Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΤΖΟΝ ΠΟΛ ΝΤΕΤΖΟΡΙΑ. Ο ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΟΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια βρίσκεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που αγγίζει τα 4 δις δολάρια αλλά πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1944 στο Λος Άντζελες. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός και φυσικά ο δρόμος του  προς την επιτυχία, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός, μόλις 2 ετών. στα 9 ξεκίνησε να πουλά χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον αδερφό του για να στηρίξουν οικονομικά την μητέρα τους που δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη της τα δύο αγόρια και αναγκάστηκαν να τα δώσει σε ανάδοχη οικογένεια. Οπως έχει εξομολογηθεί ο 69χρονος επιχειρηματίας, η μητέρα του υπήρξε το πρότυπο και η έμπνευσή του επειδή με πολύ κόπο κατόρθωσε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και ξαναπήρε αυτόν και τον αδελφό του πίσω στο σπίτι τους.
στην εφηβεία ήταν μέλος συμμορίας στο Ανατολικό Λος Άντζελες. Αποφοίτησε το 1962 και κατατάχθηκε στο Ναυτικό. Οταν επέστρεψε γράφτηκε σε σχολή οδοντιατρικής, αλλά τα παράτησε γιατί δεν είχε να καταβάλει τα δίδακτρα. Αρχισε να χτυπάει πόρτες πουλώντας εγκυκλοπαίδειες και ύστερα συσκευές, αλλάζοντας εργοδότες, ώσπου μπήκε στον χώρο των εκδόσεων. Επιασε δουλειά στο περιοδικό «Time», στις πωλήσεις. Εισέπραξε άλλη μια απόλυση, έμεινε άστεγος για ένα διάστημα και αναγκάστηκε να συλλέγει μπουκάλια για να επιβιώσει, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Οταν προσελήφθη στην εταιρεία Redken που το 1971 ήταν πρωτοπόρα στην προώθηση προϊόντων περιποίησης μαλλιών μέσω κομμωτηρίων, ο 27χρονος ΝτεΤζόρια βρέθηκε στο στοιχείο του. Ανέβηκε ταχύτατα στην εταιρική ιεραρχία αλλά λίγο πριν ξεκινήσει την δική του εταιρία έμεινε για δεύτερη φορά άστεγος. Αναγκάστηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητο του μετά τον χωρισμό του με την σύζυγό του.
Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Οι δύο συνέταιροι βρήκαν το πιο οικονομικό εργοστάσιο για να αναθέσουν την παραγωγή του προϊόντος τους, σαμπουάν και κοντίσιονερ μαζί, και διάλεξαν το πιο απλό μπουκάλι για να το συσκευάσουν. Η εταιρεία παρουσίασε εκρηκτική ανάπτυξη και έφτασε το 86 να έχει μηνιαίες πωλήσεις 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η εταιρία σήμερα παράγει πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε 80 χώρες παγκοσμίως με τις ετήσιες πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. Δολάρια. Το 1989 ο Paul Mitchell πέθανε και την θέση του ως συνιδιοκτήτης έλαβε ο γιος του Άνγκους. Ο ντετζόρια απέκτησε το χάρισμα του Μίδα, ενεπλάκη και σε δεκάδες άλλες εταιρίες όπως η  Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν 350 εκατομμύρια. Έχει μερίσματα σε 15 εταιρίες ανάμεσα τους μια αντιπροσωπία Harley Davidson, μια εταιρία διαμαντιών αλλά και της John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα. 
Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον φίλο του Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών. Χρηματοδοτεί έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Food4Africa, η οποία σιτίζει και φροντίζει χιλιάδες παιδιά, κυρίως ορφανά.
Ο πολυτάλαντος ΝτεΤζόρια είναι και κινηματογραφικός παραγωγός, ενώ έχει παίξει σε δύο ταινίες. Στον κύκλο του θεάματος γνώρισε και την εδώ και μία 20ετία σύζυγό του, Ελουάζ Μπρόουντι, ηθοποιό και μοντέλο του «Playboy». Συνολικά ο Τζον Πολ ΝτεΤζόρια έχει 6 παιδιά και 10 εγγόνια. 
Από τους απογόνους του διασημότερη είναι η κόρη του Αλέξις ΝτεΤζόρια, οδηγός αγώνων αυτοκινήτου και σύζυγος του δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή Τζέσε Τζέιμς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου