληλα, μελετούσε τις κλασικές γυμναστικές μεθόδους, τη yoga και το Body-building
Σε ηλικία 14 ετών ήταν αρκετά υγιής ώστε να ποζάρει για ανατομικούς χάρτες. Τότε ξεκίνησε να πιστεύει, πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η λανθασμένη στάση του σώματος και η ανεπαρκής αναπνοή ευθύνονται για την κακή υγεία των ανθρώπων. Θέλησε να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης η οποία να γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνεύμα αδρανές. Ο J.Pilates ζούσε ως γυμναστής, δύτης και Body-builder, μέχρι το 1912 που πήγε στην Αγγλία και εργάστηκε ως επαγγελματίας μποξέρ, σαν performer σε τσίρκο και εκπαιδευτής αυτοάμυνας στους ντεντεκτιβ της ScotlandYard. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου τέθηκε υπό περιορισμό από τις αγγλικές αρχές σε ένα στρατόπεδο, μαζί με άλλους Γερμανούς πολίτες. Στη διάρκεια της παραμονής του στο στρατόπεδο, άρχισε να αναπτύσσει εντατικά τις απόψεις του για το ανθρώπινο σώμα,την υγεία και για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης. 
Μελέτησε τη yoga και παρατήρησε τις κινήσεις των ζώων, ώσπου κατέληξε σε μία σειρά ασκήσεων στην οποία εκπαίδευσε τους “συντρόφους” του. Λέγεται πως όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμά του επέζησαν της μεγάλης πανδημίας του 1918.
Μετά το τέλος του πολέμου γύρισε στη Γερμανία και γνώρισε τον κόσμο του χορού, από όπου και υιοθέτησε κάποιες τεχνικές. Εκπαίδευσε τους αστυνομικούς στο Αμβούργο. Όταν πιέστηκε για να εκπαιδεύσει τα μέλη του Γερμανικού στρατού, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική.
Περίπου το 1925 έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε, την μελλοντική σύζυγο τουClara. Μαζί ίδρυσαν το πρώτο στούντιοPilates, στην Νέα Υόρκη,όπου δίδασκαν τη μέθοδό του. Η μέθοδός του, η οποία αρχικά ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του ονόμασαν “Contrology” (control= έλεγχος&λογία), γιατί όπως υποστήριζαν, η μέθοδός του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών του σώματος, επικεντρώνει την προσοχή στο βάθος των μυών, βοηθά να κρατά το ανθρώπινο σώμα σε ισορροπία και βοηθά στην καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα οι ασκήσεις Pilates διδάσκουν τη σωστή αναπνοή, ενισχύουν τον κορμό, ξεκινώντας από τους βαθύτερους κοιλιακούς μυς και ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη.
Ο J.Pilates συνέχισε να διδάσκει την μέθοδό του σε όλη του τη ζωή, έγραψε διάφορα βιβλία σχετικά με τη μέθοδο και κάποια, εστιασμένα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις που συνάντησε στην πορεία του.  πέθανε το 1967, σε ηλικία 87ετών, στη ΝέαΥόρκη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου