Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ


Λεωφόρος Αλεξάνδρας 165-169.τα  Προσφυγικά. Αυτό το δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Λάσκαρη και Κυριακού, ήταν ουσιαστικά η πρώτη οργανωμένη δόμηση από το κράτος, στην πρωτεύουσα. Συνολικά σε Αθήνα και Πειραιά κατασκευάστηκαν 2.218 κατοικίες και 1.057 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες για τη στέγαση προσφύγων. Η περιοχή μέχρι την δεκαετία του `20 άνηκε στο Δήμο Αθηναίων και αποτελούσε το λεγόμενο "Κτήμα Αμπελοκήπων".  Οι 8 πολυκατοικίες χτίστηκαν στο κέντρο των αμπελοκήπων το 1933 σε οικόπεδο 14ων στρεμ. Είναι συνολικά 228 διαμερίσματα με εμβαδόν 11.000 μ2. Παραδόθηκαν στους πρόσφυγες το 1935..
Η μερική πτώχευση της χώρας το 1932 σηματοδοτεί το τέλος των προγραμμάτων προσφυγικής κατοικίας, καθώς συμπίπτει με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά το 1936. . Κι όμως εδώ υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι μοναδικές οδοί τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας που παραμένουν χωματόδρομοι εδώ και δεκαετίες. Τα προσφυγικά σπίτια παραδομένα στη φθορά του χρόνου, ρημάζουν μέρα με την ημέρα. οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήµερα στέκουν αβοήθητες, περιµένοντας να αποφασιστεί η τύχη τους. Εκεί ήταν κάποτε η γειτονιά όπου τα φαγητά των σμυρνιών νοικοκυρών μοσχοβολούσαν και τα παιδιά έπαιζαν ξυπόλητα ποδόσφαιρο. 
Στις αρχές του 2007, τα 90 από τα 228 διαμερίσματα εξακολουθούσαν να κατοικούνται, ενώ τα υπόλοιπα είχαν περιέλθει στο Δημόσιο με εξαγορά, εν όψει ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής. χουν αγοραστεί από την Κτηµατική Εταιρεία του ∆ηµοσίου 140 στρέµµατα και άλλα 40 είχαν απαλλοτριωθεί το 2003 από το τότε ΥΠΕΧΩ∆Ε, στο πλαίσιο των σχεδίων ευρύτερης ανάπλασης, που προέβλεπε και την κατεδάφιση των έξι κτιρίων από τα οκτώ. Στα διαμερίσματα στους τοίχους των οποίων φαίνονται ακόμη τα ίχνη από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944 στους τοίχους σήμερα έχουν βρει στέγη πολλοί μετανάστες. Τα διαμερίσματα που χτίστηκαν ειδικά για να στεγάσουν πρόσφυγες τη δεκαετία του ’30 στεγάζουν ξανά άλλους πρόσφυγες σήμερα, 80 χρόνια μετά, έστω και παράνομα.
 Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές προτάσεις που μένουν στο συρτάρι. Σε τέσσερις πολυκατοικίες να στεγαστεί η βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δύο άλλες να µετατραπούν σε φοιτητική εστία για τους σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και οι υπόλοιπες δύο που βρίσκονται πιο κοντά στον «Αγιο Σάββα» να γίνουν χώρος φιλοξενίας για τους συγγενείς των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου