Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΤΟΥ ΖΑΠΛΟΥΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ E-BAY

Το όνομα Πιέρ Μοράντ Ομιντιάρ είναι ίσως άγνωστο στους περισσότερους, σχεδόν όλοι όμως, όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν το eBay, την μεγαλύτερη ιστοσελίδα δημοπρασιών, δημιουργός της οποίας είναι ο 46χρονος. Γεννήθηκε στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς και βρέθηκε μετανάστης στις ΗΠΑ όταν ήταν 6 ετών. Το 1995 και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο έγραψε τον κώδικα για την ιστοσελίδα Auction Web. Αργότερα όμως θέλησε να της δώσει το όνομα Echo Bay, ονομασία που είχε ήδη καταχωρηθεί από μία εταιρία εξόρυξης χρυσού και έτσι κατέληξε στo γνωστό πια eBay. Όνομα που έκανε το δημιουργό έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αλλά αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του για να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως για να γλυτώσει όσους πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking και μετατρέπονται σε σύγχρονους δούλους.
Ο Omidyar παραμένει ταπεινός, μακριά από την δημοσιότητα και μοιράζει τα χρήματα του σε αδύναμους. Πρόσφατα έδωσε 600.000 δολάρια για να απελευθερώσει 2.500 παιδιά, τα οποία δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με ελάχιστα χρήματα στα καμίνια του Νεπάλ. Ο ίδιος κάνει μια προσωπική σταυροφορία εναντίον του trafficking και από το 2004 το ίδρυμα του έχει δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατ. Δολάρια. Οι φιλανθρωπικές δράσεις δεν είναι μόνο εκτός συνόρων, αλλά και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τα κυκλώματα του trafficking ανθούν κυρίως με κοπέλες που μπαίνουν παράνομα στην χώρα. Ο Πιέρ μαζί με τη σύζυγό του έχουν δεσμευθεί ότι θα διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους που φτάνει τα 10 δις δολάρια για το σκοπό αυτό.
Σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ξεκίνησε την καριέρα του στην Apple. Την πρώτη ιστοσελίδα δημοπρασιών τη δημιούργησε στην ηλικία των 28 ετών και σήμερα, κατέχει το νούμερο 36 στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στο κόσμο. Το eBay είναι μία από τις πλέον επισκέψιμες ιστοσελίδες στο παγκόσμιο internet και η εταιρεία που άλλαξε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τον τρόπο και τον τόπο που διεξάγεται το λιανεμπόριο σ’ όλο τον κόσμο. Η καινοτομία είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να πουλήσει και να αγοράσει ό,τι επιθυμεί. Η εταιρεία κρατάει για λογαριασμό της το 2 έως 8% από κάθε συναλλαγή και η μεγάλη αλλαγή που έφερε το eBay στο λιανικό εμπόριο είναι ότι συνέβαλε στη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων που στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτό για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. 
Η εταιρία σήμερα έχει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη, 9.000 εργαζόμενους, 192 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και πάνω από 400 χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα. Περίπου 2 εκατομμύρια προϊόντα πωλούνται ετησίως ενώ η αξία τους θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Το eBay λειτουργεί σε 30 χώρες στον κόσμο με την Γερμανία να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εκτός Αμερικής. Το μεγαλύτερα προϊόντα που δημοπρατήθηκαν ποτέ στο eBay ήταν ένα υποβρύχιο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου από ένα μουσείο μίας μικρής πόλης στη Νέα Αγγλία της Αμερικής αλλά και ένα… αεροπλανοφόρο.  
Σήμερα ο Ομιντιάρ έχει στην κατοχή του και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια αλλά και ένα διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων στην Χαβάη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου