Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

REΥ DOLBY, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΣΤΟ CINEMA

Ο Ρέι Ντόλμπυ, ο άνθρωπος που επινόησε το dolby surround και το  όνομα του έγινε συνώνυμο με τα οικιακά και κινηματογραφικά συστήματα ήχου, άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Σεπτεμβρίου. Δημιούργησε ουσιαστικά μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τον ήχο και κατοχύρωσε περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Γεννημένος το 1933 ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης βραβεύτηκε με 13 Emmy, 2 Oscar και ένα Grammy. Ήταν δισεκατομμυριούχος, μέλος του Forbes με περιουσία κοντά στα 3 δις που έμενε όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο πρωτοπόρος του ήχου Ρέι Ντόλμπι, επινόησε το σύστημα μείωσης των θορύβων και το σύστημα πολυκαναλικού ήχου ή ήχου "surround", με το οποίο είναι εξοπλισμένες όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες του πλανήτη. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1965 στη Μ. Βρετανία και γιγαντώθηκε γρήγορα. Το 2012 μάλιστα ο Ντόλμπι έκανε και την τελευταία του επιχειρηματική κίνηση. Μετά την πτώχευση της Kodak, εξαγόρασε την αίθουσα όπου οργανώνεται κάθε χρόνο η τελετή των Όσκαρ.
Ο Ρέι Ντόλμπι γεννήθηκε στο Πόρτλαντ, κράτησε το επίθετο του πατέρα του Μίλτον αλλά έκανε καριέρα με το επίθετο της μητέρας του, Ντόλμπι. Μόλις πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, άρχισε να εργάζεται για την Ampex η οποία ανέπτυξε το μαγνητόφωνο με ταινία και τη μαγνητοσκόπηση σε βιντεοκασέτα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ίδρυσε στο Λονδίνο την ομώνυμη επιχείρησή του. Ήδη ήταν ζευγάρι με την μετέπειτα σύζυγο του Ντάγκμαρ Μπάουμεντ με την οποία απέκτησε δύο γιους.


Το λογότυπο Dolby εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 στα κασετόφωνα πολλών εταιρειών. 5 χρόνια μετά μετέφερε την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο για να βρει τελικά στον κινηματογράφο μια άλλη διέξοδο για τις εφευρέσεις του. Και έτσι έγινα γνωστά τα συστήματα Dolby Surround και Dolby Digital από την εταιρία που σήμερα αποτελεί έναν από τους κολοσσούς της παγκόσμιας οπτικοακουστικής αγοράς. Η πρωτοποριακή δουλειά του στη μείωση θορύβων και τον surround ήχο κατέληξε στη δημιουργία μιας πληθώρας τεχνολογιών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τόσο στη μουσική όσο και τον κινηματογράφο, κάνοντας προοδευτικά το όνομά του συνώνυμο με τον κρυστάλλινο ήχο!. Ο Ρέι Ντόλμπι ήταν ένας άνθρωπος που φρόντιζε τους άλλους, οραματιστής, υπομονετικός και στοργικός, ως σύζυγος, πατέρας και εργοδότης με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Παντρεμένος για 47 ολόκληρα χρόνια με την Dagmar, ο Dolby υποστήριζε οικονομικά αναρίθμητα ερευνητικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Ο μεγάλος του γιος , Ντέιβιντ Ντόλμπι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είναι αυτός που κινεί τα νήματα μετά τον χαμό του πατέρα του. Ο δεύτερος γιος του, Τομ είναι  μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος και απέχει από την οικογενειακή επιχείρηση.  Ο Ρέι Ντόλμπι, ο οποίος είχε  προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον περασμένο Ιούλιο είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Σαν Φρανσίσκο στα 80 του χρόνια. 
Το έργο που άφησε πίσω του είναι παρακαταθήκη για τους νεότερους ενώ όραμα του ήταν ακόμη και τα 4 εγγόνια του να ασχοληθούν με τον ήχο και την εταιρία Ντόλμπι..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου