Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ. Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ

Ο 70χρονος Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν ήταν ο μόνος καλλιτέχνης στην οικογένεια του. Ο πατέρας του χολιγουντιανού σταρ, Ρόμπερτ Χένρι Ντε Νίρο ήταν διάσημος εξπρεσιονιστής ζωγράφος που είχε παρουσιάσει εκθέσεις στα σημαντικότερα μουσεία και γκαλερί των Η.Π.Α. Άνηκε στους εμβληματικούς καλλιτέχνες της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και πέθανε από καρκίνο το 1991 σε ηλικία 71 ετών από την επάρατο νόσο. Αυτή την προσωπική του ιστορία αφηγείται ο γιος του στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε με την καταξιωμένη Πέρι Πελτς και αναμένεται να  βγει στις οθόνες το καλοκαίρι.
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και ίσως ο πιο σημαντικός εν ζωή, που πάντα φρόντιζε να περιφρουρεί τον ιδιωτικό βίο του, αυτή την φορά θέλει να φωτίσει μια αθέατη περίοδο της ζωής του. Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Υπενθυμίζοντας τον καλλιτέχνη Ρόμπερτ ντε Νίρο τον πρεσβύτερο», ο βραβευμένος με 2 όσκαρ ηθοποιός, αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του και τη ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, τον επιτυχημένο εικαστικό με φήμη ισάξια του Τζάκσον Πόλοκ. Ο ζωγράφος, σύμφωνα με τα προσωπικά του ημερολόγια τα οποία διαβάζει ο ίδιος ο γιος του στο φιλμ, εγκατέλειψε το σπιτικό του και την οικογένεια του όταν ο ηθοποιός ήταν ακόμη μικρό παιδί, επειδή συνειδητοποίησε πως ήταν γκέι στα 28 του χρόνια. ίσως γι αυτό ο μικρός Ντε Νίρο παράτησε το σχολείο στα 13 του, οργανώθηκε σε μια συμμορία των δρόμων στη Μικρή Ιταλία και στα 18 του έπεσε σε κατάθλιψη..
Γιατί όμως ο μεγάλος ηθοποιός αποφάσισε να μοιραστεί με όλο τον κόσμο τα οικογενειακά του μυστικά; «Το έκανε γι’ αυτόν», είπε ο Ντε Νίρο, και επειδή «Ήθελε τα μικρότερα παιδιά του τα οποία γεννήθηκαν μετά το θάνατό του, να γνωρίζουν τι έκανε ο παππούς τους. αποτελεί φόρο τιμής και το έργο του, παρακαταθήκη μνήμης. Διατήρησε ακόμη και το στούντιό του ανέγγιχτο, ώστε να μπορέσουν να το δουν. Στο ντοκιμαντέρ μιλάει με θαυμαστή ειλικρίνεια για την μη διαγνωσμένη τότε κατάθλιψη από την οποία έπασχε και ο πατέρας του, για την άρνησή του να ακολουθήσει τις «αφηρημένες» ζωγραφικές τάσεις της εποχής του, για τις προστριβές του με το κατεστημένο των γκαλερί που τον πολεμούσαν. Ο πατέρας Nτε Νίρο, μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια Ιταλοαμερικανών στη Νέα Υόρκη και παντρεύτηκε την επίσης ζωγράφο Βιρτζίνια Άντμιραλ, με την οποία απέκτησε το γιο του. 
Ο εικαστικός Ντε Νίρο εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την αναγνώριση και να διαμορφώσει ένα προσωπικό στυλ δουλειάς, με το έργο του να έχει επιρροές από καλλιτέχνες όπως ο Μπονάρ και ο Ματίς. Στα ημερολόγια του αποκαλύπτεται η πάλη του για τη σχέση του με το θεό και με το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Σύμφωνα με τον γιο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο πατέρας δεν έλυσε ποτέ αυτά τα δύο ζητήματα που τον απασχολούσαν έντονα. Ο Αμερικανός ηθοποιός έχει καθιερώσει ετήσιο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 δολαρίων για νέους Aμερικανούς ζωγράφους ώστε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα.
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει μια κόρη και ένα γιο με την πρώτη σύζυγο του Dianne Abbott, καθώς και δύο δίδυμους γιους με το πρώην μοντέλο Toukie Smith. Παντρεύτηκε 2 φορές την Grace Hightower, πρώην αεροσυνοδό και απόκτησαν έναν γιο το 1998. Ο οσκαρικός ηθοποιός έχει επενδύσει στα κινηματογραφικά στούντιο TriBeCa Productions, διοργανώνει το δημοφιλές TriBeCa Film Festival ενώ έχει και τρία εστιατόρια στην κατοχή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου