Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ CHANEL

Στις επιδείξεις μόδας του οίκου Chanel, τα φλας των φωτορεπόρτερ στρέφονται πάντα στον εκκεντρικό σχεδιαστή με τα άσπρα μακριά μαλλιά και τα μαύρα γυαλιά, τον Karl Lagerfeld που είναι η ψυχή της εταιρίας. Και αυτό γιατί οι επί 39 χρόνια πραγματικοί ιδιοκτήτες, ζάπλουτοι Alain και ζerard Verhaimer κάθονται συνήθως στα πίσω καθίσματα και περνούν πάντα απαρατήρητοι. Οι άγνωστοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα τα αμύθητα πλούτη τους που αγγίζουν τα 20 δισ. δολ., και βρίσκονται στον αριθμό 30 στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Μοιράζονται από 50% την επιχείρηση η οποία με έδρα την Ολλανδία είναι μέσα στους 5 παγκόσμιους κολοσσούς της μόδας και κυρίως στην εμπορία αρωμάτων. Εκτός από τις 310 μπουτίκ chanel σε όλη τη γη, οι Βερχάιμερ έχουν στην κατοχή τους τρεις γαλλικούς αμπελώνες που παράγουν ακριβά κρασιά στο Μπορντό, αμέτρητα ακίνητα καθώς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιπποδρομιών και εκτροφής αλόγων που φέρει το όνομα τους με πάνω από 200 καθαρόαιμα. Έχουν χωρίσει στα δύο την επιχείρηση για να την παρακολουθούν καλύτερα, με αμερικανικό και ευρωπαικό σκέλος. Ο Αλαίν στα 64 του ζει με τη σύζυγό του, Brigitte, και τα τρία παιδιά τους σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης και ελέγχει αρώματα και ρούχα. Ο μικρότερος Ζεράρντ 61ος, είναι παντρεμένος με την Βαλερί και έχει 2 παιδιά, ζει μόνιμα στην Ζυρίχη και ελέγχει την εταιρία με τα ρολόγια και τα κοσμήματα όταν δεν κάνει σκι στο σαλέ του στις Ελβετικές Άλπεις. Τα δύο αδέλφια αποτελούν την τρίτη γενιά που διαχειρίζεται την εταιρεία, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Έχουν επιλέξει τον Γερμανό σχεδιαστή Karl Lagerfeld που πλησιάζει πια τα 80 του χρόνια, να είναι το πρόσωπο καθρέφτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Σανέλ από το 1983.
Οι Wertheimers είναι λάτρεις της κλασικής μουσικής και έχουν μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης όπως Πικάσο, Ματίς και Rousseau που κοσμούν τα οκτώ σπίτια τους αλλά και τα γραφεία της εταιρείας. Η προσφορά τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι τεράστια. Με δράσεις κατά της παιδικής πορνογραφίας και την ανέγερση ορφανοτροφείων, η σύζυγος του Ζεράρντ, Valérie, δεν ξεχνά την ταπεινή της καταγωγή αφού ήταν μια απλή νοσοκόμα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1909 όταν η Γκαμπριέλ Chanel, άνοιξε την πρώτη μπουτίκ στο Παρίσι, είχε όμως μόνο το δέκα τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας αφού χρησιμοποίησε τα χρήματα του Pierre Wertheimer για να την δημιουργήσει. Τελικά ο Γαλλογερμανός, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, την εξαγόρασε λίγα χρόνια μετά κι ενώ είχε δημιουργήσει μεγάλη αντιπαλότητα με την πανέξυπνη Σανέλ. Γεννημένος σε πτωχοκομείο και μεγαλωμένος σε ορφανοτροφείο πήρε τον πλήρη έλεγχο της Chanel το 1954 και 10 χρόνια μετά ανέλαβε τα ηνία ο γιος του Jacques. Μέχρι το 1974, η εταιρεία είχε συρρικνωθεί ώσπου ο 25χρονος γιος του Jacques, ο σημερινός πρόεδρος Alain, ανέλαβε την εταιρεία και απελευθέρωσε την πώληση του διάσημου αρώματος Chanel Νο. 5 από τα ράφια των φαρμακείων σε όλα τα καταστήματα. 


Η Κοκό Σανελ, κόρη γυρολόγων, που μεγάλωσε σε μοναστήρι, πέρασε από καμπαρέ, έραβε τους άντρες του ιππικού, φόρεσε πρώτη παντελόνι και επέβαλε το στυλ της στην παγκόσμια μόδα. Ήταν η «Κοκό» των κακόφημων καμπαρέ, η κρυφή ερωμένη ευκατάστατων κυρίων, η καπελού και η μοδίστρα όπως την έλεγαν. Ήταν όμως και ανατρεπτική και ανεξάρτητη η Σανέλ, μια σκληρή επιχειρηματίας που γιγάντωσε το όνομα της.
Όταν ο οίκος πουλήθηκε εξολοκλήρου  στον Πιερ Βερχάιμερ, η 64χρονη προσπάθησε να κάνει μια νέα αρχή στις ΗΠΑ. Ήταν όμως ήδη αργά αφού είχε μείνει απελπιστικά μόνη. Πέθανε 88 ετών τον Ιανουάριο του 71 μέσα στο δωμάτιο όπου έμενε μόνιμα στο διάσημο ξενοδοχείο Ριτζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου