Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα στην Ελλάδα είναι η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο. Τρεχούμενα νερά και σκιερά πλατάνια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ εκατομμύρια πεταλούδες καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων. Αυτό το μοναδικό φαινόμενο στην δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Θεολόγος, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κάνει τους φυσιολάτρες όλου του κόσμου να επισκέπτονται το νησί των ιπποτών. Είναι μια κοιλάδα 600ων στρεμμάτων η οποία εκτείνεται κατά μήκος του χειμάρρου Πελεκάνος, γεμάτη πεύκα, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και μικρούς καταρράκτες.


 Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι πεταλούδες που έρχονται από τις 15 Ιουνίου για να ζευγαρώσουν και φεύγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Προτιμούν αυτήν την τοποθεσία για την αναπαραγωγή τους καθώς έλκονται από το φυτό στόρακας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία των πολύχρωμων πεταλούδων οφείλεται στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες και στην ύπαρξη της ζητιάς που εκκρίνει ειδικές ουσίες αλλά και του σπάνιου δέντρου «Υγράμβαρη» με την αρωματική ρητίνη.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις πεταλούδες στους κορμούς των δέντρων και στους βράχους σε όμορφους σχηματισμούς. Τρέφονται με νέκταρ και νερό και παραμένουν ακίνητες κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της νύχτας και μεταμορφώνονται σε τρεις κύκλους: αυγό, χρυσαλίδα και έντομο. Για τους επισκέπτες απαγορεύεται αυστηρά στη διάρκεια της μέρας να κάνουν θόρυβο για να μην τις ενοχλούν.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τις έφεραν οι Ιταλοί, άλλοι λένε ότι υπήρχαν από παλιά και ότι απλώς ανακαλύφθηκαν εκείνη την εποχή. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή και άγρια, που η κοιλάδα ουσιαστικά ήταν απροσπέλαστη σε όλους εκτός από λίγους ξυλοκόπους. Το 1928 μία ιταλική εταιρία εγκαταστάθηκε στον οικισμό Καλαμώνας, αξιοποίησε την κοιλάδα και συνέχισε τα έργα για 10 χρόνια. Έφτιαξαν δεξαμενές νερού και έναν καινούργιο αλευρόμυλο για να αλέθουν τα σιτηρά τους. Εκείνη την εποχή  έγινε και ο εντοπισμός της Πεταλούδας από Ιταλό καθηγητή. Οι Ιταλοί παρέμειναν στην κοιλάδα μέχρι την άφιξη των Άγγλων στο νησί. Μέσα στην κοιλάδα είναι η Μονή της Καλόπετρας και ο ποταμός Πελεκάνος. Ο θρύλος αναφέρει ότι το 1872 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, ο οποίος έχτισε τη Μονή, έφερε στην περιοχή την κόρη του που έπασχε από φυματίωση, γιατί εκεί το κλίμα ήταν καλό, και έβαλε ένα δούλο να τη φυλάει. Ο δούλος, που ονομαζόταν Πελεκάνος, αγάπησε το κορίτσι και, όταν ο Υψηλάντης αρνήθηκε το γάμο τους, εκείνος αυτοκτόνησε και οι χωρικοί έδωσαν το όνομα του στο ποτάμι.
 σήμερα στο χώρο υπάρχουν αναψυκτήρια, εστιατόρια, ενημερωτικά περίπτερα ενώ στην είσοδο της κοιλάδας λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια οι χιλιάδες τουρίστες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πεταλούδες που αναγκάζονται να αποσύρονται σε απόκρημνα μέρη για να τους αποφύγουν. 
Η κοιλάδα με τις πεταλούδες είναι ένας μοναδικός βιότοπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς που προστατεύεται από το δίκτυο Natura.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου